Conjunctivita la copiii mici

Actualizat: 16 Ianuarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ochii rosii sau conjunctivita reprezinta inrosirea si inflamarea membranelor care acopera albul ochilor si membranele de pe partea interioara a pleoapelor.

Aceste membrane reactioneaza la o gama larga de bacterii, virusuri, alergeni, iritanti si agenti toxici precum si ca urmare a prezentei unor afectiuni.

Formele virale si bacteriene de conjunctivita sunt frecvent intalnite in copilarie, dar pot sa apara si la adulti. Conjunctivita nu determina modificari ale vederii.

Conjunctivita la nou-nascuti

Nou-nascutii sunt deosebit de sensibili la conjunctivita si pot dezvolta complicatii grave daca nu se instituie imediat tratamentul. Daca un copil este nascut de o mama care sufera de BTS, in timpul nasterii, bacteria sau virusul pot ajunge din canalul nasterii la ochii copilului, cauzand ochii rosii sau conjunctivita.

Pentru a preveni acest lucru, medicii recomanda antibiotic unguent sau picaturi aplicate imediat dupa nastere. Multi bebelusi se nasc cu un canal lacrimal ingustat sau infundat, o afectiune care de obicei dispare de la sine cu trecerea timpului. Uneori aceasta poate determina conjunctivita.

Simptome

Diferite tipuri de conjunctivita pot avea simptome diferite, care pot varia de la un copil la altul. Una din cele mai comune manifestari este senzatia de nisip fin in ochi. Multi copii au ochii rosii, inclusiv pleoapa interioara.

Conjunctivita poate provoca scurgeri oculare care vor duce la lipirea pleoapelor, atunci cand copilul se trezeste dimineata. Unii copii au pleoapele umflate sau manifesta sensibilitate la lumina puternica. In cazurile de conjunctivita alergica, mancarimea si lacrimarea ochilor sunt simptome frecvent intalnite

Conjunctivita contagioasa

Conjunctivitele cauzate de virusuri si bacterii sunt contagioase, cele determinate de alergii sau iritanti de mediu nu sunt contagioase.

Un copil poate contacta conjunctivita prin atingerea unei persoane sau a unui obiect atins de o persoana infectata. Conjunctivita se poate transmite chiar si prin tuse si stranut.

Prevenirea conjunctivitei

Pentru a preveni conjunctivita cauzata de infectii, copiii trebuie sa se spele de mai multe ori, pe maini, cu apa si sapun. Nu trebui sa se foloseasca picaturile pentru ochi, machiajul, prosoapele sau fetele de perne ale altor persoane.

Se vor spala prospapele si lenjeria folosite de copilul bolnav in apa fierbinte, separat de restul de rufe ale familiei pentru a se evita contaminarea.

Daca parintii cunosc faptul ca micutul lor este predispus la conjuctivita alergica, acestia vor tine ferestrele si usile inchise in zilele in care polenul si praful sunt in aer, si se vor aspira in mod frecvent covoarele, pentru a se diminua frecventa alergiilor declansate in casa.

Tratament

Conjunctivita cauzata de un virus dispare de obicei de la sine, fara nici un tratament. In cazul in care medicul suspecteaza ca aceasta afectiune a fost cauzata de o infectie bacteriana, se vor prescrie antibiotice sub forma cremelor sau picaturilor de ochi.

Uneori poate fi o provocare sa se administreze copiilor picaturi in ochi de mai multe ori pe zi. Daca apar astfel de probleme, se vor pune picaturile in colul ochiului inchis, iar atunci cand copilul va deschide ochiul, medicamentul va patrunde in interior.

Daca exista in continuare dificultati cu administrarea picaturilor, se vor solicita medicului sa se recomande un unguent cu antibiotic ce va fi aplicat in strat subtire pe pleoapele inchise.


Citeste si despre:

Cum afecteaza COVID-19 copiii? Tot ce trebuie stiut despre tulburarile de vedere in cazul bebelusilor Simptome la copii - semnificatii posibile Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri Bolile ochiului Rujeola - pojarul sau cori Bolile copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie Probleme de circulatie vara? Iata cum elimini senzatia de „picioare grele“! Servicii medicale de calitate in sistem privat, cu acoperire nationala Frecventa radiografiilor - cat de des le putem face? Boli ce pot fi luate de la piscina Toamna – anotimpul imunizarii copiilor Dr. Alina Oprescu, cardiolog pediatru: Sindromul inflamator multisistemic (PIMS) poate aparea la copii si la 2-3 luni dupa infectia cu COVID-19 Gripa - cum separam mitul de adevar Bolile copilariei De ce plangem? Adevarul despre lacrimi