METOCLOPRAMID, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Metoclopramid 10 mg comprimate si pentru ce se utilizeaza

Metoclopramid 10 mg comprimate este un antiemetic. Acesta contine o substanta numita metoclopramida. Aceasta actioneaza asupra unei parti a creierului dumneavoastra care previne senzatia de rau (greata) sau starea de rau (varsaturile).

Adulti
Metoclopramid 10 mg comprimate este utilizat la adulti:

Copii si adolescenti
Metoclopramid 10 mg comprimate este indicat la copii si adolescenti (cu varsta cuprinsa intre 118 ani) pentru prevenirea gretei si varsaturilor induse de intarzierea chimioterapiei, numai daca alt tratament nu da rezultate.

Mod de administrare

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Toate indicatiile (pacienti adulti)
Doza unica recomandata este de 10 mg, repetata de pana la trei ori pe zi.
Doza zilnica maxima recomandata este de 30 mg sau 0,5 mg/kg greutate corporala.
Durata maxima recomandata a tratamentului este de 5 zile.

Pentru prevenirea gretei si varsaturilor induse de intarzierea chimioterapiei (copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 1-18 ani)
Doza recomandata este intre 0,1 si 0,15 mg/kg greutate corporala, repetata de pana la trei ori pe zi, administrata pe cale orala.

Doza maxima in 24 de ore este de 0,5 mg/kg greutate corporala.

Dozare
Varsta - Greutate corporala - Doza - Frecventa
1-3 ani - 10-14 kg - 1 mg - De pana la trei ori pe zi
3-5 ani - 15-19 kg - 2 mg - De pana la trei ori pe zi
5-9 ani - 20-29 kg - 2,5 mg - De pana la trei ori pe zi
9-18 ani - 30-60 kg - 5 mg - De pana la trei ori pe zi
15-18 ani - Peste 60kg - 10 mg - De pana la trei ori pe zi

Instructiuni de utilizare
Nu trebuie sa luati acest medicament pentru mai mult 5 zile pentru prevenirea gretei si varsaturilor induse de intarzierea chimioterapiei.
Metoclopramid 10 mg comprimate nu este adecvat pentru administrare la copii cu greutate corporala sub 61 kg.
La aceasta categorie de populatie sunt adecvate pentru administrare alte forme farmaceutice/concentratii.

Administrare
Trebuie sa asteptati minim 6 ore intre administrarile de metoclopramida, chiar si in caz de varsaturi sau respingere a dozei, pentru a se evita supradozajul.

Varstnici
Poate fi necesar ca doza sa fie redusa in functie de probleme ale rinichilor, ale ficatului sau de starea generala de sanatate.

Adulti cu probleme ale rinichilor
Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti probleme la nivelul rinichilor. Doza trebuie redusa daca aveti probleme ale rinichilor moderate sau severe.

Adulti cu probleme ale ficatului
Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti probleme la nivelul ficatului. Doza trebuie redusa daca aveti probleme ale ficatului severe.

Copii si adolescenti
Metoclopramida nu trebuie utilizata la copiii cu varsta sub 1 an.

Daca luati mai mult Metoclopramid 10 mg comprimate decat trebuie
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului. Puteti prezenta miscari necontrolate (tulburari extrapiramidale), senzatie de somnolenta, afectare a constientei, confuzie, halucinatii si probleme cu inima. Medicul dumneavoastra va va prescrie un tratament pentru aceste semne, daca este necesar.

Daca uitati sa luati Metoclopramid 10 mg comprimate
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu luati Metoclopramid 10 mg comprimate daca:

Nu administrati Metoclopramid 10 mg comprimate la copiii cu varsta sub 1 an (vezi mai jos Copii si adolescenti).
Nu luati Metoclopramid 10 mg comprimate daca oricare dintre acestea se aplica in cazul dumneavoastra.
Daca nu sunteti sigur, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale inainte de a lua Metoclopramid 10 mg comprimate.

Inainte sa luati Metoclopramid 10 mg comprimate, spuneti medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca:

Medicul dumneavoastra va poate efectua teste de sange pentru a verifica nivelul de pigment din sangele dumneavoastra. in cazul unor niveluri anormale (methemoglobinemie), tratamentul trebuie intrerupt imediat si definitiv.
Trebuie sa asteptati minim 6 ore intre administrarile de metoclopramida, chiar si in caz de varsaturi sau respingere a dozei, pentru a se evita supradozajul.

Copii si adolescenti
La copii, adolescenti si adulti tineri, pot sa apara miscari necontrolate (tulburari extrapiramidale). Acest medicament nu trebuie utilizat la copiii cu varsta sub 1 an, datorita riscului crescut de miscari necontrolate (vezi mai sus Nu luati Metoclopramid 10 mg comprimate daca).
Metoclopramid 10 mg comprimate impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca luati, ati luat recent sau sar putea sa luati orice alte medicamente. Acest lucru se datoreaza faptului ca unele medicamente pot afecta modul de actiune al Metoclopramid 10 mg comprimate sau Metoclopramid 10 mg comprimate poate afectamodul de actiune al altor medicamente. Aceste medicamente includ urmatoarele:

Metoclopramid 10 mg comprimate impreuna cu alcool
In timpul tratamentului cu metoclopramida nu trebuie consumat alcool, deoarece acesta creste efectul sedativ al Metoclopramid 10 mg comprimate.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Daca este necesar, Metoclopramid 10 mg comprimate poate fi administrat in timpul sarcinii. Medicul dumneavoastra va decide daca va va administra sau nu acest medicament.
Metoclopramid 10 mg comprimate nu este recomandat daca alaptati, deoarece metoclopramida trece in laptele matern si poate sa afecteze copilul.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Dupa administrarea Metoclopramid 10 mg comprimate, este posibil sa va simtiti somnolent, ametit sau sa prezentati spasme necontrolate, convulsii, tremuraturi sau un tonus muscular neobisnuit ce pot provoca distorsiuni ale corpului. Acestea va pot afecta vederea si pot, de asemenea, sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Metoclopramid 10 mg comprimate contine lactoza
Daca medicul dumneavoastra va atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Opriti tratamentul si adresativa imediat medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca in timp ce luati acest medicament prezentati unul dintre urmatoarele semne:

Acestea pot fi semne ale unei reactii alergice, care poate sa fie severa.

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresativa medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe websiteul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Metoclopramid 10 mg comprimate

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Ce contine Metoclopramid 10 mg comprimate
Substanta activa este clorhidrat de metoclopramida. Fiecare comprimat contine clorhidrat de
metoclopramida anhidru 10 mg sub forma de clorhidrat de metoclopramida monohidrat 10,5 mg.
Celelalte componente sunt: stearat de magneziu, lactoza monohidrat, lactoza anhidra, celuloza
microcristalina, dioxid de siliciu coloidal.

Cum arata Metoclopramid 10 mg comprimate si continutul ambalajului
Metoclopramid 10 mg comprimate se prezinta sub forma de comprimate biconvexe, de culoare alba pana la aproape alba, cu diametrul de 7 mm.
Metoclopramid 10 mg comprimate este disponibil in cutii cu 4 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Fabricantul
Terapia SA
Str. Fabricii Nr. 124, Cluj Napoca,
Romania

Citeste si despre:

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Refacerea unghiilor afectate de micoza Top greseli comune facute atunci cand copilul are diaree Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa