HUMALOG MIX 25, suspensie

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Humalog Mix 45 si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Humalog Mix25 este indicat pentru tratamentul pacientilor cu diabet zaharat care necesita insulina pentru mentinerea homeostaziei glucozei.

Mod de administrare

Dozajul trebuie stabilit de catre medic, in conformitate cu necesarul pacientului.

Humalog Mix25 se poate administra cu putin timp inainte de mese. Atunci cand este necesar, Humalog Mix25 se poate administra cu putin timp dupa mese. Humalog Mix25 trebuie administrat numai prin injectare subcutanata. In nici un caz Humalog Mix25 nu trebuie administrat intravenos.

Administrarea subcutanata trebuie facuta la nivelul bratelor, coapselor, feselor sau abdomenului. Utilizarea locurilor de injectare trebuie rotata, astfel incat sa nu se foloseasca acelasi loc mai frecvent decat aproximativ o data pe luna.

Atunci cand se administreaza subcutanat, trebuie avut grija ca la injectarea Humalog Mix25 sa nu se punctioneze un vas de sange. Dupa administrare, locul injectarii nu trebuie masat. Pacientii trebuie invatati sa utilizeze tehnicile corespunzatoare de injectare.

Dupa administrarea subcutanata a Humalog Mix25 se observa debutul rapid si atingerea precoce a activitatii maxime. Aceasta permite ca Humalog Mix25 sa poata fi administrat foarte aproape de momentul mesei. Durata de actiune a componentei suspensie de protamina a insulinei lispro (BASAL) a Humalog Mix25 este similara cu aceea a unei insuline bazale (NPH). Actiunea in timp a oricarei insuline poate sa varieze considerabil la persoane diferite sau in diferite perioade de timp la aceeasi persoana. Ca si in cazul tuturor preparatelor de insulina, durata actiunii Humalog Mix25 este in functie de doza, locul injectarii, fluxul sanguin, temperatura si activitatea fizica.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la insulina lispro sau la oricare dintre excipienti.

Hipoglicemie.

Precautii

In nici o conditie clinica Humalog Mix25 nu trebuie administrat intravenos.

Trecerea unui pacient de la un tip sau o marca de insulina la altul/alta trebuie sa se faca sub supraveghere medicala stricta. Modificarile concentratiei, marcii (producatorului), tipului (insulina obisnuita, NPH, lenta etc.), speciei (animala, umana, analog de insulina umana) si/sau metodei de fabricatie (ADN recombinant fata de insulina de origine animala) pot sa conduca la necesitatea modificarii dozajului.

Conditiile care pot face ca simptomele precoce de avertizare a hipoglicemiei sa fie diferite sau mai putin pronuntate includ durata indelungata a diabetului zaharat, insulinoterapia intensificata, neuropatia diabetica sau medicamente, cum sunt beta-blocantele.

Un numar mic de pacienti, care au prezentat reactii hipoglicemice dupa trecerea de la insulina de origine animala la insulina umana, au raportat faptul ca simptomele precoce de avertizare a hipoglicemiei au fost mai putin pronuntate sau diferite de cele prezentate la insulina anterioara. Reactiile hipoglicemice sau hiperglicemice necorectate pot sa provoace pierderea constientei, coma sau deces.

Utilizarea unor dozaje inadecvate sau intreruperea tratamentului, in special la diabeticii insulino-dependenti, pot duce la hiperglicemie si la cetoacidoza diabetica, acestea fiind conditii potential letale.

Necesarul de insulina poate sa fie mai mic in prezenta insuficientei renale.

Necesarul de insulina poate sa fie mai mic la pacientii cu insuficienta hepatica, datorita capacitatii reduse de gluconeogeneza si a metabolizarii reduse a insulinei; totusi, la pacientii cu insuficienta hepatica cronica cresterea rezistentei la insulina poate sa duca la cresterea necesarului de insulina.

Necesarul de insulina poate sa creasca in cursul bolilor sau al tulburarilor emotionale.

De asemenea, ajustarea dozajului poate fi necesara daca pacientii depun activitate fizica crescuta sau isi modifica dieta obisnuita. Exercitiile fizice facute imediat dupa masa pot sa creasca riscul de hipoglicemie.

