Sebivo, comprimate

Prospect

Publicat: 29 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Sebivo este un medicament care contine substanta activa telbivudina. Este disponibil sub forma de comprimate ovale, de culoare galbena (600 mg), si sub forma de solutie orala (20 mg/ml).

Indicatii
Sebivo se utilizeaza in tratamentul adultilor cu hepatita cronica b (cu evolutie indelungata), o boala de ficat cauzata de infectia cu virusul hepatitei b. Medicamentul se utilizeaza la pacientii cu boala hepatica compensata (cand ficatul este afectat, dar functioneaza in mod normal), care prezinta, de asemenea, semne privind continuarea multiplicarii virusului si care au semne de afectare a ficatului (valori crescute ale enzimelor hepatice sau semne de leziune cand tesutul hepatic este examinat la microscop). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Sebivo trebuie inceput de catre un medic care are experienta in tratamentul hepatitei cronice B. Doza recomandata de Sebivo este de un comprimat o data pe zi, cu sau fara alimente. Solutia orala poate fi folosita la pacientii care prezinta dificultati la inghitirea comprimatelor. La pacientii care au afectiuni renale, ar putea fi necesara administrarea unei doze zilnice mai mici prin utilizarea solutiei orale. Daca acest lucru nu este posibil, acestia trebuie sa ia medicamentul mai putin frecvent. Pacientii cu afectiuni renale trebuie monitorizati indeaproape.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Sebivo, telbivudina, este un medicament antiviral care apartine clasei analogilor nucleozidici. Telbivudina interfereaza cu actiunea unei enzime virale, numita ADN-polimeraza, care este implicata in formarea ADN-ului viral. Prin blocarea productiei de ADN de catre virus, telbivudina impiedica multiplicarea si raspandirea acestuia.

Contraindicatii
Sebivo nu se administreaza in cazul persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la telbivudina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Sebivo (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt ameteala, durerea de cap, tusea, valorile crescute ale unor enzime in sange (amilaza, lipaza, creatin fosfokinaza si alanin aminotransferaza), diareea, greata (stare de rau), durerea abdominala (de burta), eruptiile cutanate si fatigabilitatea (oboseala). Deoarece creatin fosfokinaza este o enzima ale carei valori cresc cand exista leziuni musculare, medicii trebuie sa monitorizeze cu atentie toate efectele secundare aparute la nivelul muschilor. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Sebivo, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa
Cere sfatul medicului ×