Forma de prezentare:
Solutie pt. inhalatie 99,975%; cutie 1 fl. 250 ml
Indicatii:
Inducerea si mentinerea anesteziei generale, la adulti si copii.
Doze si recomandari:
Valorile concentratiei alveolare minime (M.A.C.) ale sevofluranului scad cu varsta si prin adaugare de protoxid de azot. Inductia: se realizeaza in asociere cu oxigen sau cu mixturi oxigen/protoxid de azot (concentratii inspirate de pana la 8% sevofluran provoaca anestezie chirurgicala in mai putin de 2 minute la adulti si copii). Mentinerea: anestezia necesara se mentine cu 0,5-3% sevofluran, cu sau fara folosirea concomitenta de oxid azotos. Revenirea din anestezie: timpul de trezire este in general scurt. Varstnici: MAC scade cu inaintarea in varsta. Concentratia medie de sevofluran pentru a realiza MAC la varsta de 80 ani este 50% din cea necesara pentru varsta de 20 ani. insuficienta hepatica: eficace si bine suportat de pacientii cu insuficienta hepatica clasele Child-Plugh A si B. Insuficienta renala: nu provoaca o deteriorare suplimentara a functiei renale.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la sevofluran sau la alte hidrocarburi halogenate. Hipertermie maligna genetica diagnosticata sau suspectata.
Atentionari:
Se adm. numai prin vaporizatoare specific calibrate pentru anestezic. Hipo- tensiunea arteriala si deprimarea respiratiei cresc pe masura ce anestezia devine mai profunda. Hipertermia maligna este mai frecventa la persoanele susceptibile, cu aparitia de hipercapnie, rigiditate musculara, tahicardie, tahipnee, cianoza, aritmii si/sau tensiune arteriala instabila. Se intrerupe adm. anestezicului si se adm. intravenos dantrolen si trat. de sustinere a functiilor vitale. Se monitorizeaza diureza. Prudenta in insuficienta renala si in caz de HT intracraniana. Performantele activitatilor care necesita vigilenta si atentie pot fi reduse o anumita perioada dupa anestezia generala. Sarcina. Alaptare.
Reactii adverse:
Deprimare cardiorespiratorie in functie de doza. Greata si varsaturi, tuse, hipertensiune arteriala, tahicardie sau bradicardie, agitatie, somnolenta, frisoane, ameteli, sialoree, tulburari respiratorii, spasme laringiene, febra. cresteri tranzitorii ale glicemiei si a numarului de leucocite. cresterea tranzitorie a nivelului plasmatic de fluorura anorganica in timpul si dupa anestezia cu sevofluran. Modificari trecatoare ale testelor functionale hepatice, rare cazuri de hepatita postoperatorie. tulburari motorii de tip distonic cu revenire spontana la copii. hipertermie maligna.