Inflamatie cronica a mucoasei colonului si rectului, de origine necunoscuta, caracterizata prin emisii de mucus si de sange prin anus. Rectocolita hemoragica (R.C.H.) este o afectiune rara, ce afecteaza indeosebi femeia tanara.
Simptome si semne - Principalul simptom este aparipa emisiilor rectale, in general frecvente (pana la zece scaune pe zi), de mucus si de sange. Acestea sunt insotite adesea de dureri abdominale, de tulburari ale tranzitului digestiv, de febra si de o alterare a starii generale. Colonoscopia permite sa se evalueze intinderea leziunilor si practicarea unor prelevari de tesuturi. Boala evolueaza in pusee din ce in ce mai grave si mai frecvente. Dupa o evolutie indelungata (zece ani), exista un risc de degenerescenta a leziunilor in cancer al colonului, care impune un examen clinic si endoscopic anual. Complicatiile sunt hemoragiile digestive, perforatiile colonului si colectazia (dilatatia gazoasa a colonului). Aceste ultime doua complicatii necesita un tratament chirurgical de urgenta.
Tratament - Tratamentul asociaza un regim alimentar care evita substantele iritante (condimentele, prajelile) si produsele fermentate, precum si cresterea consumului de alimente bogate in fibre, cu un tratament medicamentos (antiseptice intestinale, antiinflamatoare pe cale generala sau prin spalaturi). Chirurgia este indicata in complicatiile grave sau acute (colectazie, perforatie), in formele severe care rezista la tratamentul medical si in degenerescentele canceroase. Tratamentul poate comporta ablatia completa a colonului si la nevoie, a rectului.
Sinonime: rectocolita hemoragica, colita ulcerohemoragica.