Indicatii
Dulcolax este un laxativ de contact. Cand se administreaza oral, sub forma de drajeu, sau rectal, sub forma de supozitor, induce cresterea peristaltismului prin actiunea directa asupra mucoaseicolonului, rezultand in mod obisnuit un scaun moale. Produsul este lipsit de efecte secundare severe.
Toate formele de constipatie, (la pacientii imobilizati in pat; in cazul schimbarii alimentatiei ori a mediului; datorate bolilor sau tulburarilor digestive); favorizarea evacuarii cand exista dureri, ca de pilda in cazul hemoroizilor; pre - si post - operator; pregatirea colonului pentru examene endoscopice.
Oral. Drajeurile sunt forma obisnuita de administrare in cazul in care nu este necesara o evacuare imediata. Ele se pot inghiti, pe stomacul gol sau plin, cu sau fara lichide. Administrarea concomitenta a antiacidelor (de exemplu, bicarbonat de sodiu) trebuie evitata.
Adulti:Obisnuit se iau 2 drajeuri seara la culcare, in scopul de a provoca una sau doua defecatii in dimineata urmatoare, sau cu o jumatate de ora inaintea mesei de dimineata pentru un efect in aproximativ 5 ore.
Copii in varsta de 4 ani si peste:1 drajeu.
Rectal. Supozitoarele pot fi utilizate pentru a obtine o evacuare in scurt timp de la administrare. De exemplu, daca se aplica supozitorul dimineata imediat dupa trezire, se poate astepta ca efectul sa se produca dupa micul dejun. Aceasta ofera posibilitatea inlocuirii cu eficienta si economie de timp a clismei, preoperator, inaintea examinarii radiografice, precum si la pacientii aflati la pat.
Adulti: Doza normala este de un supozitor de 10 mg. Numai in cazurile speciale este necesara administrarea celui de al doilea supozitor. Obisnuit acesta este eficace in aproximativ 30 de minute.
Administrare combinata - Cand produsul Dulcolax se foloseste in vederea pregatirii pacientului pentru examinarea radiografica a abdomenului, ori pre- si postoperator, drajeurile trebuie combinate cu supozitoarele, in scopul realizarii unei evacuari complete la nivelul intestinului. Dozajul recomandat pentru adulti este de 2-4 drajeuri, administrate seara, inainte de culcare si un supozitor, aplicat intrarectal in dimineata urmatoare.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Dulcolax
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Dulcolax, informati-l pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.
Daca luati doze mari, pot sa apara scaune lichide (diaree), crampe abdominale si pierderi de lichide, de potasiu si de alti electroliti. Afectarea tubilor renali, alcaloza metabolica si slabiciune musculara, secundara hipokaliemiei au fost, de asemenea, descrise asociate abuzului cronic de laxative.
Daca uitati sa utilizati Dulcolax
Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o cat de repede va amintiti, dar nu luati o doza dubla pentru a
Daca incetati sa luati Dulcolax
Dulcolax trebuie luat numai la nevoie si trebuie intrerupt dupa ameliorare.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Contraindicatii
Cu exceptia abdomenului acut chirurgical, unde orice laxativ este contraindicat, pentru Dulcolax nu se cunoaste nici o contraindicatie.
Dulcolax poate fi administrat copiilor si persoanelor in varsta, femeilor insarcinate sau care alapteaza, precum si pacientilor debili.Totusi, se recomanda o oarecare precautie (ca si in cazul altor laxative) in timpul primelor trei luni de sarcina. La copii sub 4 ani trebuie consultat medicul inaintea administrarii Dulcolax.
Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau ati putea lua orice alte medicamente.
Administrarea concomitenta a diureticelor (pastile de apa) sau steroizi poate creste riscul de aparitire a dezechilibrului electrolitic la doze mari de Dulcolax. Dezechilibrul electrolitic poate conduce la o sensibilitate crescuta la glicozidele cardiace (o clasa de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace si a batailor neregulate ale inimii, de exemplu digoxina).
Drajeurile au un invelis special si din acesta cauza nu trebuie administrate impreuna cu produse care reduc aciditatea tractului gastro-intestinal superior, cum sunt antiacidele sau cu inhibitori ai pompei de protoni.
Utilizarea Dulcolax cu alimente si bauturi
Drajeurile au un invelis special si din acesta cauza nu trebuie administrate impreuna cu produse care reduc aciditatea tractului gastro-intestinal superior, de exemplu lapte.
Dulcolax contine lactoza si sucroza
Un comprimat gastrorezistent contine 32,2 mg lactoza, rezultand 66,4 mg lactoza pe doza zilnica maxim recomandata pentru tratamentul adultilor si copiilor cu varsta de peste 10 ani. Pentru examinare radiologica aceasta va rezulta in 132,8 mg per doza zilnica maxim recomandata. Pacientii cu rare afectiuni ereditare de intoleranta la galactoza, de exemplu galactozemie, nu trebuie sa ia acest medicament.
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Similar celorlalte medicamente, Dulcolax trebuie administrat in timpul sarcinii sau alaptarii numai cu recomandarea medicului. Dulcolax poate fi utilizat in perioada alaptarii.
Nu s-au efectuat studii privind efectele Dulcolax asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Cu toate acestea, din cauza spasmelor abdominale asociate constipatiei, puteti prezenta ameteli sau/si lesin. Daca manifestati spasme abdominale trebuie sa evitati activitati potential periculoase cum sunt conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor
Ocazional, in cursul utilizarii drajeurilor poate sa apara un disconfort abdominal. Acesta se produce mai ales in constipatiile cronice unde continutul intestinal este deosebit de uscat si dur, in portiunea superioara a colonului. Adeseori acest disconfort poate fi inlaturat prin cresterea dozajului cu drajeuri. Supozitorul trebuie introdus in rect si suficient de profund pentru a nu produce leziuni anale.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare. Nu utilizati Dulcolax dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Compozitie
Substanta activa este bisacodil. Un drajeu gastrorezistent contine bisacodil 5 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu-lactoza monohidrat, amidon de porumb uscat, amidon solubil, glicerol 85%, stearat de magneziu, strat de drajefiere-stearat de magneziu, sucroza, talc, guma acacia, dioxid de titan (E 171), copolimer acid metacrilic-metacrilat de metil (1:1) (Eudragit L100), copolimer acid metacrilic-metacrilat de metil (1:2) (Eudragit S100), ulei de ricin, macrogol 6000, oxid galben de fer (E 172), ceara alba, ceara Carnauba, shellac.
Ambalaj
Dulcolax se prezinta sub forma de drajeuri gastro-rezistente rotunde, biconvexe, de culoare galben bej, cu suprafata neteda, lucioasa; nucleu de culoare alba.
Fabricantul
Delpharm Reims S.A.S.
10 Rue Colonel Charbonneaux
51100 Reims,
Franta
Acest prospect a fost revizuit in Februarie 2015.