PREDNISON, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Prednison Sintofarm 5 mg comprimate si pentru ce se utilizeaza

Prednison Sintofarm 5 mg comprimate se foloseste in:

Daca dupa 5 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

Mod de administrare

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza uzuala:
In situatii acute se incepe cu doze mari, 30-80 mg/zi oral la adult si 1-3 mg/kg/corp/zi la copii. In afectiunile severe cu evolutie prelungita , tratamentul se continua cu doza de intretinere, obisnuit 10 mg zilnic ( 5-15 mg ), .intr-o singura priza,dimineata la sculare. Se incearca schema de tratament alternative, o data la 2 zile. intreruperea medicamentatiei se face prin micsorarea treptata a dozei-cu 1 mg la 1-2 saptamani. in boli cronice evolutive se incepe cu o doza mica, 5-10 mg/zi la adult, 0,25-0,5 mg/kg/zi la copii, care se creste progresiv pana la realizarea beneficiuli terapeutic.Apoi doza se reduce treptat pana la doza minima eficace. Durata tratamentului depinde de situatia clinica.

Daca uitati sa luati Prednison Sintofarm 5 mg comprimate:
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu exista contraindicatii absolute ale glucocorticoizilor, atunci cand administrarea acestora este de importanta vitala.

Nu luati Prednison Sintofarm 5 mg comprimate:

Inainte sa luati Prednison Sintofarm 5 mg comprimate, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Glucocorticoizii sunt medicamente foarte eficace, deosebit de utile terapeutic, dar cu risc mare de reactii adverse, inclusiv corticodependenta. Prescrierea trebuie facuta cu judiciozitate, folosirea se face sub control medical; in masura posibilului se va evita tratamentul indelungat cu doze mari.

Atentionari speciale
Glucocorticoizii in doze mari si administrare prelungita deprima functia corticosuprarenalei, cu fenomene de hipocorticism endogen si dependenta de tratamentul hormonal. Oprirea brusca a administrarii poate determina exacerbarea simptomelor bolii tratate si fenomene de insuficienta suprarenala.

Pentru profilaxia insuficientei corticosuprarenale este necesara indicarea cu discernamant a medicatiei cortizonice si evitarea tratamentului prelungit cu doze mari. Atunci cand este necesar tratamentul de intretinere, prednisona trebuie administrata o singura data pe zi, dimineata, eventual se incearca administrarea alternativa, o data la doua zile.

Pentru evitarea fenomenelor de sevraj oprirea tratamentului cortizonic se face prin diminuarea progresiva a dozelor. Pacientii aflati sub tratament cu glucocorticoizi trebuie avertizati asupra necesitatii cresterii dozei zilnice in situatii de stress, de ex. in caz de interventii chirurgicale, traumatisme, infectii, etc.

Ulcerul gastro-duodenal activ reprezinta o contraindicatie relativa a corticoterapiei; atunci cand administrarea prednisona este indispensabila ; se recomanda asocierea cu inhibitori ai secretiei gastrice acide si evitarea tratamentului prelungit. in caz de ulcer in antecedente administrarea glucocorticizilor necesita multa prudenta si supraveghere medicala.

Datorita efectului antiinflamator si imunodepresiv, glucocorticoizii favorizeaza dezvoltarea infectiilor - infectiile bacteriene localizate se pot generaliza, tuberculoza poate fi reactivata, micozele locale pot deveni sistemice, virozele (indeosebi herpesul ocular, zona zoster si varicela) se pot exacerba, unele parazitoze se agraveaza.

Semnele evolutive de infectie pot fi mascate.in general corticoterapia este contraindicata in caz de infectii care nu pot fi controlate prin tratament specific. inaintea instituirii tratamentului cu glucocorticoizi, pentru orice indicatie, trebuie indepartata posibilitatea existentei unor focare de infectie viscerale. Bolnavii trebuie investigati privitor la eventualitatea infectiei tuberculoase (care impune chimioterapia specifica).

Daca survine o infectie in timpul tratamentului cortizonic este obligatorie instituirea tratamentului antiinfectios specific. in cazul aparitiei varicelei, tratamentul cortizonic prelungit nu trebuie intrerupt, din cauza riscului de insuficienta suprarenala; in timpul tratamentului pacientii trebuie avertizati sa evite contactul cu persoane bolnave de rujeola sau varicela; la contacti se recomanda gamaglobuline specifice. Folosirea vaccinurilor vii in timpul corticoterapiei este interzisa.

Glucocorticoizii pot fi utili in cazuri selectionate de infectii (actionand prin cresterea capacitatii organismului de a face fata situatiei de criza si/sau prin efectul antiinflamator). Pot beneficia de glucocorticoizi infectiile grave insotite de soc, formele grave de tuberculoza, encefalitele virale acute.

Tratamentul cortizonic se efectueaza obligator sub acoperire cu antibiotice/chimioterapice specifice (in masura in care acestea sunt disponibile).

Glucocorticoizii favorizeaza dezvoltarea osteoporozei. La bolnavii cu poliartrita reumatoida acest efect, alaturi de favorizarea fenomenelor degenerative articulare, reprezinta dezavantaje care pot depasj beneficiul terapeutic. Pentru profilaxia osteoporozei cortizonice se recomanda folosirea de doze cat mai mici, o dieta bogata in proteine si tratament specific.

Administrarea glucocorticoizilor necesita prudenta la varstnici, la pacienti cu colita ulceroasa (risc de perforatie), anastomoze intestinale recente, insuficienta renala, insuficienta hepatica, miastenia gravis.

Copii
La copii glucocorticoizii inhiba maturarea osoasa si pot intarzia cresterea. Acest efect poate fi minimalizat prin evitarea tratamentului indelungat cu doze mari; atunci cand este necesar un tratament de intretinere se recomanda, in masura posibilului, marirea intervalului intre doze (o data la doua zile).

Prednison Sintofarm 5 mg comprimate impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

In cazul utilizarii Prednison Sintofarm 5 mg comprimate conform recomandarilor, este putin
probabil sa apara interactiuni medicamentoase.

Asocieri nerecomandate

Sarcina si alaptarea

Sarcina
Acest medicament se administreaza in cursul sarcinii numai daca medicul considera ca este absolut necesar. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti sau banuiti ca sunteti insarcinata, sau daca planuiti o sarcina. Medicul dumneavoastra va va spune daca aveti voie sa folositi acest medicament.

Alaptare
Acest medicament trece in laptele matern. Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati. Medicul dumneavoastra va va spune daca aveti voie sa folositi acest medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totusi, daca in timpul tratamentului prezentati dureri de ochi sau vedere incetosata, trebuie sa evitati conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor.

Acest medicament contine lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Mai putin frecvente
Tulburari endocrine si metabolice :sindrom Cushing iatrogen, fenomene de hipocorticism endogen(prin inhibarea axului hipitalamo-hipofizo-suprarenal).
Tulburari musculoscheletice : atrofie musculara precedata de astenie ;osteoporoza, fracturi de os patologic.
Tulburari digestive :ulceratii ale mucoasei gastroduodenale ;perforatii si hemoragii digestive.
Tulburari sexuale (amenoree,hirsutism ) intarzierea cresterii la copii,deprimarea reactiilor imunologice si inflamatorii.
Scaderea tolerantei la glucoza, activarea diabetului latent sau agravarea diabetului manifest

Rare
Tulburari neuropsihice : euforie,stare de excitatie,insomnie ;tulburari psihotice de tip
maniacal,stari confuzionale,stare depresiva.
Tulburari oculare : glaucom,cataracta.
Manifestari cutanate : acnee, purpura, echimoze, hipertricoza, intarzierea cicatrizarii

Frecvente
Tulburari hidroelectrolitice :tendinta de retentie hidrosalina, cu posibilitatea unor consecinte nedorite in caz de insuficienta cardiaca sau hipertensiune arteriala ;hipokaliemie cu risc crescut de aritmii.

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Aceste includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. Prin raportarea reactiilor adverse puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Prednison Sintofarm 5 mg comprimate

Nu lasati acest medicament la indemana copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25 gradeC, in ambalajul original.

Nu utilizati Prednison Sintofarm 5 mg, comprimate dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Informatii suplimentare

Continut
Substanta activa este acetat de prednisona
Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu

Ambalaj
Prednison Sintofarm 5 mg comprimate se prezinta sub forma de comprimate neacoperite ,rotunde,cu aspect uniform,structura compacta si omogena,cu suprafata plata,cu margini intacte si diametru 7 mm, de culoare alba. Medicamentul este ambalat in cutii cu 3 blistere PVC/AL a cate 10 comprimate.

Fabricantul
S.C. SINTOFARM S.A. ROMANIA
Str. Ziduri intre Vii, nr. 22, sector 2, 023324, Bucuresti, Romania

Citeste si despre:

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist O noua generatie de lentile fotocromice Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa
Cere sfatul medicului ×