CLANISEN, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Clanisen si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Cancerul prostatei, in toate stadiile de evolutie a bolii. Produsul este eficace si in stadiile avansate ale bolii (de exemplu, cu metastaze osoase), precum si in cazurile rezistente la alte preparate estrogenice; se poate asocia cu citostatice si cu orhiectomie
Carenta estrogenica
Tulburarile de menopauza (naturala sau indusa chirurgical): tratamentul simptomelor vasomotorii moderate sau severe si profilaxia osteoporozei, a vaginitelor atrofice si a kraurosis vulvae; suprimarea lactatiei.

Mod de administrare

Tratamentul este strict individualizat.
Cancerul de prostata: doza zilnica este de 24 - 48 mg clorotrianisen (1 - 2 comprimate Clanisen 24 mg), indiferent de stadiul evolutiv. Pentru a obtine rezultate optime, se recomanda tratamentul de lunga durata; tratamentul se va intrerupe numai la aparitia reactiilor adverse persistente. Asocierea corticoterapiei, mai ales in formele cu metastaze osoase, creste eficienta tratamentului cu Clanisen 24 mg.
Carenta estrogenica: se administreaza 24 - 48 mg clorotrianisen (1 - 2 comprimate Clanisen 24 mg) pe zi, timp de 21 de zile. Daca este necesar, acest tratament poate fi urmat de administrarea intramusculara a 100 mg progesteron sau de administrarea orala (de exemplu medroxiprogesteron) pe perioada ultimelor 5 zile ale tratamentului cu clorotrianisen. Urmatoarea cura de tratament se va administra incepand din a 5-a zi a ciclului menstrual urmator.
Tulburari de menopauza: se administreaza cele mai mici doze eficace. Administrarea poate fi ciclica. Dozele uzuale sunt de 24 - 48 mg clorotrianisen (1 - 2 comprimate Clanisen 24 mg) pe zi, timp de 30 de zile. Se recomanda administrarea comprimatelor Clanisen 24 mg in timpul meselor.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la clorotrianisen sau la oricare dintre excipientii produsului.

Cancer uterin, cancer mamar, mastopatii benigne, fibrom uterin, endometrioza, tumori hipofizare, antecedente de icter gestational, afectiuni tromboembolice, dislipidemii, sarcina, alaptarea, porfirie, boli de colagen.

Precautii

Clanisen 24 mg, ca orice agent antineoplazic, se va utiliza numai in clinici de specialitate, de catre personal medical cu experienta.

Ca si in cazul oricarei terapii cu estrogeni, este necesara investigarea atenta a aparatului cardiovascular, a functiei renale si hepatice, precum si a metabolismului calciului si fosforului.

Interactiuni medicamentoase

Barbituricele, fenitoina si rifampicina scad efectul estrogenilor prin actiune inductoare enzimatica.

Atentionari speciale

Clanisen 24 mg se utilizeaza cu precautii la pacientii cu boala tromboembolica (arteriala sau venoasa), antecedente de tromboze venoase, embolie pulmonara, accidente vasculare cerebrale si tromboza arteriala, infarct miocardic, cardiopatii, insuficienta cardiaca, insuficienta renala, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, hiperlipidemie, obezitate, migrena, epilepsie, depresie, varice si la fumatori.

Sarcina si alaptarea

Deoarece s-a demonstrat ca produsul este potential embriotoxic si mutagenic, este contraindicata administrarea in perioada de sarcina.

Deoarece nu se cunoaste daca produsul se elimina prin laptele matern, in timpul tratamentului cu Clanisen 24 mg se va intrerupe alaptarea.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In general, Clanisen 24 mg nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar pacientii trebuie avertizati ca, rareori, poate sa apara vertij.

Reactii adverse posibile

In timpul tratamentului cu Clanisen 24 mg pot sa apara urmatoarele reactii adverse:
Frecvent: greata si varsaturi (in special la debutul tratamentului si in cazul dozelor mari), iritabilitate;
Rar: crestere in greutate, edeme, insuficienta venoasa, fotosensibilizare, cresterea moderata a transaminazelor, hiperlipidemie, hipercalcemie, cefalee, depresie (mai ales la cei cu antecedente depresive), vertij, convulsii, diminuarea libidoului (mai ales la doze mari), reactii cutanate, metroragii la intreruperea tratamentului;
Foarte rar: accidente tromboembolice, hipertensiune arteriala, cloasma gravidica, hiperglicemie (mai ales la doze mari).

Supradozaj

Numeroase raportari privind ingestia accidentala de doze mari de contraceptive orale care contin estrogeni de catre copii indica faptul ca nu se produc manifestari acute severe. Supradozarea cu estrogeni poate determina greata si varsaturi.

Cum se pastreaza Clanisen

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi intre 15 - 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine clorotrianisen 24 mg si excipienti: lactoza monohidrat, amidon de porumb, celuloza microcristalina, polividona K 30, dioxid de siliciu coloidal, talc, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutica: Estrogeni naturali si semisintetici.

Ambalaj

Cutie cu un flacon de sticla a 20 de comprimate.

Citeste si despre:

Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Spirulina, o comoara pentru sanatate! Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii
Cere sfatul medicului ×