OXIFENONIU

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Comprimate continand oxifenoniu bromura 5 mg.

Actiune terapeutica
Antisecretor gastric si antispastic la nivelul tubului digestiv prin actiune anticolinergica.

Indicatii
boala ulceroasa (in asociatie cu antiacide), afectiuni spastice ale tubului digestiv.

Doze si mod de administrare
In ulcer, cate 2 comprimate inaintea meselor principale si la culcare, cateva zile, dupa care doza poate fi redusa, in functie de evolutia bolii; ca antispastic 1-2 comprimate la nevoie, cel mult 8 comprimate/zi (in 4 prize).

Contraindicatii
Glaucom cu unghi ingust, adenom de prostata cu retentie de urina, boli obstructive gastro-intestinale, atonie intestinala, hernie hiatala cu reflux, bolnavi cu ileostomie sau colostomie, colita ulcerativa grava, megacolon toxic, miastenie grava, alergie la propantelina; prudenta in bolile cardiace severe, in tahiaritmiile supraventriculare, la hipertensivi, in cardiopatia ischemica, in bolile pulmonare cronice, in afectiunile hepatice si renale, in tulburarile de reglare vegetativa, la hipertiroidieni. Prudenta sau se evita in timpul sarcinii, la copii mici si la batrani. Atentie la soferi si la persoanele care manuiesc masini (tulburarea vederii poate fi daunatoare). amantadina, chinidina si antidepresivele triciclice maresc efectele anticolinergice.

Reactii adverse
Ocazional, mai ales la dozele mari, uscaciunea gurii, ingrosarea secretiilor bronsice, uscaciunea pielii cu senzatie de caldura, tulburari de vedere (prin midriaza si cicloplegie), tahicardie, constipatie, disurie cu retentie de urina; rareori nervozitate, confuzie mintala (la batrani).

Citeste si despre:

Sindromul de disparitie a cailor biliare Hipoventilatia sau depresia respiratorie Biopsia - cum se obtine si rolul ei in oncologia moderna Lipodistrofia: diagnostic si tratament Rolul probioticelor in sanatatea gastrointestinala Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Supravietuirea si calitatea vietii dupa un diagnostic de cancer: aspecte psihologice si medicale Schistosomiaza: cauze, simptome, tratament Cele mai frecvente infectii parazitare Neuroborelioza, complicatie a bolii Lyme Acidoza lactica: cauze si simptome