MAYCOR RETARD, capsule

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Capsule retard continand isosorbid dinitrat 20 mg, 40 mg, 60 mg sau 120 mg (cutii cu 50 sau 100 buc.)
Actiune terapeutica
Nitrat organic, provoaca vasodilatatie coronariana si imbunatateste aprovizionarea cu sange a miocardului; provoaca venodilatatie si pentru dozele mari, arteriolodilatatie, micsorand sarcina inimii. Efectul apare in 3-15 minute si se mentine 1-2 ore in cazul administrarii perlinguale, apare in 30-60 minute si se mentine 6-10 ore in cazul comprimatelor retard administrate oral.
Contraindicatii
Infarct acut de miocard cu presiune de umplere mica, insuficienta circulatorie acuta, hipovolemie, anemie grava, traumatisme cerebrale, hemoragie cerebrala; prudenta in caz de hipotiroidism, hipotermie, malnutritie, boli renale sau hepatice grave, glaucom cu unghi ingust si in timpul sarcinii. Bauturile alcoolice pot creste efectul vasodilatator si hipotensiv.
Reactii adverse
Uneori cefalee, mai ales in primele zile de tratament (se incepe cu doze mici, care se cresc progresiv); ocazional vasodilatatie cutanata sau hipotensiune posturala (la doze mari); cu timpul poate dezvolta toleranta, cand se administreaza oral - pentru a evita fenomenul se renunta la doza de seara.
Mod de administrare
Pentru profilaxia de durata a crizelor de angina pectorala, cate un comprimat de 20 sau 40 mg la intervale de 12 ore; pentru tratamentul insuficientei cardiace congestive (in asociatie cu diuretice si tonicardiace), cate un comprimat de 60 mg la intervale de 12 ore sau un comprimat de 120 mg o data/zi.

Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Dizabilitatea intelectuala sau retardul mintal Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Sindromul WAGR Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Boala Canavan Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale Sindromul Schwartz–Jampel Fenilcetonuria (PKU) Opiu