HISMANAL, solutie interna

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Hismanal, solutie interna si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Hismanal este un antihistaminic H1 potent si cu actiune de lunga durata, lipsit de efecte centrale, sedative si anticolinergice. Datorita duratei mari de actiune, este necesara o singura administrare pe zi pentru a suprima simptomele reactiilor alergice pentru o perioada de 24 de ore.

Hismanalul este indicat in tratamentul rinitei alergice sezoniere si perene, conjunctivitelor alergice, urticariei cronice si al altor afectiuni alergice.

Mod de administrare

Adulti si copii mai mari de 12 ani: 1 tableta, o data pe zi. Copii intre 6 si 12 ani: 5 mg o data pe zi, ex. o jumatate de tb./zi sau 5 ml de suspensie 1 mg/ml. Copii sub 6 ani: 2mg per 10 kg corp/zi. Doza zilnica recomandata (o tableta/zi la adulti sau doza recomandata pentru copii) nu trebuie depasita. Hismanal tablete nu se recomanda a fi administrat copiilor sub 6 ani.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la astemizol sau la oricare din ingredientele inactive. Deoarece Hismanal este metabolizat extensiv in ficat, administrarea sa este contraindicata la pacientii cu disfunctii hepatice grave. Este contraindicata administrarea concomitenta cu: azolii antifungici avind formulare orala sau parenterala; antibioticele macrolide, exceptind azitromicina; inhibitorii selectivi de serotonina; inhibitorii proteazei HIV; mibefradil; chinina in doze terapeutice.

Precautii

Doza zilnica recomandata (o tableta pe zi pentru adulti si doza recomandata pentru copii) nu trebuie depasita. Pacientii cunoscuti a fi predispusi la prelungirea intervalului QT, pot prezenta o crestere a acestuia si/sau aritmii ventriculare la administrarea astemizolului.

De aceea se recomanda evitarea administrarii produsului bolnavilor cu sindrom congenital QT, pacientilor aflati sub medicatie care prelungeste intervalul QT (incluzind antiaritmice, terfenadina si eritromicina) precum si pacientilor cu hipopotasemie necorectata.

Interactiuni medicamentoase

Hismanal nu potenteaza efectele alcoolului sau a altor depresivi ai sistemului nervos central. Principala cale de metabolizare a astemizolului este prin CYP3A4. Administrarea concomitenta a medicamentelor care inhiba semnificativ aceste enzime, poate rezulta in cresterea nivelelor plasmatice ale astemizolului, conducand la marirea riscului de prelungire a intervalului QT. De aceea, administrarea concomitenta a acestor medicamente este contraindicata.

Exemplele includ urmatoarele: azolii antifungici cu formulare orala sau parenterala; antibioticele macrolide, exceptand azitromicina care intr-un studiu in vivo, a prezentat efecte neglijabile asupra biodisponibilitatii astemizolului; inhibitorii de serotonina, cum ar fi nefazodone; inhibitorii proteazei HIV, cum ar fi ritonavir si indinavir - studiile in vitro sugereaza ca saquinavir este un inhibitor de slaba intensitate; mibefradil; a fost stabilita de asemenea o interactiune cu chinina la doze terapeutice.

Sarcina si alaptarea

La animale, astemizolul nu afecteaza fertilitatea si nu este teratogenic. La doze foarte mari (40 mg /kg corp), embriotoxicitatea a fost remarcata la sobolani, dar nu si la iepuri. Intr-un studiu pe scara larga la oameni, Hismanal nu a prezentat nici o crestere in anomaliile fetale.

Totusi, Hismanal ar trebui administrat in timpul sarcinii numai daca beneficiile anticipate justifica riscul potential asupra fatului. La cainii care alapteaza astemizolul si metabolitii sai sunt excretati in laptele matern. Concentratiile acestora in lapte sunt foarte scazute. Daca administrarea Hismanalului se considera esentiala, beneficiul alaptarii trebuie evaluat impotriva riscului sau potential.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In doza recomandata Hismanal nu afecteaza activitatile ce solicita concentrare mentala.

Reactii adverse posibile

Hismanal este lipsit de efecte secundare sedative sau anticolinergice. In timpul tratamentului prelungit pot aparea usoare cresteri ponderale. Au fost raportate cazuri rare si spontane de reactii de hipersensibilitate cum ar fi: angioedem, bronhospasm, fotosensibilitate, prurit, rash, reactii anafilactice.

De asemenea au fost raportate cazuri izolate de convulsii, parestezii benigne, mialgii/artralgii, edem, tulburari de dispozitie, insomnii, cosmaruri, cresteri ale transaminazelor si hepatita. In majoritatea cazurilor, nu s-a putut demonstra o relatie de cauzalitate cu administrarea Hismanalului.

Supradozare

Simptome: Cu toate ca nu au fost raportate manifestari patologice in caz de supradozare, la pacientii care au depasit dozele recomandate de astemizol s-au observat cazuri rare de reactii adverse cardiovasculare incluzind prelungirea intervalului QT, torsada de virfuri, si alte aritmii ventriculare. In timp ce majoritatea acestor evenimente au aparut ca urmare a unei dozari substantiale de astemizol, torsada de varfuri (aritmie) a aparut rar la doze de 20 - 30 mg/zi (de 2 - 3 ori mai mult decit dozele zilnice recomandate).

In unele cazuri, aritmiile severe au fost precedate de, sau asociate cu unul sau mai multe episoade de sincopa. De aceea, aparitia sincopei la pacientii care primesc astemizol ar trebui sa conduca imediat la intreruperea tratamentului si la evaluarea clinica adecvata, incluzand testarea electrocardiografica.

Tratament: Sunt necesare masuri suportive care includ lavajul gastric si varsaturile, urmate de administrarea de carbune activ. La acesti pacienti ECG trebuie monitorizat cu atentie. Daca intervalul QT este prelungit, monitorizarea trebuie sa continue atata timp cat acesta ramane prelungit. Este necesar tratamentul adecvat antiaritmic, insa trebuie evitate antiaritmicele care pot prelungi intervalul QT. Studiile la pacientii cu insuficienta renala au demonstrat ca hemodializa nu creste clearance-ul medicamentului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Fiecare tableta contine 10 mg de astemizol.

Celelalte ingrediente ale tabletei sunt: lactoza, amidon de porumb, celuloza microcristalina, amidon de cartof pregelatinizat, polividon, stearat de magneziu, silicon coloidal anhidric si lauril sulfat de sodiu (formulare F8). Suspensia contine 1 mg astemizol per mg.

Celelalte ingrediente ale suspensiei de 1 mg/1 ml sunt: propilen glicol, alcool, celuloza microcristalina si carmeloza de sodiu, hidrogen fosfat anhidric disodic, dihidrogen fosfat monohidrat de sodiu, polisorbid, zaharina sodica, sorbitol, hidroxid de sodiu, aroma de zmeura, aroma de coacaze si apa purificata (formulare F16).

Ambalaj

Hismanal tablete de 10 mg ambalat in blistere.

Hismanal 1 mg/ml suspensie este disponibil in sticle de 100 ml, cu pipeta de 5 ml, gradata per kg corp.

Citeste si despre:

10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Solutii de urgenta pentru herpes, cearcane si cosuri De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate