CEVINOLON, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Cevinolon, comprimate si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Antiviral. Cevinolon este un antiviral cu o activitate puternic inhibitorie in vitro impotriva virusului Herpes-Simplex de tip I si II. Actioneaza ca inhibitor al adn-polimerazei virale prin inhibarea cresterii virusului fara sa afecteze functionarea fiziologica normala a celulei umane.
Forma activa a medicamentului este cea de aciclovir-trifosfat. In cazul administrarii per os a unei doze uzuale de Cevinolon, aproximativ 20% din medicament este absorbit la nivel intestinal. Timpul de injumatatire al medicamentului la pacientii cu functie renala normala este de 3 ore, iar la pacientii care prezinta anurie este in jur de 24 ore.

Afectiunile pielii si ale mucoaselor cauzate de Herpes-Simplex, virusuri (inclusiv pentru pacientii imunodepresati); tratamentul infectiilor cu Herpes Zoster, varicela.

Mod de administrare

In infectii cu Herpes zoster: Adulti- 800 mg, de 5 ori pe zi (la 4 ore) timp de 7 zile.Tratamentul se intrerupe in cursul noptii. La pacientii cu imunosupresie sau la cei cu absorbtie intestinala scazuta este preferabila administrarea I.V. Trata

mentul trebuie inceput cat mai precoce. In cazul reaparitiei infectiilor, tratamentul trebuie repetat.
Copii- imunosupresati cu varsta de peste 2 ani se recomanda aceleasi doze ca si la adulti; imunosupresati cu varsta sub 2 ani, doza este jumatate din cea pentru adulti.
Pacientii cu functie renala grav alterata: 800 mg de 2 ori/zi (la 12 ore).
Pacientii cu functie renala moderat alterata: 800 mg de 3-4 ori/zi (la 6-8 ore).
In infectii cu Herpes-simplex: Adulti- 200 mg aciclovir de 5 ori pe zi (la 4 ore) timp de 5 zile. Tratamentul se intrerupe in cursul noptii. La pacientii imunosupresati, precum si la cei cu absorbtie intestinala scazuta, doza poate fi crescuta cu 400 mg/zi. Tratamentul trebuie inceput cat mai precoce. In cazul reaparitiei infectiilor, tratamentul trebuie repetat.
Supresia infectiei cu Herpes-simplex: Pacienti imunosupresati- 200 mg, aciclovir de 4 ori pe zi (la 6 ore) sau 400 mg aciclovir de 2 ori pe zi (la 12 ore). Tratamentul trebuie oprit gradual in 6-12 luni pentru a observa eventualele schimbari in evolutia infectiei.
Prevenirea infectiei cu Herpes-simplex: pacienti imunosupresati- 200 mg, aciclovir de 4 ori pe zi (la 6 ore). La persoanele cu imunosupresii puternice precum si in cazurile de absorbtie intestinala redusa, doza trebuie dublata sau trebuie trecut la tratamentul i.v..

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscuta la acest medicament.

Precautii

La pacientii cu functie renala alterata (clearance-ul creatininei sub 10 ml/min.) este recomandata o doza de 200 mg, la fiecare 12 ore. In multe studii efectuate in vivo si in vitro, efectul mutagen al aciclovirului nu a fost demonstrat.

Interactiuni medicamentoase

Probenecidul creste timpul de injumatatire al aciclovirului. medicamente cu efecte la nivel renal pot interfera farmacocinetica aciclovirului. In general, in urma experimentelor clinice nu s-au evidentiat interactiuni medicamentoase importante intre aciclovir si alte medicamente.

Reactii adverse posibile

Pot aparea in cursul tratementului cresteri temporare ale acidului uric, creatininei si a unor enzime hepatice.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 comprimat contine: aciclovir 200 mg. Excipienti q.s.

Ambalaj

Cutie cu 25 comprimate a 200 mg aciclovir.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Aerul poluat, pericol pentru sanatatea familiei tale! De ce este important sa ai un purificator aer Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa
Cere sfatul medicului ×