Cornul este un arbust dinfamilia Cornaceae, specific climei temperate din Europa si unele zone ale AsieiLa noi in tara creste in zonele de campie sau in padurile de foioase, arescoarta de culoare cenusie, ce se exfoliaza in placi. Frunzele sunt opuse,simple, ovale, ascutite la varf, cu nervuri curbe. Florile sunt mici, deculoare galbena, cu patru petale, adunate in inflorescente terminale siinfloresc inaintea aparitiei frunzelor. fructele (coarnele) sunt alungite, decirca 2 cm lungime, lucioase, rosiatice. Au gust acrisor si astringent, bogatein vitamina C.
In fitoterapie seutilizeaza frunzele, scoarta si fructele coapte. Scoarta se recolteazaprimavara devreme sau toamna tarziu, frunzele se recolteaza primavara, lasfarsitul perioadei de inflorire, iar fructele la sfarsitul verii. Planta areurmatoarea compozitie: fructele contin zaharuri, acizi organici, substantetanoide, cornina, substante minerale diverse, vitamina c, scoarta are tanoizi.Cornul are efect astringent,antidiareic, cicatrizant, dezinfectant.
Fructele se consumacrude, se folosesc uscate sau la diferite preparate (marmelada), la fabricarea bauturilor alcoolice(cornata).
Uz intern:
- diaree, dizenterie,crampe, paraziti intestinali, enterita, erizipel, gusa, icter,miopie, vitiligo, rectocolita ulcero-hemoragica - sub forma de infuzie, tinctura, decoct.
Uz extern:
- hemoroizi, eczeme,ascaridioza sub forma de bai locale, comprese, infuzie.