PROCULIN, sol.oftalmica

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii

Proculin - picaturi de ochi este indicat in conjunctivitele acute si cronice nebacteriene, in mod deoseit de natura cataractica si alergica, conjunctivite vechi, precum si inflamatii ale marginilor pleoapelor.

Contraindicatii

Proculin picaturi oftalmice, solutie nu trebuie utilizat in caz de:

- hipersensibilitate la clorhidrat de nafazolina sau la oricare dintre excipientii (componentele) medicamentului;
- glaucom cu unghi inchis (boala care determina cresterea presiunii intraoculare datorita ingustarii unghiului iridocorneal);
- hipertrofie benigna de prostata;
- copii cu varsta sub 12 ani.

Compozitie

1 ml contine: Naphazolinhydrochlorid 0,3 mg; Benzalkoniumchlorid 0,1 mg cu rol de conservant; Alte componente: Acetat de sodiu, edetal de sodiu, acid boric, apa.

Doze si mod de administrare

Urmati intotdeauna instructiunile medicului dumneavoastra referitoare la modul de administrare al medicamentului; farmacistul va poate sfatui, de asemenea, daca nu sunteti sigur.
Medicamentul este rezervat tratamentului adultilor si copiilor peste 12 ani. in cazul in care medicul dumneavoastra nu v-a prescris altfel, doza recomandata este de o picatura Proculin de 3 ori pe zi, administrata in sacul conjunctival, pana la ameliorarea simptomelor. Daca este necesar, se poate aplica o picatura Proculin de 4 ori pe zi.

Daca medicul dumneavoastra nu v-a recomandat altfel, durata tratamentului cu Proculin picaturi oftalmice, solutie este de maxim 3 zile. in cazul persistentei sau agravarii simptomatologiei, adresati-va medicului dumneavoastra.

Flaconul este sigilat, inainte de prima utilizare, inchideti bine flaconul rotind dopul spre dreapta. O prelungire din interiorul dopului va perfora flaconul. Acum deschideti flaconul, rotind dopul spre stanga.

Trageti pleoapa inferioara a ochiului in jos si aplicati o picatura, inchideti ochiul pentru cateva secunde. Pentru a preveni patrunderea impuritatilor inchideti bine flaconul dupa fiecare utilizare.

Masuri de precautie

Daca in timpul tratamentului cu Proculin picaturi oftalmice, solutie apar urmatoarele simptome, va rugam sa intrerupeti tratamentul si sa va adresati medicului dumneavoastra:
- inrosirea accentuata a ochilor;
- dureri oculare;
- tulburari de vedere (observati o deteriorare a vederii sau percepeti "puncte zburatoare" in fata ochilor);
- agravarea sau persistenta simptomelor peste 24 ore.

Trebuie evitate utilizarea indelungata si supradozajul cu Proculin picaturi oftalmice, solutie, deoarece pot accentua inrosirea ochilor.

Daca utilizati mai mult de un medicament cu administrare topica oftalmica, celelalte medicamente trebuie administrate separate, la un interval de 15 minute.

Medicamentul contine clorura de benzalconiu, care poate determina iritatie oculara.

in timpul tratamentului cu Proculin picaturi oftalmice, solutie trebuie evitata purtarea lentilelor de contact moi datorita riscului de colorare a lentilelor. Pacientii nu trebuie sa poarte nici lentile de contact tari, daca acest lucru este posibil. Daca acest lucru nu este posibil, se recomanda scoaterea lentilelor inaintea administrarii picaturilor si reaplicarea lor dupa cel putin 15 minute de la administrare.

Sportivii trebuie atentionati ca Proculin picaturi oftalmice, solutie poate determina o reactie pozitiva la testele antidoping.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Proculin picaturi oftalmice, solutie poate determina midriaza (dilatarea pupilelor) sau incetosarea tranzitorie a vederii care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Tratamentul cu Proculin picaturi oftalmice, solutie poate determina vedere tulbure, iritarea conjunctivei (senzatie de intepaturi, inrosirea ochilor cu secretie lacrimala si sensibilitate la lumina) sau in cazuri rare, dilatarea pupilelor. Utilizarea excesiva poate determina eventualele efecte sistemice simpatomimetice cum sunt palpitatii (batai puternice ale inimii), tahicardie (batai rapide ale inimii), cresteri ale tensiunii arteriale, aritmii (batai anormale ale inimii), crize de angina pectorala, tremuraturi, cefalee (dureri de cap), oboseala, insomnie. Daca apar oricare alte reactii adverse, care nu sunt mentionate in prospect, contactati imediat medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Supradozaj

Urmatoarele simptome se pot manifesta in cazul supradozajului accidental sau al administrarii orale accidentale: greata, cefalee, dilatarea pupilelor, ameteli, cianoza (pielea devine albastruie datorita scaderii procentului de oxigen din sange), febra, dureri abdominale cu caracter de crampe, tahicardie (batai rapide ale inimii), aritmii (batai anormale ale inimii), stop cardiac, hipertensiune arteriala, edem pulmonar (cantitate mare de lichid in tesutul pulmonar), tulburari respiratorii, tulburari psihice.

Uneori, in anumite conditii poate avea loc inhibarea functiilor sistemului nervos central cu aparitia somnolentei, hipotermiei (scaderea temperaturii corporale), bradicardiei (batai slabe ale inimii), hipotensiunii arteriale, apneei si comei (pierderea starii de constienta).

Daca ati utilizat mai multe doze Proculin picaturi oftalmice, solutie decat trebuia, contactati imediat medicul dumneavoastra sau adresati-va celui mai apropiat spital.

Citeste si despre:

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Migrena oftalmica Pericolul folosirii excesive a antibioticelor Poluarea - consecinte medicale Blastomicoza Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Metilmercurul si sarcina Infectii cu Mycoplasma si Ureaplasma Patologie traumatica - plagi si contuzii Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste Metode sigure de pastrare a igienei bucale pentru bebelusi