Compozitie
Substanta activa basiliximab.
Actiune terapeutica
Basiliximab este un anticorp monoclonal sintetizat in laborator pentru a actiona impotrivareceptorului CD25 de pe suprafata limfocitului T, implicat in rejetul de grefa. Receprorul CD 25 actioneaza ca receptor pentru interleukine, cu rol in proliferarea limfocitelor T. Prin administrarea de basiliximab, acesta blocheaza limfocitele T si astfel scad riscul de rejet al organului.
Indicatii
In profilaxia rejetului acut de organ, in transplantul alogen renal, de novo la pacienti si la adulti.
Doze si mod de administrare
Se administreaza numai de catre medici si sub supraveghere medicala. se administreaza in doua injectii: prima se administreaza cu 2 ore inainte de operatia de transplant, iar a doua la 4 zile de la transplant, cu exceptia cazului in care pacientul a prezentat reactie de respingere a grefei.
La copii sub 35 kg se administreaza 20 mg , in doua prize a cate 10 mg. Administrarea se face fie lent in 20-30 minute, fie in bolus.
La copii peste 35 kg si la adulti se administreaza 40 mg in prize, in doua prize a cate 10 mg.
Contrindicatii
La persoanele care prezinta hipersensibilitate labasiliximab, femei gravide si in cursul alaptarii.
Reactiile adverse
la dulti cele mai frecvente reactii adverse sunt: constipatia, infectiile de tract urinar, durerea, greata, edeme membre inferioare, hipertensiunea, anemia, cefaleea, hiperpotasemia, hipercolesterolemia, complicatii ale plagilor chirurgicale, cresterea in greutate, cresterea creatininei serice, hipofosfatemia, diareea, infectii frecvente ale tractului respirator superior.
La copii cele mai frcvente efecte secundare sunt: infectiile de tract urinar, hipertricoza, rinitele, hipertensiunea, febra, tractului respirator superior, sepsis-ul si constipatia.