LORATADIN, comprimate

Prospect

Publicat: 02 Februarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Loratadin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Loratadin apartine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de antihistaminice.

Antihistaminicele ajuta la reducerea simptomelor alergiei impiedicand efectele unei substante numita histamina, care este produsa in corpul nostru.

Loratadin amelioreaza simptomatologia asociata rinitelor alergice (de exemplu: febra fanului), cum ar fi stranutul, curgerea nasului sau mancarime nazala, usturimile sau mancarime oculara.

Loratadin poate fi, de asemenea, utilizat pentru reducerea simptomelor de urticarie (mancarimile, roseata, precum si numarul si dimensiunile elementelor eruptive aparute pe piele).

Ameliorarea acestor manifestari se mentine pentru intreaga perioada a zilei si va ajuta sa va reluati activitatile zilnice obisnuite si sa dormiti in mod normal.

Daca dupa 5 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti si adolescenti: luati un comprimat Loratadina o data pe zi, cu un pahar cu apa, cu sau fara alimente.

Copii cu varsta cuprinsa intre 6 12 ani si greutate peste 30 kg: un comprimat Loratadina, o data pe zi, cu un pahar cu apa, cu sau fara alimente.

La copii cu varsta intre 2 6 ani sau cu greutatea sub 30 kg se recomanda alte forme farmaceutice adecvate varstei.
Siguranta si eficacitatea loratadinei nu au fost stabilite la copii sub 2 ani.

Pacienti cu afectiuni severe ale ficatului:
Pentru adulti si copii cu varsta cuprinsa intre 6 12 ani si greutate mai mare de 30 kg: un comprimat o data la doua zile, cu un pahar cu apa, cu sau fara alimente.

La pacientii varstnici sau la cei cu functia rinichilor afectata nu este necesara reducerea dozei.
Loratadin poate fi administrat in timpul meselor sau intre mese.

Daca luati mai mult din Loratadin decat trebuie
Daca ati luat o doza de Loratadin mai mare decat cea indicata, luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Daca uitati sa luati Loratadin
Daca ati uitat sa luati medicamentul la timp, puteti sa o faceti cat mai curand posibil si apoi sa reveniti la schema de administrare obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Loratadin
Respectati durata de tratament recomandata. Daca incetati sa luati Loratadin mai curand decat vi s-a recomandat, manifestarile bolii pot sa reapara.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Loratadin

- daca sunteti alergic la loratadina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
Copiii cu varsta intre 2 - 6 ani sau cu greutatea sub 30 kg nu trebuie sa foloseasca aceasta forma farmaceutica.

Precautii

Inainte sa luati Loratadina, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca avei o boala hepatica grava.

Daca sunteti programat sa efectuati orice test cutanat pentru alergii, nu trebuie sa mai luati Loratadina cu doua zile inainte de aceste teste, deoarece medicamentul ar putea influenta rezultatele testelor.

Interactiuni medicamentoase

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Loratadin impreuna cu alimente, bauturi si alcool

Loratadin poate fi utilizata cu sau fara alimente. Daca este administrata impreuna cu alcool etilic, Loratadin nu creste efectele acestuia.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Daca sunteti gravida sau alaptati, nu este recomandata administrarea de Loratadina.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

La doza recomandata, Loratadina nu va determina, probabil, somnolenta sau scaderea vitezei de reactie. Totusi, foarte rar, la unele persoane poate apare somnolenta, fapt ce le-ar putea afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Loratadin contine lactoza Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Cele mai frecvente reactii adverse mentionate la copiii cu varste intre 2 si 12 ani sunt durerile de cap, nervozitatea si oboseala. Cele mai frecvente reactii adverse mentionate la adulti si adolescenti constau in somnolenta, dureri de cap, cresterea apetitului si tulburari ale somnului (insomnie).

In perioada dupa punerea pe piata a loratadinei au fost raportate foarte rar cazuri de reactii alergice severe, ameteli, batai rapide ale inimii, palpitatii, greata, uscaciune a gurii, indigestie, probleme hepatice, caderea parului, eruptii pe piele sau oboseala.

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza, sau daca observai orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spunei medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Loratadin

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu luati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie sau blister dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa este loratadina. Un comprimat contine loratadina 10 mg.
- Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu, ulei hidrogenat din seminte de bumbac.

Ambalaj

Loratadin se prezinta sub forma de comprimate plate de culoare alba pana la aproape alba, de forma rotunda, cu diametrul de 9 mm.
Loratadin este disponibila in cutii cu un blister din PVC/Al a 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Labormed Pharma S.A.
Bd. Theodor Pallady nr. 44B, sector 3, Bucuresti, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Aprilie 2014.

Citeste si despre:

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa