Fluimucil 20 mg/ml este utilizat in tratamentul afectiunilor respiratorii caracterizate de secretii dense si vascoase din: bronsite acute, bronsite cronice si exacerbari, emfizem pulmonar, mucoviscidoza, bronsiectazii.
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adulti si adolescenti cu varsta peste 14 ani: o masura dozatoare (10 ml), de 3 ori pe zi, echivalent cu 600 mg acetilcisteina pe zi;
Copii si adolescenti cu varsta intre 6- 14 ani: o masura dozatoare (10 ml), de 2-3 ori pe zi, echivalent cu 400 -600 mg acetilcisteina/ zi;
Copii cu varsta intre 2- 6 ani: o masura dozatoare (10 ml) de 2 ori pe zi echivalent cu 400 mg acetilcisteina/ zi;
Copii cu varsta cuprinsa intre 1 luna si 2 ani : 1/2 unitate de masura dozatoare (5 ml) de 2 ori pe zi echivalent cu 200 mg.
Durata tratamentului trebuie sa fie de 5-10 zile. Dupa deschiderea flaconului produsul poate fi utilizat cel mult 15 zile.
Daca utilizati mai mult Fluimucil 20 mg/ml decat trebuie
Daca ati utilizat mai mult decat trebuie din Fluimucil 20 mg/ml puteti prezenta greata, varsaturi, diaree. In cazul inghitirii accidentale/administrarii unei doze excesive anuntati imediat medicul sau mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital.
Daca uitati sa utilizati Fluimucil 20 mg/ml
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Va rugam sa continuati sa luati urmatoarea doza conform programului obisnuit de administrare.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Nu utilizati Fluimucil 20 mg/ml: daca sunteti alergic (hipersensibil) la acetilcisteina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
Acetilcisteina poate determina la inceputul tratamentului fluidificarea secretiilor bronsice si cresterea simultana a volumului acestora.
Pacientii care nu pot expectora in mod adecvat trebuie sa li se elibereze caile respiratorii prin drenaj postural sau prin aspiratie bronsica pentru a preveni retentia secretiilor.
Pacientii care sufera de astm bronsic trebuie monitorizati cu strictete in timpul tratamentului. In cazul aparitiei bronhospasmului tratamentul trebuie intrerupt imediat.
Utilizarea produsului de catre pacientii cu ulcer peptic sau istoric de ulcer peptic trebuie facuta cu atentie in special in cazul administrarii concomitente cu alte medicamente care cauzeaza leziuni gastrice.
Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente, in special:
Trebuie evitata utilizarea concomitenta de Fluimucil 20 mg/ml cu un antitusiv, avand in vedere ca aceasta determina reducerea reflexului de tuse si a mecanismului fiziologic de autocuratare a cailor respiratorii, producand astfel o acumulare a secretiilor bronhice cu posibil risc de bronhospasm si infectii ale cailor respiratorii.
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Cu toate ca studiile teratogene efectuate pe animale nu au evidentiat niciun efect teratogen, administrarea acestui medicament in timpul sarcinii si al alaptarii, trebuie efectuata, ca si in cazul altor medicamente, numai sub stricta supraveghere medicala.
Fluimucil 20 mg/ml nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Fluimucil 20 mg/ml contine parahidroxibenzoat de metil
Contine parahidroxibenzoat de metil care poate provoca reactii alergice chiar intarziate si, mai rar, reactii imediate cu bronhospasm si urticarie.
Produsul contine 16,6 mg de sodiu/doza; aceasta trebuie luata in considerare in cazul pacientilor cu functie renala redusa sau cu dieta saraca in sodiu.
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Mai putin frecvente: reactii alergice (mancarime, urticarie, eruptie tranzitorie la nivelul pielii, angioedem), durere de cap, tahicardie, durere abdominala, diaree, varsaturi, greata, zgomote in urechi, stomatita, scadere a tensiunii arteriale
Rare: ingustare a bronhiilor (in special la pacientii cu hiperreactivitate bronsica, in astm bronsic), dispnee, dispepsie
Foarte rare: reactii anafilactice pana la soc anafilactic, hemoragie
Cu frecventa necunoscuta: edem facial
In cazul aparitiei efectelor secundare intrerupeti administrarea tratamentului. Va rugam sa va adresati medicului in acest caz.
A fost raportata foarte rar aparitia unor reactii cutanate severe, cum sunt sindromul Stevens-Johnson si sindromul Lyell in legatura cu administrarea acetilcisteinei.
Daca apar semne de alterare mucocutanoasa contactati imediat medicul dumneavoastra si intrerupeti administrarea acetilcisteinei.
Nu lasati acest medicament la indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati medicamentul pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Compozitie
Substanta activa: acetilcisteina. Un flacon a 100 ml solutie orala contine acetilcisteina 2 g.
Celelalte componente: p-hidroxibenzoat de metil (E 218), benzoat de sodiu, edetat disodic, carboximetilceluloza sodica, zaharina sodica, aroma de zmeura, hidroxid de sodiu, apa purificata.
Ambalaj
Cutie cu un flacon de sticla bruna continand 100 ml solutie orala si o masura dozatoare din polipropilena (5 si 10 ml).
Producator
ZAMBON S.p.A.
Via della Chimica 9, 36100 Vicenza, Italia