Administrarea insulinei lispro la copii sub 12 ani trebuie luata in considerare numai in cazul in care se asteapta un beneficiu comparativ cu insulina obisnuita.

Administrarea Humalog Mix25 in asociere cu pioglitazona:

Au fost raportate cazuri de insuficienta cardiaca atunci cand pioglitazona a fost administrata in asociere cu insulina in special in cazul pacientilor care prezinta un risc de aparitie a insuficientei cardiace. Acest fapt trebuie avut in vedere atunci cand se intentioneaza asocierea pioglitazonei cu Humalog Mix25. Daca asocierea este utilizata, pacientii trebuie observati pentru aparitia semnelor si simptomelor de insuficienta cardiaca, crestere in greutate si edeme. Tratamentul cu pioglitazona trebuie intrerupt daca apare orice deteriorare in simptomatologia cardiaca.

Interactiuni medicamentoase

Necesarul de insulina poate fi crescut de substante cu actiune hiperglicemianta, cum sunt anticonceptionalele orale, corticosteroizii sau terapia tiroidiana de substitutie, danazolul, stimulantele beta2 adrenergice (cum sunt ritodrina, salbutamol, terbutalina).

Necesarul de insulina poate fi micsorat in prezenta substantelor cu actiune hipoglicemianta, cum sunt antidiabeticele orale, salicilatii (de exemplu, acidul acetilsalicilic), antibioticele sulfonamidice, unele antidepresive (inhibitorii monoaminooxidazei, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei), unii inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (captopril, enalapril), antagonisti ai receptorilor de angiotensina II, beta-blocantele, octreotidul sau alcoolul etilic.

Nu s-a studiat amestecarea Humalog Mix25 cu alte insuline.

Atunci cand se folosesc alte medicamente concomitent cu Humalog Mix25 KwikPen trebuie informat medicul.

Sarcina si alaptarea

Datele de la un numar mare de sarcini expuse nu evidentiaza nici o reactie adversa a insulinei lispro asupra sarcinii sau asupra sanatatii fatului/nou-nascutului.

Este esential sa se mentina un control bun al pacientei tratate cu insulina (diabet insulino-dependent sau de sarcina) pe toata durata sarcinii. De obicei, necesarul de insulina scade in timpul primului trimestru de sarcina si creste in timpul trimestrelor doi si trei. Pacientele cu diabet zaharat trebuie sfatuite sa isi informeze medicul daca sunt gravide sau intentioneaza sa ramana gravide. La pacientele gravide care au diabet zaharat este esentiala monitorizarea atenta a glicemiei, precum si a starii generale de sanatate.

Pacientele cu diabet zaharat care alapteaza pot sa necesite ajustari ale dozei de insulina, ale dietei sau ambelor.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Capacitatea pacientului de a se concentra si de a reactiona poate sa fie afectata ca urmare a hipoglicemiei. Aceasta poate reprezenta un risc in situatiile in care aceste capacitati au o importanta speciala (de exemplu, conducerea unui vehicul sau folosirea unui utilaj).

Pacientii trebuie sfatuiti sa ia masuri de precautie pentru a evita hipoglicemia in timp ce conduc vehicule; acest lucru este important indeosebi la cei care nu percep decat putin sau deloc semnele de avertizare a hipoglicemiei sau care au episoade frecvente de hipoglicemie. In aceste cazuri trebuie sa se ia in considerare daca mai este recomandabila conducerea vehiculelor.

Reactii adverse posibile

Cea mai frecventa reactie adversa pe care poate sa o prezinte un pacient cu diabet zaharat in timpul tratamentului cu insulina este hipoglicemia. Hipoglicemia severa poate sa duca la pierderea constientei si, in cazuri foarte grave, la deces. Nu sunt prezentate frecvente specifice ale hipoglicemiei pentru ca hipoglicemia este rezultatul atat al dozei de insulina cat si al altor factori, de exemplu, nivelul dietei si exercitiilor pacientului.

Alergia locala este frecventa (1/100 la

Citeste si despre:

Detoxifiere naturala de primavara Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Conf. Dr. Gabriela Musat, medic primar ORL: 90% din infectiile de tract respirator sunt virale si nu necesita antibiotic Vaccinarea antigripala Punctele negre sau comedoanele