ASPACARDIN, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Aspacardin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Adjuvant in tratamentul anginei pectorale, infarctului miocardic, insuficientei cardiace precum si alaritmiilor din cursul infarctului miocardic, aritmiilor ectopice, starilor de post infarct, profilaxia aritmiilor digitalice, stari de oboseala fizica.

Magneziul este in principal un cation intracelular. absorbtia digestiva nu depaseste 50%. Excretia se face in principal prin urina, dar si prin fecale. potasiul este in principal un cation intracelular. potasiul se absoarbe repede si aproape complet din tubul digestiv. Excretia se face in principal prin urina.

Amelioreaza metabolismul miocardic, scade excitabilitatea crescuta a inimii, poate atenua senzatia de obosealafizica. Prin aportul de aspartat de potasiu si magneziu, produsul tinde sa normalizeze echilibrul ionic si enzimatic la nivelul fibrei miocardice, cresterea capacitatii de utilizare a oxigenului si favorizarea sintezei intracelulare a fosfatilor donatori de oxigen.

Mod de administrare

Curativ 2 comprimate de 3 ori/zi; profilactic 1 comprimat de 3 ori/zi. In cazul administrarii prelungite si in special la batrani se recomanda monitorizarea tratamentului prin control periodic al potasemiei.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Insuficienta renala acuta si cronica, leziuni parenchimatoase renale severe, comahepatica, tulburari ale metabolismuluiaminoacizilor (indeosebi prin defecte enzimaticegenetice). Precautii

Se administreaza cu prudenta la batrani cu afectiuni asociate cardiace si renale.

Atentionari

La pacientii cu insuficienta renala se recomanda supravegherea potasemiei si magneziemiei. Acest produs este destinat adultilor.

Interactiuni medicamentoase

Utilizarea concomitenta a diureticelor economisitoare de potasiu este urmata de hipermagneziemie si hiperpotasiemie. La pacientii care primesc medicatie anticolinergica exista riscul de scadere a motilitatii gastrointestinale. Magneziul scade absorbtia tetraciclinelor administrate oral. Preparatele care contin calciu si fosfati reduc absorbtia magneziului. De aceea, Aspacardin se va administra cu 3 ore inainte de administrarea acestor preparate.

Sarcina si alaptarea

Se administreaza cu prudenta, respectandu-se dozajul.

Reactii adverse posibile

Greata, disconfort abdominal, diaree (rareori, la doze mari).

Supradozaj

Hipermagneziemia este favorizata de insuficienta renala, stari de deshidratare marcata, hipotiroidism, boala Cushing. Simptomele constau in greata, varsaturi, hipotensiune arteriala (apar la valon ale magneziului sene de 3-5mEq/l), somnolenta, hiporeflexie, slabiciune musculara (la 7mEq/l), coma cu deprimare respiratorie si oprirea inimii (la 12-15mEq/l).
Electrocardiografie se observa o crestere usoara a undelor T si diminuarea amplitudinii undelor R. Tratamentul consta in micsorarea aportului de magneziu, ingestia de lichide (pentru combaterea deshidratarii), calciu intravenos. Dializa poate fi utila. Hiperpotasiemia este favorizata de insuficienta renala si de insuficienta corticosuprarenaliana. Manifestarile clinice, evidente cand potasemia depaseste 8mEq/l, constau in tulburari neuromusculare, tulburari cardiace bradicardie, hipotensiune arteriala, aritmii (mergand pana la fibrilatie ventriculara), modificari caracteristice ale electrocardiogramei (unde T ample si ascutite, ST izoelectric, aplatizarea undelor T).

Hiperpotasiemia provoaca acidoza extracelulara datorita efluxului de H+ din celule si micsorarii secretiei tubulare renale a acestor ioni (predomina secretia tubulara de K+). Tratamentul consta in micsorarea aportului de potasiu, uneori este necesara administrarea de rasini schimbatoare de cationi (polistirensulfonal), care are o afinitate mare pentru ionul de potasiu. in caz de crize de hiperpotasiemie se folosesc saruri de calciu si sodiu, care au actiune antagonista potasiului si glucoza, care determina scaderea potasemiei.

Cum se pastreaza Aspacardin

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Aspacardin dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Comprimate continand: D,L aspartat de potasiu, aspartat de magneziu.

Ambalaj

Cutie cu 3 blistere AI/PVC/PE/PVDC a cate 10 comprimate.

Fabricant

TERAPIA S.A.
Str. Fabricii nr. 124, Cluj Napoca
Romania

Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2011.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa