ADASUVE, pulbere unidoza de inhalat

Prospect

Publicat: 12 Octombrie 2016 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este ADASUVE si pentru ce se utilizeaza

ADASUVE contine substanta activa loxapina, care apartine unui grup de medicamente denumit antipsihotice. ADASUVE actioneaza prin blocarea anumitor substante chimice la nivelul creierului (neurotransmitatori), cum sunt dopamina si serotonina, producand astfel efecte de calmare si atenuand comportamentul agresiv.

ADASUVE se utilizeaza in tratamentul simptomelor acute ale agitatiei usoare pana la moderate care poate aparea la pacientii adulti cu schizofrenie sau tulburare bipolara. Acestea sunt afectiuni care se caracterizeaza prin simptome precum:

Schizofrenia - sa auzi, sa vezi sau sa percepi lucruri care nu sunt reale, suspiciune, convingeri gresite, sa vorbesti si sa te comporti incoerent si sa nu ai emotii. Persoanele cu aceasta afectiune pot sa se simta, de asemenea, deprimate, vinovate, anxioase sau iritate.

Tulburare bipolara - sa te simti in forma, avand energie in exces, sa ai nevoie mai scazuta de somn decat in mod obisnuit, sa vorbesti repede, cu fuga de idei si, uneori, iritabilitate accentuata.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau asistenta medicala. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu asistenta medicala daca nu sunteti sigur.

Doza initiala recomandata este de 9,1 mg. Dupa 2 ore, medicul va poate prescrie o a doua doza dupa ce a analizat cu atentie starea dumneavoastra, iar doza poate fi redusa la 4,5 mg daca medicul considera ca aceasta este o doza mai potrivita pentru tratamentul afectiunii dumneavoastra.

Veti utiliza ADASUVE sub supravegherea unui medic sau a unei asistente medicale.
ADASUVE este destinat administrarii inhalatorii. Dupa ce medicul sau asistenta medicala a preparat ADASUVE pentru utilizare, vi se va cere sa luati dispozitivul in mana, sa expirati si apoi sa puneti piesa bucala in gura, sa inhalati medicamentul prin dispozitiv si apoi sa va tineti respiratia pentru scurt timp.

Daca utilizati mai mult ADASUVE decat trebuie: adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale. Pacientii carora li s-a administrat mai mult ADASUVE decat trebuia pot prezenta oricare dintre urmatoarele simptome: oboseala extrema sau somnolenta, dificultati de respiratie, tensiune arteriala mica, iritatie la nivelul gatului sau gust neplacut in gura, miscari musculare sau ale ochilor pe care nu le pot controla.

Daca aveti orice intrebari suplimentare privind utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale.

Atentionari si precautii

Nu utilizati ADASUVE daca:

Medicul sau asistenta medicala vor discuta cu dumneavoastra inainte de a utiliza ADASUVE si vor stabili daca acest medicament este potrivit pentru dumneavoastra.

ADASUVE poate cauza contractia cailor respiratorii (bronhospasm) si va poate cauza respiratie suieratoare, tuse, senzatie de constrictie toracica sau va poate scurta respiratia. De obicei, aceasta va aparea in decurs de 25 de minute de la utilizare.

Sindromul neuroleptic malign (SNM) reprezinta o serie de simptome care pot aparea daca luati medicamente antipsihotice, inclu siv ADASUVE. Aceste simptome pot fi febra mare, rigiditate musculara, frecventa cardiaca sau puls neregulat sau rapid. SNM poate cauza moartea. in cazul in care apare SNM, nu utilizati ADASUVE din nou.

Medicamentele antipsihotice, cum este ADASUVE, pot cauza miscari pe care sa nu le puteti controla, inclusiv sa va strambati, sa scoateti limba, sa plescaiti sau sa va tuguiati buzele, sa clipiti rapid sau sa va miscati cu rapiditate picioarel e, bratele sau degetele. in cazul in care apar aceste simptome, poate fi necesara oprirea tratamentului cu ADASUVE.

