Tirozina

Acid aminat neindispensabil, sintetizat de catre organism pornind de la un alt acid aminat, fenilalanina. tirozina intra in constitutia proteinelor. Pe de alta parte, ea participa la importante reactii chimice: este un precursor al melaninei (pigment al pielii), al unor substante care joaca un rol in transmisia influxului nervos (dopamina, noradrenalina) si ai hormonilor glandei tiroide. In mod normal, nivelul sangvin al tirozinei este cuprins intre 20 si 85 micromoli (adica intre 3,6 si 15,4 miligrame) pe litru la subiectii mai mari de 2 ani, intre 35 si 75 micromoli (adica intre 6,3 si 13,6 miligrame) pe litru la copiii sub 2 ani. Se intampla ca, la nou-nascuti, nivelul sangvin al tirozinei sa depaseasca aceste valori, dar este vorba de un fenomen temporar si nu patologic, legat de o imaturitate enzimatica.

Patologie - Principalele patologii legate de tirozina sunt enzimopatiile, bolile ereditare cauzate de un deficit in unele enzime care transforma tirozina, provocand acumularea ei in organism. Unele patologii sunt comune tirozinei si fenilalaninei (fenilcetonurie). Altele sunt specifice, ca albinismul, alcaptonuria sau tirozinemiile.

Citeste si despre:

Fenilcetonuria (PKU) Dieta pentru ridicarea nivelului de energie si imbunatatirii starii de spirit Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan Importanta iodului in dieta Cancerul endometrial Poftele alimentare si nevoile organismului 100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului Pubertatea si patologia ei Cancerul renal Hormonii: efectele asupra organismului