COLESTID, granule

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Colestid si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Colestid este un antihiperlipemiant. O rasina anionica care leaga acizii biliari din intestin, formand un complex insolubil excretat in fecale. Nu este absorbit in tractul GI. Debut: 1-2 zile; efect maxim: 1 luna. Revenirea la valorile colesterolului de dinainte de terapie: 1 luna.

Terapie adjuvanta in hiperlipoproteinemie (tip IIA si IIB) pentru reducerea colesterolului seric la pacientii ce nu raspund adecvat la dieta.

Mod de administrare

Granule
Adulti- initial 5 g 1-2 ori/zi; apoi poate creste la 5 g/zi la intervale de 1-2 luni. Doza totala 5-30 g/zi in 1 sau 2-3 doze egale.
Comprimate
Adulti- initial 2 g de 1-2 ori/zi. Doza poate creste cu 2 g de 1-2 ori zilnic, la intervale de 1-2 luni. Doza totala: 2-16 g/zi una sau mai multe doze.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Obstructie completa sau atrezie a ductului biliar.

Precautii

Utilizati in sarcina doar daca beneficiile depasesc riscurile. Folositi cu precautie in lactatie si la copii. Copii sunt mai predispusi la acidoza hipercloremica desi dozele nu au fost stabilite. Pacientii peste 60 ani au risc crescut de aparitia efectelor secundare GI si efecte adverse nutritionale. Daca complianta este buna si efectele secundare acceptabile insa efectul dorit se obtine cu 2-16 g/zi comprimate, se ia in calcul terapia combinata sau tratamentul alternativ. Granulele se gasesc sub forma de produs cu aroma de portocala.

Observatii pentru pacient familie

Luati cu 30 min inaintea mesei de seara, deoarece sinteza de colesterol este mai mare seara. Luati celelalte medicamente cu 1 h inainte sau 4 h dupa masa, pentru a reduce interferenta in absorbtie. Nu luati niciodata in forma uscata. Granulele se amesteca cu 90 ml suc de fructe, lapte, apa, bauturi carbogazoase, suc de mere, supa, cereale, pulpa de fructe pentru a masca gustul neplacut si a preveni iritarea sau blocarea esofagiana de catre rasina.

Clatiti paharul cu o cantitate mica de lichid pentru a va asigura ca intreaga cantitate de medicament a fost luata. Comprimatele se inghit intregi (nu le taiati, sfaramati, sau mestecati); se iau cu apa sau alte lichide. Consumati cantitati adecvate de lichide, fructe si fibre pentru a diminua efectul de constipatie al medicamentului.

Anuntati efectele adverse. Continuati dieta restrictiva in grasimi si colesterol, programul regulat de exercitii, renuntarea la fumat si scaderea in greutate in scopul reducerii colesterolului. Valorile serice ale colesterolului revin la valorile anterioare tratamentului in timp de o luna daca se intrerupe terapia.
Evaluarea si controlul terapiei: Evaluati respectarea regimului dietetic si cel al exercitiilor fizice.

Reactii adverse posibile

Gastrointestinale: constipatie, greturi si varsaturi, diaree, hemoragie gastro-intestinala, anorexie, steatoree, distensie/crampe abdominale, scaune moi, indigestie, hemoragie/durere rectala, melena, hemoragii hemoroidale, ulcer duodenal hemoragic, ulceratie peptica, iritatie gastro-intestinala, disfagie, pancreatita, diverticulita, colecistita, colelitiaza.

Cardiovasculare: durere toracica, angina, tahicardie.

SNC: migrena sau durere sinusala, anxietate, vertij, insomnie, oboseala, tinitus, sincopa, parestezie.

Hematologic: echimoze, anemie, diateza hemoragica data de hipoprotrombinemie.

Alergice: urticarie, dermatita, astm, eruptie.

Musculoscheletal: mialgii, artralgii, artrita.

Renal: hematurie, disurie.

Diverse: uveita, oboseala, libido crescut, dispnee, edem, slabiciune, edem al mainilor/picioarelor, osteoporoza, calcificari in arborele biliar si vezica biliara, acidoza hipercloremica la copii.

Citeste si despre:

Trahomul – conjunctivita granuloasa Cele mai toxice spatii din interiorul casei Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. Leguminoasele Interventii cosmetice : generalitati despre piele Intrebari frecvente despre homeopatie Histiocitoza X (histiocitoza cu celule Langerhans)