ADASUVE trebuie utilizat cu precautie la pacientii intoxicati sau care delireaza.
inainte de tratamentul cu ADASUVE, spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale daca:

Spuneti medicului dumneavoastra daca manifestati oricare dintre aceste simptome dupa utilizarea ADASUVE.

Copii si adolescenti
ADASUVE nu se utilizeaza la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.

Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente, inclusiv:

Utilizarea ADASUVE impreuna cu adrenalina poate cauza scadere a tensiunii dumneavoastra arteriale.

ADASUVE impreuna cu alcool etilic
Avand in vedere ca ADASUVE afecteaza sistemul nervos, alcoolul etilic trebuie evitat cand se utilizeaza ADASUVE.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Nu trebuie sa alaptati timp de 48 de ore dupa administrarea ADASUVE si trebuie sa aruncati laptele produs in aceasta perioada.

Urmatoarele simptome pot aparea la copiii nou-nascuti ai mamelor care au utilizat in mod repetat medicamente antipsihotice in ultimele trei luni de sarcina: tremuraturi, rigiditate si/sau slabiciune musculara, somnolenta, agitatie, probleme de respiratie si dificultati de hranire. Daca bebelusul dumneavoastra manifesta oricare dintre aceste simptome, poate fi necesar sa va adresati medicului dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu conduceti vehicule si nu folositi unelte sau utilaje dupa ce ati utilizat ADASUVE pana nu stiti in ce mod va afecteaza ADASUVE, deoarece ametelile, sedarea si somnolenta au fost raportate ca reactii adverse potentiale ale ADASUVE.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Daca manifestati oricare dintre urmatoarele reactii adverse, adresati-va imediat medicului dumneavoastra si incetati administrarea medicamentului.

Adresati-va, de asemenea, medicului dumneavoastra daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii adverse care pot aparea si cu alte forme ale acestui medicament:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 persoana din 10): gust neplacut in gura sau somnolenta.

Frecvente (pot afecta cel mult 1 persoana din 10): ameteli, iritatie la nivelul gatului, uscaciune a gurii sau oboseala.

Mai putin frecvente (pot afecta cel mult 1 persoana din 100): miscari musculare sau ale ochilor pe care nu le puteti controla, lipsa de coordonare, contractii musculare prelungite sau stare de neliniste ori incapacitate de a sta linistit asezat.

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect.

Cum se pastreaza ADASUVE

A nu se lasa la indemana copiilor.

Nu utilizati ADASUVE dupa data de expirare inscrisa pe eticheta medicamentului. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Pastrati in punga originala pana la utilizare pentru a fi protejat de lumina si umezeala. Nu utilizati ADASUVE daca observati ca punga este deschisa sau rupta sau daca observati semne de deteriorare fizica a medicamentului.

Nu aruncati ADASUVE pe calea reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie
Substanta activa este loxapina. Fiecare inhalator cu doza unica contine loxapina 5 mg si elibereaza 4,5 mg de loxapina.

Ambalaj
ADASUVE 4,5 mg pulbere unidoza de inhalat consta dintr-un inhalator din plastic alb, de unica folosinta, cu doza unica, care contine loxapina. ADASUVE este ambalat intr-o punga din folie inchisa ermetic care contine un inhalator cu doza unica. ADASUVE 4,5 mg este disponibil intr-o cutie cu 1 sau 5 unitati.

Producatorul
Ferrer Internacional, S.A.
Joan Buscalla, 1-9, 08173 Sant Cugat del Valles
Barcelona, Spania

Citeste si despre:

Inhalarea sau inghitirea unor obiecte straine Medicamente folosite pentru controlul astmului Inundatiile: afectiuni provocate #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Tratamentul intoxicatiei cu cianuri Antracoza sau plamanul negru - pneumoconioza minereului de carbune Blastomicoza Metode de transmitere a bolilor
Cere sfatul medicului ×