Tuberculina

Produs, concentrat la caldura, rezultat din filtrarea unei culturi de bacili tuberculosi (bacilii lui Koch), utilizat pentru cautarea patrunderii bacilului Koch in organism.

Indicatii - Cercetarea sensibilitatii la tuberculina permite sa se stabileasca daca un subiect a fost deja in contact cu bacilul koch, fie spontan (primo-infectie), fie dupa vaccinare cu B.C.G. (o reactie pozitiva atestand in acest caz succesul vaccinarii).

Tehnica - O reactie pozitiva se traduce printr-o reactie dermica specifica (induratie) la locul de aplicare sau de injectare a tuberculinei. Intradermoreactia lui Mantoux este metoda cea mai sensibila si cea mai utilizata, de asemenea, singura recunoscuta de organizatia mondiala a sanatatii (O.M.S.). Ea consta intr-o injectie intradermica pe brat sau pe coapsa. Reactia este citita peste 72 ore. Atunci cand reactia este pozitiva, se dezvolta la punctul de injectare o papula centrala indurata si rosie; in caz de reactie negativa, injectia este facuta din nou cu un numar mai mare de unitati de tuberculina.
Alte tehnici utilizate sunt: inelul cu puncte impregnate cu tuberculina, cutireactia - care consta in efectuarea de scarificari cu tuberculina pe fata externa a bratului si timbrul-plasture impregnat cu o mica doza de tuberculina si aplicat pe piele, in regiunea subclaviculara, timp de 48 ore.

Citeste si despre:

Tuberculoza genito-urinara Vaccinul antituberculoza (BCG) Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Nodulul pulmonar solitar Prescurtari si termeni folositi de catre laboratorul de analize medicale Analize imunologice (sifilis, reumatism, febra tifoida, bruceloza, boli virale) Tuberculoza (TBC): simptome si tratament Simptome care indica prezenta tuberculozei Examinari utile in depistarea afectiunilor respiratorii Diagnosticul si evaluarea terapiei in meningita tuberculoasa