UNIDOX, caps.

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:

Contine un antibiotic care apartine grupului tetraciclinelor.
El trateaza bolile cauzate de multiplicarea bacteriilor.

Este folosit pentru infectii respiratorii, infectii renale si de tract urinar, boli venerice, infectii cutanate, acnee, infectii gastrointestinale si infectii oculare, cauzate de bacterii sensibile la doxiciclina.
Simptomele (de exemplu febra) dispar, cel mai probabil, dupa cateva zile; totusi, este important ca tratamentul sa se efectueze in intregime. Daca dupa cateva zile de utiIizare nu incepeti sa va simtiti mai bine, adresati-va medicului dumneavoastra.

Contraindicatii:

- daca aveti hipersensibilitate (sunteti alergic) la tetracicline sau oricare alt excipient al Unidox
- daca sunteti gravida sau alaptati
- la copiii sub 8 ani
- daca ati fost diagnosticat cu insuficienta hepatica severa, posibil asociata si cu tulburari ale functiei renale

Precautii:

Aparitia unor pete rosii pe piele, a febrei sau a durerilor la nivelul limbii pot indica o reactie alergica la Unidox Solutab. In eventualitatea aparitiei unor reactii alergice, va rugam sa va adresati imediat medicului.

De asemenea trebuie sa va contactati medicul in cazul aparitiei unei puternice coloratii in rosu a pielii dupa expunerea la razele soarelui sau la radiatii ultraviolete. De asemenea, informati-va medicul asupra oricaror alte simptome care nu dispar in 1-2 zile. In eventualitatea unei disfunctii renale va fi necesar un dozaj mai mic.

Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, Unidox poate avea reactii adverse, care nu apar la toti pacientii.

Urmatoarele reactii adverse sunt frecvente:
- dureri de stomac
- diaree
- dificultati la inghitire
- dureri la nivelul limbii sau gurii
- pierderea poftei de mancare
- durere si mancarime la nivelul regiunii anale. Aceste manifestari sunt de obicei de intensitate usoara. Daca devin prea suparatoare sau daca nu dispar pe parcursul tratamentului, informati medicul.

Alte reactii adverse care pot sa apara sunt:
- eruptii pe piele, senzatie de mancarime, inrosire accentuata a pielii sau chiar arsuri cand sunteti expus luminii solare puternice sau radiatiilor ultraviolete, intrerupeti tratamentul si informati medicul
- durere de cap
- ulceratii faringiene; acestea nu apar in mod obisnuit daca luati comprimatele cu o cantitate suficienta de apa, stand in picioare sau asezat pe scaun
- tulburari sanguine; acestea se pot manifesta prin febra sau frisoane, ulceratii dureroase la nivelul gurii sau rectului, dureri de spate, dureri de stomac, vanatai sau sangerari neobisnuite
- dureri neobisnuite la nivelul pieptutui
- inrautatirea bolii numite lupus eritematos sistemic
Orice medicament poate provoca reactii alergice, dar reactiile alergice grave sunt rare. Orice respiratie zgomotoasa aparuta brusc, dificultati in respiratie, umflaturi, eruptii pe piele sau senzatie de mancarime (care afecteaza mai ales corpul in intregime) aparute brusc trebuie semnalate imediat medicului.

Au mai fost semnalate:
- colorarea tesutului tiroidian in cursul tratamentului pe o periaada mai mare (dar fara afectarea functionarii glandei tiroide)
- inflamatie intestinala
- inflamatia membranei din jurul inimii (pericardul)
- bombarea fontanelei la sugari, care dispare imediat ce tratamentul este intrerupt
- rezultate anormale ale testelor de laborator care evalueaza functia ficatului
- senzatie de zgomote in urechi
- dureri musculare si articulare
- eruptii la nivelul pielii, uneori generalizate (in cadrul unor afectiuni, cum sunt eritemul multiform, sindromul Stevens-Johnson sau necroliza epidermica toxica), fragilitatea unghiilor cand sunteti expus luminii solare puternice sau radiatiilor ultraviolete
- candidoza vaginala

Daca in timpul tratamentului cu Unidox Solutab observati aparitia oricaruia dintre efectele nedorite descrise mai sus, informati medicul.
Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

Citeste si despre:

Supraproteza totala cu magneti Cum sa tratati hemoroizii Regulament privind actele de studii si documentele scolare in invatamantul preuniversitar Metode eficiente pentru indepartarea hemoroizilor externi Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Tratamente pentru hemoroizi Hemoroizii – cand ar trebui sa consultati medicul? Discopatia lombara Mitra Clip-ul Hemoroizii, boala lumii moderne