VOLTAREN RAPID, draj.

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Indicatii:
Dureri posttraumatice (ex. dupa luxatii). Dureri postoperatorii (ex. dupa chirurgie stomatologica sau ortopedica). Dismenoree primara, anexita. Sindroame dureroase ale coloanei vertebrale. Reumatism nearticular. Adjuvant in infectiile din sfera O.R.L. (ex., faringotonsilite, otite etc.). Febra ca simptom unic nu este o indicatie de tratament.

Contraindicatii:
Ulcer peptic. Hipersensibilitate cunoscuta la substanta activa. Ca si alti agenti antiinflamatori nesteroidieni, Voltaren-ul Rapid este contraindicat pacientilor ale caror atacuri astmatice, urticariene sau de rinita acuta sunt precipitate de terapia cu acid acetilsalicilic sau alte medicamente inhibitoare ale prostaglandin-sintetazei.

Precautii:
Pacientii cu simptome care releva tulburari gastro-intestinale trebuie urmariti cu atentie pentru prevenirea complicatiilor (ulceratii gastrointestinale) sau agravarii colitelor ulceroase, bolii Crohn, insuficientei hepatice. Hemoragia gastrointestinala cu ulceratii/perforatii are consecinte mult mai grave la pacientii varstnici. Aceasta poate aparea oricand in cursul tratamentului, fara simptome relevante si indiferent de antecedentele pacientului. in rarele cazuri in care Voltaren-ul Rapid determina astfel de complicatii, tratamentul trebuie intrerupt. Datorita importantei pe care prostaglandinele o au in mentinerea debitului renal, sunt necesare folosirea cu precautie a Voltaren-ului Rapid si supravegherea atenta (monitorizare a functiei renale) a pacientilor cu tulburari cardiace sau renale, a celor tratati cu diuretice si a tuturor celor cu depletie de volum extracelular de orice cauza (ex., dupa operatii chirurgicale mari). intreruperea terapiei determina, de cele mai multe ori, reluarea situatiei dinaintea tratamentului. Pacientilor varstnici si celor subponderali se recomanda a li se administra cea mai mica doza eficace. Ca si alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, Voltaren-ul Rapid poate provoca cresterea nivelului uneia sau mai multor enzime hepatice, ceea ce impune monitorizarea atenta a functiei ficatului. Daca testele hepatice se mentin alterate sau apar alte complicatii (ex., eozinofilie, eritem etc.), tratamentul cu Voltaren Rapid trebuie intrerupt. Terapia cu Voltaren Rapid poate ascunde simptomele unei hepatite sau poate precipita porfiria hepatica. Se recomanda de asemenea examene hematologice periodice. Ca si alti agenti antiinflamatori nesteroidieni, Voltaren-ul Rapid poate determina aparitia reactiilor alergice, inclusiv cele anafilactice/anafilactoide. Potential mutagen, carcinogen si toxic asupra fatului: Studiile efectuate nu au relevat nici un efect mutagenic, carcinogenic sau teratogenic al Voltaren-ului Rapid. Sarcina si alaptare: Voltaren-ul Rapid se administreaza cu precautie in perioada de sarcina, in cele mai mici doze eficace. La fel ca alti inhibitori de protaglandinsintetaza, Voltaren-ul Rapid nu se administreaza in ultimele trei luni de sarcina datorita posibilitatii aparitiei inertiei uterine sau a obstruarii premature a canalului arterial. O doza orala de 50 mg Voltaren Rapid la fiecare 8 ore in perioada de lactatie determina concentratii neglijabile in lapte, fara efecte asupra nou-nascutului.Efecte asupra abilitatii de a conduce autovehicule sau de a supraveghea masini: Ocazional, efectele adverse ale Voltaren-ului Rapid includ somnolenta, ameteala, cazuri in care se recomanda intreruperea activitatilor care necesita atentie marita, precum condusul sau folosirea masinilor de lucru.

Reactii adverse:
Tract gastrointestinal: Ocazional durere epigastrica, tulburari gastrointestinale precum greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale, dispepsie, flatulenta, anorexie. Rar sangerare gastrointestinala, hematemeza, melena, ulcer peptic hemoragic sau nu, perforat sau nu, pancreatita. Cazuri izolate: colita hemoragica, exacerbari ale colitelor ulceroase sau ale proctocolitelor Crohn; stomatita aftoasa, glosita, leziuni esofagiene, constipatie. Sistem nervos central: Ocazional cefalee, ameteala, vertij. Rar somnolenta. Cazuri izolate: tulburari senzitive (incluzand parestezii), tulburari de memorie, dezorientare, tulburari vizuale (vedere incetosata, diplopie), auditive, tinitus, insomnie, iritabilitate, convulsii, depresie, anxietate, cosmaruri, tremor, reactii psihotice, tulburari gustative. Cutanat: Ocazional eritem, eruptii. Rar urticarie. Cazuri izolate: eruptie buloasa, eczeme, eritem multiform, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell (epidermoliza toxica acuta), eritodermie (dermatia exfoliativa), pierderea parului, reactii de fotosensibilizare, purpura (incluzand purpura alergica). Renal: Cazuri izolate: insuficienta renala acuta, tulburari urinare precum hematurie, proteinurie, nefrite interstitiale, sindrom nefrotic, necroza papilara. Hepatic: Ocazional cresterea aminotransferazelor serice (GOT, GPT). Rar hepatita icterica sau anicterica. Cazuri izolate: hepatita fulminanta. Sange: Cazuri izolate: trombocitopenie, leucopenie, anemie (hemolitica, aplastica), agranulocitoza. Hipersensibilizare: Rar reactii de hipersensibilizare de tip astmatic, anafilactic/anafilactoid, incluzand hipotensiune. Alte reactii adverse: Rar edem. Cazuri izolate: impotenta, palpitatii, dureri toracice, hipertensiune.

Compozitie:
Substanta activa: potasiu-o-((2,6-diclorfenil)-amino-fenil)-acetat (= diclofenac potasic), un derivat al acidului fenilacetic.

Actiune:
Agent analgezic, antiinflamator.

Administrare:
Drajeuri: Adulti si copii peste 14 ani: Ca regula, doza initiala folosita este de 100-150 mg, insa in cazurile usoare si moderate, precum si in terapia de lunga durata, o doza de 75-100 mg este suficienta. Doza zilnica se recomanda a fi prescrisa in 2-3 doze fractionate. Doza zilnica - ce trebuie ajustata individual - in dismenoreea primara este de 50-150 mg. Initial se administreaza o doza de 50-100 mg care, ulterior, poate fi crescuta pana la 200 mg/zi in cursul urmatoarelor cicluri menstruale. Tratamentul trebuie inceput inaintea aparitiei primului simptom si, in functie de manifestari, continuat pe o perioada de cateva zile. Drajeurile trebuie inghitite intregi, preferabil inaintea meselor. Copii: Voltaren-ul Rapid nu se recomanda a fi administrat la copii.

Citeste si despre:

Exercitii simple si rapide pentru un corp suplu 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii Cum se poate pierde rapid in greutate Cat de rapida ar trebui sa fie scaderea in greutate? Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Pierdeti rapid in greutate cu dieta de 17 zile 9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii Albeste-ti dintii in mod natural. Metode ieftine si rapide! Pericolele asociate cu slabirea rapida Remedii naturale pentru a scapa rapid de cosuri