Indicatii
Spasticitatea muschilor scheletici in scleroza multipla, tulburari spastice care apar in boli ale maduvei spinarii sau de origine cerebrala.
Adulti, initial 5 mg de 3 ori/zi, apoi se mareste din 3 in 3 zile cu 5 mg de 3 ori/zi, pana se atinge doza zilnica necesara. Doza optima este intre 30 mg si 75 mg/zi, uneori poate fi necesara o doza zilnica de 100-200 mg. In insuficienta renala se administreaza doze mai mici. in pediatrie, doza este de 0,75-2 mg/kg, fractionata in 4 prize.
Contraindicatii
Hipersensibilitate.
Precautii
Bolnavii cu tulburari psihotice, schizofrenie, stari confuzionale, epilepsie trebuie supravegheati. Aceeasi atentie se recomanda bolnavilor cu ulcer peptic, maladii cerebrovasculare, alterari renale, hepatice, respiratorii. Precautie la bolnavii cu hipertonie preexistenta a sfincterului vezical. Tratament trebuie oprit prin reducerea gradata a dozei.
Pacientii cu boli hepatice sau cu diabet zaharat trebuie supravegheati prin teste de laborator. A nu se lasa la indemana copiilor!
Atentie in cazul asocierii cu: preparate care actioneaza asupra SNC sau alcool, antidepresive triciclice, antihipertensiune arteriala, L-dopa sau carbidopa.
Prudenta la femei insarcinate.
SNC: somnolenta, uscaciune a gurii, scaderea capacitatii respiratorii, oboseala, confuzie mintala, ameteala, greata, voma, dureri de cap si insomnie, euforie, stari depresive, parestezii, mialgii, atonie musculara, ataxie, tremor, nistagmus, tulburari de acomodare, halucinatii, cosmaruri, scaderea pragului convulsivant.
Gastrointestinal: constipatie, diaree.
Cardiovascular: hTA. Urogenital: disurie, mictiuni frecvente, enurezis.
Alte reactii adverse
Tulburari vizuale, hiperhidroza, eruptii cutanate, tulburari ale functiei hepatice, spasticitate crescuta, ca o reactie paradoxala la medicatie; mai poate aparea hipotonia musculara.
Ambalaj
Cpr. 10 mg, 25 mg; ct. 5 blist. 10 cpr. (P-6L).