Parotidita

inflamatie a glandei parotide (principala glanda salivara). O parotidita poate fi de origine virala sau bacteriana.

- parotidita virala - cea mai frecventa, se observa in principal in cursul oreionului. Ea provoaca o febra moderata si se traduce printr-o umflatura dureroasa a celor doua parotide. tratamentul este cel al bolii in cauza.

- parotidita bacteriana - purulenta, apare in general la o persoana in varsta a carei stare bucodentara este precara sau care sufera de o boala ce provoaca o deshidratare. Semnele sunt aceleasi ca si cele ale unei parotidite virale, dar mai marcate si unilaterale. Din orificiul canalului lui Stenon (canalul excretor al glandei parotide), la inaltimea molarilor superiori, tasneste puroi. tratamentul este cel al simptomelor (ingrijirea gurii), asociat cu luarea de antibiotice pe cale orala.

Citeste si despre:

Oreionul (parotidita epidemica sau infectia urliana) Parotidita epidemica (oreion) Afectiuni ale glandelor salivare Hipercalcemia: cauze, simptome si tratament Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Rujeola Factorul reumatoid Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Abcesul periamigdalian Simptomele infectiei cu stafilococi
Cere sfatul medicului ×