METILTIOURACIL, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Compozitie
1 comprimat contine 50 mg metiltiouracil.

Actiune terapeutica
Antitiroidian de sinteza, inhiba formarea hormonilor tiroidieni, amelioreaza simptomatologia clinica si biologica a hipertiroidismului; efectul devine evident dupa o perioada de latenta de 2-4 saptamani si este deplin dupa 6-8 saptamani de tratament.

Indicatii
Boala Basedow, forme usoare sau moderate, la bolnavii sub 40 de ani, in absenta gusii voluminoase sau a tulburarilor cardiace grave, ca si in toate situatiile in care nu este posibila administrarea radioiodului sau tiroidectomia; pentru pregatirea tiroidectomiei si ca medicatie adjuvanta a radioterapiei.

Doze si mod de administrare
Oral: adulti- initial 2 comprimate (100 mg) de 4-6 ori/zi, pana la realizarea starii de eutiroidie, apoi tratament de intretinere cu 2 comprimate de 2-3 ori/zi (doze mici cand tratamentul este indelungat). Copii: initial 2 mg/kg corp si zi, apoi se reduce pana la doza de intretinere.
Contraindicatii

Gusa retrosternala sau alte situatii de obstructie a traheei, cancerul tiroidian dependent de TSH, afectiunile hematologice grave preexistente; copii sub trei ani.

Masuri de precautie
Leucopenie, anemie, trombocitopenie, prudenta si doze mici in insuficienta hepatica, se administreaza doze mici, se prefera interventia chirurgicala).
Sarcina si alaptare
Se administreaza cu prudenta in sarcina (mai ales in ultimele 2 trimestre). Alaptatul in cursul tratamentului este interzis.

Reactii adverse
Greata, voma, eruptii, febra, cefalee, mialgii, artralgii, tumefactii ale glandelor salivare si a ganglionilor limfatici, hepatita, alopecie, deprimarea hematopoiezei. Posibila hipertrofie tiroidiana si crize tireotoxice la intreruperea tratamentului.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa