Starlix , comprimate

Prospect

Publicat: 28 Aprilie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie

Starlix este un medicament care contine substanta activa nateglinida. Acest medicament este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare roz (60 mg), comprimate ovale, de culoare galbena (120 mg) si comprimate ovale, de culoare rosie (180 mg).

Indicatii

Starlix se utilizeaza in cazul pacientilor cu diabet zaharat non-insulino-dependent (diabet zaharat de tip 2). Starlix se administreaza in asociere cu metformina (alt medicament antidiabetic) pentru a scadea valoarea glucozei (zaharului) din sange la pacientii la care diabetul nu poate fi controlat cu metformina in monoterapie.

Actiune terapeutica

Diabetul zaharat de tip 2 este o boala in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla valoarea glucozei din sange. Nateglinida, substanta activa din compozitia Starlix, stimuleaza pancreasul sa produca mai rapid insulina. Aceasta ajuta la mentinerea sub control a valorii glucozei din sange dupa mese si este utilizata pentru a controla diabetul zaharat de tip 2.

Contraindicatii

Starlix nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergice) la nateglinida sau la oricare dintre celelalte ingrediente care intra in compozitia medicamentului, care au diabet zaharat de tip 1 sau prezinta o afectiune hepatica severa sau care au cetoacidoza diabetica (o complicatie severa a diabetului). Nu se recomanda administrarea medicamentului in timpul sarcinii sau alaptarii. De asemenea, poate fi necesara ajustarea dozelor de Starlix daca acesta este administrat in asociere cu anumite medicamente utilizate in afectiunile cardiace, pentru tratarea durerii, astmului si a altor afectiuni. Lista completa este disponibila in prospect.

Doze si mod de administrare

Starlix se administreaza cu 1 pana la 30 de minute inainte de micul dejun, pranz si cina, iar doza se ajusteaza pentru asigurarea celui mai bun control. Pentru a stabili care este cea mai mica doza eficace, medicul trebuie sa verifice cu regularitate valoarea glucozei din sangele pacientului. Doza initiala recomandata este de 60 mg de trei ori pe zi, inainte de mese. Dupa o saptamana sau doua, poate fi necesara cresterea acestei doze pana la o doza zilnica de 120 mg de trei ori pe zi. Doza maxima zilnica este in total 180 mg de trei ori pe zi.

Reactii adverse

Levodopa/carbidopa datorate activitatii neurofarmacologice centrale a dopaminei. Aceste reactii pot fi diminuate de obicei prin scaderea dozei de levodopa. Cele mai frecvente reactii adverse sunt dischineziile, incluzand miscarile coreiforme, distonice si alte miscari involuntare. Spasmul muscular si blefarospasmul pot fi considerate ca semne precoce pentru luarea in considerare a scaderii dozei de levodopa. De asemenea, greata, legata de o activitate dopaminergica centrala crescuta, este o reactie adversa frecventa a asocierii levodopa/carbidopa. Modificarile psihice incluzand ideatia paranoida si episoadele psihotice; depresia, cu sau fara tendinte de suicid; disfunctia cognitiva. Ritm cardiac neregulat si/sau palpitatii, episoade hipotensive ortostatice, episoade bradikinezice (fenomenul on-off), anorexie, varsaturi, ameteala si somnolenta. Entacapona Cele mai frecvente reactii adverse determinate de entacapona se datoreaza cresterii activitatii dopaminergice si apar cel mai adesea la inceputul tratmentului. Reducerea dozelor de levodopa scade severitatea si frecventa reactiilor. Cealalta clasa majora de reactii adverse sunt simptomele gastro-intestinale, incluzand de exemplu, greata, varsaturi, dureri abdominale, constipatie si diaree. Urina poate fi colorata in rosu-maroniu, dar acesta este un fenomen fara semnificatie

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa
Cere sfatul medicului ×