Compozitie
O capsula contine 60 mg clorhidrat de diltiazem si excipienti.
Actiune terapeutica
diltiazemul face parte din grupa derivatilor de benzodiazepine, cu actiune blocanta selectiva a canalelor calciului cu efect la nivelul cordului.
Indicatii
Tratamentul anginei pectorale cronice stabile, al anginei vasospastice (angina Prinzmental) si al anginei instabile (in asociere cu nitrati organici, eventual blocante beta-adrenergice). tratamentul hipertensiunii arteriale, singur sau in asociere cu alte medicamente antihipertensive.
Mod de administrare
Dozajul trebuie individualizat pentru fiecare pacient. In general se administreaza o capsula de 60 mg de 3 ori pe zi, inainte de masa. In cazurile severe doza se poate creste pana la 4-6 capsule (240-360 mg) pe zi. Capsulele trebuie inghitite intregi, cu apa. In cazul in care s-a omis o priza, este necesar ca doza respectiva sa fie luata cat mai curand posibil, fara a o dubla; daca timpul coincide cu cel pentru doza urmatoare se renunta la doza omisa.
Contraindicatii
Boala nodului sinusal, exceptie facand cazurile in care exista un pacemaker ventricular; bloc atrioventricular de gradul II sau III, exceptie facand cazurile in care exista un pacemaker ventricular; insuficienta cardiaca; hipotensiune arteriala cu presiunea sistolica mai mica de 90 mm Hg; hipersensibilitate la oricare dintre componentii produsului.
Precautii
Se impune supravegherea medicala la pacientii cu bradicardie (risc de agravare) sau bloc atrioventricular de gradul I (risc de agravare si, exceptional, de bloc atrioventricular complet). Nu sunt necesare precautii speciale la pacientii cu bloc de ramura. In situatii cand este necesara o anestezie generala, trebuie informat medicul despre tratamentul cu diltiazem. Poate fi utilizat fara pericol la pacientii cu afectiuni respiratorii cronice. In timpul tratamentului cu diltiazem pacientul trebuie sfatuit sa urmareasca frecventa si regularitatea pulsului; cand frecventa este mai mica de 50 batai/minut, este necesar sa anunte medicul. La varstnici, la pacientii cu insuficienta renala sau la cei cu insuficienta hepatica concentratiile plasmatice de diltiazem pot fi crescute, de aceea se recomanda prudenta si monitorizarea indeosebi a frecventei cardiace si a electrocardiogramei, mai ales la inceputul tratamentului.
Sarcina si alaptare
In cadrul studiilor efectuate la animale au fost puse in evidenta efecte teratogene. Nu s-au efectuat studii riguroase la om. Nu se recomanda administrarea in timpul sarcinii, decat daca este absolut necesar. In acest caz nu este necesara intreruperea sarcinii, ci administrarea cu prudenta si supravegherea prenatala atenta. Diltiazemul se excreta in cantitati foarte mici in laptele matern. Alaptarea trebuie intrerupta in timpul administrarii produsului.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Diltiazemul poate provoca somnolenta, indeosebi la inceputul tratamentului, asa incat capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi influentata.
Reactii adverse
In general reactii adverse care necesita intreruperea tratamentului sunt: bradicardia sinusala, blocul sinoatrial, blocul atrioventricular, edemele membrelor inferioare, eruptiile cutanate localizate constand in eritem, urticarie, exceptional eritem descuamativ, eventual insotit de febra (dispare dupa intreruperea tratamentului).
Reactii adverse rare si tranzitorii sunt: astenie, somnolenta, cefalee, insomnie, vertij, tulburari digestive (dispepsie, epigastralgii, uscaciunea gurii, constipatie). Au fost observate la inceputul tratamentului cazuri rare de cresteri izolate, moderate si tranzitorii ale transaminazelor hepatice. Exceptional s-au semnalat cazuri de hepatita.