PRIMIDON, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Comprimate continand 250 mg primidona.

Actiune terapeutica
Anticonvulsivant si antiepileptic inrudit cu barbituricele. Primidona este un analog al fenobarbitalului lipsita de oxigenul carbonilic de la C2 (apartine grupei dezoxi-barbituricelor), efectul anticonvulsivant fiind datorat atat primidonei cat si unor metaboliti activi. Primidona are actiune asemanatoare fenitoinei. fenobarbitalul, care rezulta prin metabolizarea primidonei, este de asemenea raspunzator de eficacitate, intervenind in actiunea anticonvulsivanta caracteristica.

Indicatii
Epilepsie majora (cazuri rezistente la fenobarbital si fenitoin), epilepsie psihomotorie.
Doze si mod de administrare
Adulti si copii peste 9 ani: oral initial 1/2 comprimat dimineata si seara, crescandu-se treptat pana la 1 comprimat de 3 ori pe zi. Copii sub 9 ani: oral 5-30 mg/kg corp/zi.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la primidona si barbiturice, porfirie. Atentie: Prudenta in insuficienta hepatica, insuficienta renala si in caz de deprimare respiratorie. Prudenta in timpul sarcinii (doze cat mai mici intre zilele 20 si 40) si lactatiei, la batrani si copii (doze mici). Prudenta la soferi si la cei ce manuiesc diferite masini. Atentie la asocierea cu alte deprimante centrale (potentare reciproca).

Reactii adverse
Oboseala, somnolenta, ataxie, vertij, iritabilitate, cefalee, tulburari vizuale, anorexie, greata, voma, uneori eruptii cutanate (de obicei minore, pot disparea la continuarea tratamentului sau reducerea dozei), tulburari de coagulare la nou-nascuti cand mama a fost tratata cu anticonvulsivante in timpul sarcinii (profilaxie cu fitomenadiona); rareori tulburari afective, agitatie (la copii cu sindrom hiperkinetic), fenomene psihotice, diplopie, nistagmus, edeme, sete, poliurie, impotenta sexuala, limfadenopatie, leucopenie, foarte rar osteomalacie (se administreaza vitamina D), anemie megaloblastica (reversibila la administrarea de acid folic).

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa