IPATON, comprimate filmate

Prospect

Publicat: 14 Aprilie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Ipaton si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

- profilaxia complicatiilor trombotice arteriale: - accident vascular cerebral, infarct miocardic acut, moarte subita cardiaca - la pacientii cu ateroscleroza si accidente vasculare ischemice in antecedente. La pacientii cu stari precursoare ale accidentelor vasculare: ATI (atac ischemic tranzitor), amauroza fugace (orbire partiala sau pasagera), DNIR (deficit neurologic ischemic reversibil), accident vascular cerebral minor in antecedente, ticlopidina poate fi folosita pentru profilaxia unui accident vascular complet.
- profilaxia accidentelor ischemice majore, indeosebi coronariene, la pacientii cu arteriopatie obliteranta cronica a membrelor inferioare, in stadiu de claudicatie intermitenta.
- profilaxia trombozelor repetate la nivelul abordului arterio-venos la pacientii hemodializati cronic.
- profilaxia trombozei subacute la nivelul protezelor coronariene (stent).
- profilaxia trombozei venoase profunde, trombozei retiniene si ulcerului gambier de origine vasculara.

Deoarece utilizarea ticlopidinei a fost asociata cu un risc de afectiuni hematologice potential letale, cum sunt purpura trombotica trombocitopenica, neutropenie sau agranulocitoza, utilizarea trebuie rezervata pacientilor cu hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic sau care nu au raspuns la tratament cu acesta.

Mod de administrare

Medicamentul este destinat adultilor. Se administreaza pe cale orala.
Pentru toate indicatiile, doza recomandata este de 250 mg clorhidrat de ticlopidina (un comprimat filmat IPATON) de 2 ori pe zi, la sfarsitul mesei.

In cazul endoprotezelor coronariene tratamentul se incepe cu o zi inainte sau in ziua interventiei si se continua 4-6 saptamani cu o doza de 500 mg clorhidrat de ticlopidina (2 comprimate filmate IPATON) pe zi; in asociere cu acid acetilsalicilic 100-325 mg pe zi.

La pacientii cu insuficienta hepatica si/sau renala moderata: dozele trebuie micsorate.
La varstnici: nu este necesara ajustarea dozelor, dar se administreaza cu prudenta avand in vedere cresterea sensibilitatii acestor pacienti la actiunea ticlopidinei..

La copii : eficacitatea si siguranta administrarii ticlopidinei la copii nu au fost stabilite , ca urmare IPATON nu se recomanda la aceasta grupa de varsta.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

- hipersensibilitate la ticlopidina sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
- diateze hemoragice; leziuni organice cu potential hemoragic, cum sunt ulcer gastric si duodenal activ, accident vascular cerebral hemoragic acut;
- leucopenie, trombocitopenie sau agranulocitoza in antecedente.

Precautii

Ticlopidina nu este indicata ca medicament de electie pentru profilaxia trombozei la persoane sanatoase.

Ticlopidina poate determina reactii adverse hematologice (care implica in special linia leucocitara) sau manifestari hemoragice, prin scaderea severa a trombocitelor, care apar in majoritate in primele 3 luni de tratament. In anumite cazuri (neutropenie severa, agranulocitoza, anemie trombocitopenie) acestea pot fi grave, uneori cu evolutie letala.

Evolutia severa a tulburarilor hematologice si a accidentelor hemoragice este determinata de:
- nerespectarea masurilor de supraveghere clinice si biologice, precum si diagnosticarea si instituirea intarziata a masurilor terapeutice;
- asocierea cu anticoagulante sau cu antiagregante plachetare, cum sunt acidul acetilsalicilic si antiinflamatoarele nesteroidiene. Totusi, la purtatorii de endoproteza coronariana (stent), se recomanda asocierea clorhidratului de ticlopidina cu acidul acetilsalicilic (100 - 325 mg pe zi) pe o perioada de aproximativ o luna dupa inserarea protezei.

Este necesar controlul hemogramei, incluzand controlul trombocitelor la inceputul tratamentului cu ticlopidina, apoi la intervale de 2 saptamani in timpul primelor 3 luni. Daca tratamentul se intrerupe in timpul primelor 3 luni, trebuie efectuata numaratoarea polimorfonuclearelor neutrofile si a trombocitelor in urmatoarele 2 saptamani.

In caz de neutropenie (< 1500 neutrofile/mm3) sau de trombocitopenie (

Citeste si despre:

Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Mituri despre frumusete