OPATANOL, solutie oftalmica

Prospect

Publicat: 23 Februarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie

Opatanol este o solutie de picaturi oftalmice limpede care contine substanta activa olopatadina.

Actiune terapeutica

Substanta activa din OPATANOL, olopatadina, este un antihistaminic. Olopatadina actioneaza prin blocarea receptorilor de care se fixeaza in mod normal histamina, o substanta din corp care provoaca simptome alergice. Cand receptorii sunt blocati, histamina nu isi poate produce efectul, ceea ce duce la o diminuare a simptomelor alergice.

Indicatii

OPATANOL este utilizat pentru a trata simptomele oculare determinate de conjunctivita alergica sezoniera (inflamarea suprafetei ochiului provocata de polen la pacientii alergici). Printre acestea se numara mancarimea, inrosirea si umflarea. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Doze si mod de administrare

OPATANOL se utilizeaza la adulti si copiii in varsta de trei ani si peste. Se administreaza o picatura in ochiul (ochii) afectat (afectati) de doua ori pe zi, la interval de opt ore. Daca se utilizeaza si un alt tratament pentru ochi, se impune un interval intre cinci si 10 minute intre tratamente. Daca este necesar, picaturile pentru ochi pot fi folosite pana la patru luni.

Contraindicatii

OPATANOL nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la olopatadina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. OPATANOL contine clorura de benzalconiu cunoscuta pentru decolorarea lentilelor de contact moi. Prin urmare, persoanele care poarta lentile de contact moi trebuie sa fie precaute.

Sarcina si alaptare

Daca sunteti gravida sau exista posibilitatea sa ramaneti gravida, cereti sfatul medicului dumneavoastra inainte de a utiliza OPATANOL.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Vederea vi se poate incetosa pentru o perioada dupa administrarea OPATANOL. Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje pana la disparitia acestor simptome. OPATANOL si utilizarea altor medicamente Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati (sau ati luat recent) orice alte medicamente. Nu uitati sa mentionati si medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.

Reactii adverse

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu OPATANOL (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt durerile de cap, disgeuzia (tulburari de gust), durere oculara, iritatie oculara, senzatii anormale in ochi, uscaciunea mucoasei nazale si oboseala. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu OPATANOL, a se vedea prospectul.

Conditii de pastrare

Trebuie sa aruncati flaconul la patru saptamani de la prima deschidere, pentru a evita infectiile. Notati data la care ati deschis flaconul prima oara in spatiul indicat pe cutie si eticheta, precum si in spatiile de mai jos. Daca ambalajul contine un singur flacon, numai o singura data trebuie inscrisa mai jos.
Pastrati picaturile intr-un loc sigur, in care copiii nu le pot vedea si nu pot avea acces la ele. Nu utilizati picaturile dupa data expirarii (marcata cu "Exp") de pe flacon si cutie.
Daca aveti alte intrebari despre medicamentele dumneavoastra, cereti sfatul medicului sau farmacistului.

Citeste si despre:

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor Ambliopia Orjeletul si Salazionul Conjunctivita - cauze, simptome, tratament Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Alergiile cauzate de animalele de companie Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi