COPPER T 200 B, sterilet

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:
Produs anticonceptional care previne aparitia unei sarcini nedorite.
Siguranta contraceptiva este mai mica decat a produselor care inhiba ovulatia.

Se recomanda femeilor care nu doresc sau nu tolereaza contraceptive hormonale.
Contraindicatii:
Sarcina, afectiuni maligne in sfera genitala, boli inflamatorii pelviene acute, modificari anatomice congenitale sau dobandite ale uterului sau canalului cervical, endometrioza, sangerari genitale de origine neprecizata, afectiuni generale care pot produce bacteriemie, afectiuni asociate cu aparare imunitara deficitara, boala Wilson, alergie la cupru, antecedente de sarcina extrauterina.

Beneficiul inserarii DIU trebuie cantarit cu grija fata de riscuri posibile in cazul unui uter cicatriceal.
Reactii adverse:
La inceput poate determina dureri in abdomenul inferior care dispar de obicei. Foarte rar la inserare sau extragere poate aparea o scurta pierdere de cunostinta sau bradicardie. Sangerarea menstruala poate fi mai abundenta sau cu o durata mai mare si uneori dureroasa, putand determina o anemie feripriva. Infectiile pelviene apar mai frecvent la femeile cu DIU decat la celelalte femei.
Au fost descrise si cazuri foarte rare de alergie la cupru.

Note speciale: Femeia va fi instruita ca la intervale de timp stabilite anterior (de regula dupa ciclu) sa controleze existenta firelor de DIU in vagin. In cazul aparitiei chiar a unor simptome discrete de inflamatie locala este necesara o terapie cu antibiotice. Cazurile importante vor necesita extragerea DIU. La 1, 3, 6 si 12 luni dupa insertie si apoi in fiecare an se va efectua un examen ginecologic.

Instructiunile de montare se afla in literatura de specialitate.

Citeste si despre:

Metode contraceptive - dispozitivul intrauterin sau steriletul Contraceptia sau planificarea familiala (metoda calendarului, coitul intrerupt, prezervativul, spermicide, steriletul, etc.) Gustari sanatoase cu mai putin de 200 de calorii Indicatia tratamentului cu pilula contraceptiva Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale Aloe vera: beneficii si intrebuintari Diagnosticarea infectiilor cu HPV si preventia cancerului de col uterin