Planta medicinala anuala, de cultura, cu putine frunze,dintate si inflorescente umbrelate de forma ovala, mici si albe. fructele suntin forma de stea, acoperite de un par aspru, scurt. Contin semninte din care seprepara infuzii. Au gust aromat si miros placut. Acestea au in compozitie uleivolatil format din anetol, metilcavicol, cetone, adelhide anihica si acetica,colina, protide, lipide, amidon, zaharuri si substante minerale. Fructelecoapte se recolteaza din luna iulie pana in septembrie, recomandabil dimineatasau seara. In scop medicinal se folosesc fructele uscate pentru ca au efectcarminativ, galactogog dar si expectorant. Anasonul se utilizeaza si ingastronomie, pentru aromatizarea mancarurilor.
Uz intern:
- fructe - bronsite, stimularea secretiei lactate, combatereaoxiurozei, sindrom dispeptic gastric, meteorism, colici abdominale (recomandatsi sugarilor si copiilor mici), stimuleaza digestia, apetitul si functiilepancreatice - sub forma de infuzie.
Uz extern:
- fructe - scabie, pediculoza, psoriazis - sub forma de comprese cuinfuzie.
Contraindicatii:
- supradozajul duce la stari deexcitabilitate manifestate prin euforie, tulburari de vorbire, de somn,excitatii motorii si psihice, depresie, iritarea mucoaselor digestive. Nu esterecomandat in timpul sarcinii, in cazul gastritelor hiperacide, ulcerului sienterocolitei.