Oxiuroza

boala parazitara provocata de infestarea colonului cu un vierme, enterobius vermicularis, denumit in mod obisnuit oxiuri.

Frecventa - oxiuroza este o parazitoza raspandita, care afecteaza copiii de varsta scolara, batranii si persoanele plasate in spitale psihiatrice sau in altele cu internare de durata. Aceasta boala, adesea familiala, este parazitoza infantila cea mai frecventa in tarile temperate, fiind evocata in expresia curenta "a avea viermi".

Contaminare -parazitii adulti seamana cu mici filamente albe, de mai putin de 1 centimetru lungime. Ei traiesc la suprafata mucoasei colonului fiintelor umane. O data fecundat, viermele femela parcurge intreg colonul si isi depune ouale embrionate si infestante pe pielea din jurul anusului, inainte de a muri.
Miscarile viermelui femela provoaca mancarimi, care determina scarpinatul in jurul anusului. Ouale se prind sub unghii, si este suficient ca persoana sa-si duca degetele la gura pentru ca sa le inghita sau sa le depuna pe alimentele pe care le imparte cu alte persoane pentru ca procesele de autoinfestare si de contaminare sa se declanseze. copiii mai pot transporta ouale si pe jucarii sau pe pleduri, riscand astfel transmiterea bolii.
Ouale ingerate eclozeaza in intestin, se transforma in larve si devin adulte dupa doua pana la sase saptamani.

simptome si semne -Tulburarile provocate de o oxiuroza sunt mai putin importante la adulti decat la copii.
Pruritul (mancarimea) anal, vesperal si nocturn, este un semn important de oxiuroza. El impiedica un somn calm al copilului, somnul putand fi intrerupt de cosmare. Copilul, obosit, este iritabil, dovedeste dificultati scolare si poate prezenta ticuri (prurit nazal). La fetite, si mai rar la varsta adulta, viermii pot patrunde in aparatul genital si pot antrena o vulvovaginita dureroasa sau o cistita.

Diagnostic - Viermii sunt uneori vizibili in regiunea anala, la suprafata scaunelor sau in chilot. In afara acestor cazuri, cea mai buna metoda de diagnostic consta in prelevarea de oua la marginea anusului pacientului cu o banda de hartie adeziva (Scotch-test) si examinarea lor la microscop.

tratament si prevenire - tratamentul, aplicat in aceeasi zi intregii familii, consta in administrarea de medicamente antihelmintice, curatarea pardoselilor camerelor (de preferinta cu aspiratorul) si fierberea cearsafurilor, lenjeriei de corp, pijamalelor, camasilor de noapte etc.
In scop curativ sau preventiv se aplica si masuri mai generale: taierea unghilor, spalarea mainilor inainte de fiecare masa si dupa ce s-a folosit toaleta.

Sinonim: enterobioza.

Citeste si despre:

Oxiuroza (Enterobioza) Simptome ale bolilor parazitare sau cum se manifesta infectiile cu paraziti Enterobius vermicularis (oxiurii) Viermii si parazitii intestinali Ce boli pot ascunde sangerarile nazale? Pericolul din si de la piscine. Ce boli de piele transmisibile putem lua de la bazin