Actiune terapeutica
Doxydar contine doxycyclinehyclate USP. Este un antibiotic bacteriostatic cu spectru larg, avand un inalt grad de liposolubilitate si o afinitate scazuta in legarea calciului. Avand in vedere avantajele, Doxydar-ul poate fi considerat ca cel mai sigur dintre tetraciclinele pentru pacientii cu insuficienta renala. Are influenta redusa asupra florei intestinale. De asemenea, schema de dozare este avantajoasa la pacientii la care se administreaza o data sau de 2 ori/zi.
Farmacologie
Doxydar este practic complet absorbit din tractul gastrointestinal. Alimentele nu interfera cu absorbtia, nici chiar produsele lactate. Este eliminat in special prin fecale ca produs inactiv conjugat sau chelat, si prin urina, dar n mai mica masura decat celelalte tetracicline. Doxydar nu se acumuleaza in sange la pacientii cu insuficienta renala.
Indicatii
Doxydar esta indicat in tratamentul infectiilor provocate de variate microorganisme: bacterii gram pozitive, gram negative, Rickettsii, Mycoplasme, Chlamydii, Treponeme; infectii ORL (otite medii, sinuzite, amigdalite, faringite); infectii ale tractului respirator (bronsite, bronhopneumonii, pneumonii); infectii ale tractului gastrointestinal (febra tifoida si paratifoida, febra recurenta, amoebiaza); infectii ale tractului genito-urinar (cistite, pielonefrite, uretrite, prostatite, uretrita acuta gonococica, limfogranulomatoza veneriana); infectii ale pielii si tesuturilor moi (celulita, furunculoza, abcese, impetigo, acnee, rani post-traumatice si post-operatorii); infectii oculare (trahom si conjunctivite); alte infectii (psittacoza).
Mod de administrare
Doza pentru adulti este de 100 mg la fiecare 12 ore pentru prima zi, urmata de 100 mg o data pe zi sau de 2 ori/zi cand infectia este severa. Durata tratamentului depinde de caracterul bolii si de raspunsul la terapie. Terapia trebuie continuata 24-48 ore de la disparitia simptomelor.
Contraindicatii
La pacientii cu hipersensibilitate la tetraciclina.
Precautii
Antacidele continand aluminiu, calciu si magneziu nu trebuie administrate concomitent cu Doxydar. Ca si in cazul celorlalte tetracicline, folosirea doxiciclinei in timpul cresterii dintilor (ultima jumatate a sarcinii, sugari si sub varsta de 8 ani) pot cauza modificari de culoare permanenta a dintilor. Studii pe animale au aratat ca tetraciclina traverseaza placenta si poate fi gasita in tesutul fetal. De aceea, cand se administreaza doxiciclina la copii sub 8 ani si la femeile gravide, trebuie cantarite eventualele riscuri.
Reactii adverse
Ca si in cazul altor tetracicline pot aparea suprainfectii micotice si tulburari gastrointestinale. Efectele secundare gastrointestinale sunt foarte rare, datorate absorbtiei complete a Doxydarului. Se pot intalni reactii alergice, reactii de fotosensibilitate raportate dupa expunerea la radiatii solare sau ultraviolete.