Inregistrare pe o durata de 24 sau 48 ore a activitatii cardiace a unui subiect care isi duce viata sa obisnuita. Inregistrarea holter, care nu necesita nici imobilizare la pat, nici spitalizare, lasa bolnavului posibilitatea sa se deplaseze si sa-si exercite ocupatiile.
Indicatii - Acest examen este indicat pentru supravegherea ritmului batailor inimii la persoanele care poarta un stimulator cardiac sau care urmeaza un tratament, indeosebi impotriva aritmiei cardiace (neregularitatea ritmului cardiac) sau impotriva angorului. Examenul este, de asemenea, utilizat pentru a detecta o anomalie a nodului sinusal (regiunea miocardului unde iau nastere influxurile nervoase care provoaca contractiile inimii), un bloc auriculoventricular (incetinirea sau intreruperea propagarii unui influx nervos intre auricule si ventricule ) sau, inca, a unei insuficiente coronariene (proasta irigare a miocardului).
Pregatire si desfasurare - Acest examen se efectueaza cu ajutorul unui inregistrator cu caseta de dimensiunile si greutatea unui walkman. Electrozii sunt lipiti pe pieptul pacientului. Ei capteaza bataile inimii si activitatea sa electrica sitransmit datele printr-un cablu la inregistratorul care este infasurat in jurul taliei. O tehnica identica permite supravegherea hipertensiunii. presiunea arteriala este atunci masurata la intervale regulate timp de 24 ore.