Indicatii
Administrare interna: angine, faringite, amigdalite, otite medii acute la copii.
Administrare injectabila: infectii ale tractului respirator, tractului urinar, infectii ORL, infectii ale pielii si ale tesuturilor moi, infectii osteo-articulare, infectii obstetricale si ginecologice, gonoree, septicemie, meningite produse de microorganisme sensibile. Profilaxia infectiilor chirurgicale.
Oral:
Copii si sugari mai mari de 3 luni: 20-30 mg/kg/zi (max. 500 mg/ zi) in doua prize; dupa mese. adulti: 250-500 mg la 12 ore. Injectabil: adulti si adolescenti (peste 12 ani): 750-1500 mg la intervale de 8 ore, Injectabil intramuscular sau intravenos (solutia); max. 6 g zilnic. Sugari si copii: 30-240 mg/kg/zi, fractionat in 3-4 injectii. Nou-nascuti: 30-100 mg/kg/zi, fractionat in 2-3 administrari.
Gonoree: Injectabil intramuscular o doza unica de 1500 mg. Tratament trebuie continuat cel putin 3 zile dupa scaderea febrei si disparitia celorlalte simptome. La pacientii cu insuficienta renala doza trebuie redusa.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la cefalosporine.
Precautii
Prudenta la pacientii alergici la peniciline. La bolnavii cu insuficienta renala doza se adapteaza in functie de clearance-ul creatininei. Se recomanda supravegherea functiei renale cand se asociaza cu antibiotice aminoglicozidice, diuretice cu acaiune intensa sau cu alte medicamente cu potential nefrotoxic. Poate determina selecaionarea de tulpini bacteriene rezistente. In timpul tratamentului poate sa apara diaree severa si persistenta (impune intreruperea administrarii); trebuie suspectata colita pseudomembranoasa. Prudenta la pacientii cu tendinta la retentie hidrosalina, la pacientii diabetici si la copii sub 3 luni. Poate modifica rezultatele dozarii glucozei in urina (prin metode reducatoare) si poate pozitiva testul Coombs. Precautie la femei insarcinate, in special in primul trimestru, si in perioada de alaptare.
Interactiuni medicamentoase
Asigurati-va ca ati spus medicului dumneavoastra despre toate medicamentele pe care le utilizati, indiferent daca acestea sunt recomandate de medic sau sunt fara prescriptie medicala si in special:
- medicamente care schimba pH-ul gastric (de exemplu omeprazol sau lansprazol),
- antibiotice bacteriostatice (de exemplu tetraciclinele), macrolide (de exemplu eritromicina sau azitromicina), cloramfenicol, probenecid.
Daca efectuati teste ale sangelui (cum este testul Coombs) sau pentru determinarea glucozei din urina, spuneti medicului dumneavoastra deoarece medicamentul poate determina reactii fals pozitive.
In general, cereti sfatul medicului inainte de a utiliza orice medicament.
Nu exista date suficiente referitoare la efectele Axycef 125 mg/5 ml asupra fatului, daca se administreaza la femeile insarcinate. Pana acum, testele la animale nu au evidentiat efecte teratogene. Cefuroxima traverseaza bariera placentara. Daca este necesara administrarea Axycef 125 mg/5 ml in cursul sarcinii, trebuie evaluat raportul beneficiu terapeutic matern/risc potential la fat.
Cefuroxima este excretata intr-o mica masura in laptele matern; de aceea, trebuie sa opriti alaptarea in timpul tratamentului cu Axycef 125 mg/5 ml.
Axycef 125 mg/5 ml nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii importante despre excipientii Axycef 125 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orala
Datorita continutului de aspartam, sursa de fenilalanina, se recomanda prudenta la pacienti cu fenilcetonurie.
Fiecare 5 ml din suspensia reconstituita (1 lingurita dozatoare) contin 2 g de zahar, desi, in cazul unor doze mari, se poate ajunge la 8 g pentru o administrare. Aceasta doza este necorespunzatoare la pacientii care prezinta intoleranta ereditara la fructoza, sindrom de malabsorbtie glucoza-galactoza sau deficienta de sucraza-izomaltaza.
Se recomanda prudenta la pacienti cu diabet zaharat.
De asemenea, contine benzoat de sodiu care este iritant usor al pielii, ochilor si mucoaselor si care poate creste riscul aparitiei icterului la nou-nascuti.
La fel ca alte medicamente, Axycef poate avea efecte adverse.
In cursul tratamentului cu Axycef, pot sa apara reactii alergice, dar reactiile alergice severe sunt rare. Daca apare una din urmatoarele manifestari, opriti administrarea Axycef si anuntati medicul dumneavoastra (sau medicul de urgenta) imediat; este posibil sa aveti nevoie de ingrijire medicala sau spitalizare:
- urticarie, roseata sau mancarime; pot sa apara mai multe tipuri de urticarie.
- rareori pot aparea febra sau durerile articulare,
- in rare cazuri pot aparea febra si dureri articulare, dificultati in respiratie, transpiratii, batai rapide ale inimii sau pierderea constientei.
Alte reactii adverse posibile:
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate in mod curent: greata, varsaturi, diaree sau dureri de cap. Simptomele pot fi atenuate prin administrarea suspensiei cu alimente. Daca diareea este severa sau observati sange, trebuie sa luati legatura imediat cu medicul dumneavoastra.
Unii dintre pacienti pot dezvolta candidoza (infectie a vaginului, gurii sau pliurilor) in timpul tratamentului cu antibiotice.
Rareori, nivelurile sanguine ale enzimelor hepatice pot fi crescute.
Foarte rar a fost raportat icterul.
Au fost raportate rareori schimbari in compozitia sangelui. Acestea includ scaderea numarului diferitelor tipuri de celule albe, scaderea numarului celulelor rosii (cauzand anemie), ale plachetelor sau a altor tipuri de celule sanguine.
Daca apare oricare alt efect neasteptat, care dumneavoastra credeti ca este produs de medicament, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Suspensia reconstituita se pastreaza la frigider (2 grade Celsius-8 grade Celsius) si se utilizeaza in decurs de14 zile de la reconstituire.
Compozitie
Un flacon cu pulbere pentru 70 ml suspensie orala contine cefuroxima 1,75 g sub forma cefuroxima axetil 2,10 g si excipienti: zahar, aspartam, guar galactomannan (guar gum), benzoat de sodiu, glicirizinat de amoniu, talc, dioxid de siliciu coloidal, laurilsulfat de sodiu, aroma de caramel pulbere, aroma de capsuni pulbere, aroma de zmeura pulbere.
Ambalaj
Cpr. acoperite 125 mg, 250 mg, 500 mg; ct. x 1 blist. x 10 cpr. (P-RF).
Fabricant
SANDOZ GmbH
Biochemiestrasse 10, 6250 Kundl, Austria
S.C. SANDOZ S.R.L.
Str. Livezeni nr. 4, Targu Mures, Romania
Detinatorul Autorizatiei de punere de piata
S.C. SANDOZ S.R.L.,
Str. Livezeni nr. 7A, Targu Mures, Romania.
Data ultimei verificari a prospectului Mai, 2006