Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Mirosul este deosebit de important pentru viata de zi cu zi, iar 80% din gust este legat de miros, astfel ca majoritatea pacientilor care reclama o pierdere sau o diminuare a gustului sufera, de fapt, de o pierdere a mirosului. Limba este organul pentru gust si poate simti sarat, dulce, acru, amar si umami (savuros). Restul aromelor sunt oferite de miros.
Diferenta dintre gustul unui mar si al unei pere sau diferenta dintre gustul ciocolatei si cel al caramelului, spre exemplu, sunt determinate in mare parte de miros.Persoanele care sufera de obstructia cailor nazale nu reusesc sa faca foarte bine diferenta dintre alimente asemanatoare ca gust. O serie de afectiuni pot provoca tulburari de gust si de miros, dar si varsta sau anumite tratamente medicamentoase pot fi factori care sa determine diminuarea acestor simturi. Alterarea gustului si a mirosului pot afecta calitatea vietii.
- Anosmia - pierderea simtului mirosului;
- Ageuzia - pierderea simtului gustului;
- Hiposmia - diminuarea simtului mirosului;
- Hipogeuzia - diminuarea simtului gustului;
Unii oameni se nasc cu aceste tulburari, dar la majoritatea pacientilor acestea sunt cauzate de:
- Obezitate;
- Diabet;
- Tensiune arteriala crescuta;
- Alimentatie dezechilibrata;
- Afectiuni ale sistemului nervos, precum boala Parkinson, Alzheimer, scleroza multipla;
- Chimioterapie;
- Radioterapie;
- Anumite medicamente;
- Alergii;
- Gripa si raceala;
- Lovituri la cap;
- Schimbari hormonale;
- Probleme dentare;
- Polipi nazali;
- Expunerea la anumite substante chimice;
- Consumul de cocaina;
- Fumatul.
- Antibiotice prescrise frecvent, cum ar fi amoxicilina, eritromicina, ciprofloxacina si trimetoprim.
- Medicamente utilizate in probleme neurologice precum boala Parkinson, migrena; relaxante musculare.
- Medicamente cardiovasculare utilizate pentru tensiunea arteriala si colesterolul (statine).
- Medicamente tiroidiene.
- Medicamente antidepresive sau care stabilizeaza starea de spirit.
- Altele, cum ar fi antihistaminice, antiinflamatoare si medicamente antifungice.
Simtul nostru al gustului este alimentat de receptorii gustativi gasiti in papilele gustative de pe limbi si, de asemenea, in gura. Informatiile pe care le colecteaza sunt trimise la creier. Cu toate acestea, mirosul alimentelor influenteaza enorm si felul in care gustam.
Simtul gustului ofera cinci gusturi de baza diferite:
- Dulce.
- Acru.
- Sarat.
- Amar.
- Umami (gustul substantelor carnoase/sarate).
Gustul este detectat de receptorii gustativi gasiti in papilele noastre gustative, care se gasesc pe limba si in gura. Informatiile despre ceea ce gustam sunt colectate de acesti receptori gustativi si sunt trimise la creier. Cu toate acestea, cea mai mare parte a aromei alimentelor se datoreaza in mare parte mirosului alimentelor. Acest lucru este detectat de receptorii de miros, care se gasesc in mucoasa nasului, iar mirosul alimentelor calatoreste din spatele gurii in spatele nasului.
Mirosul, ca si gustul, este un simt chimic detectat de celulele senzoriale numite chemoreceptori. Cand un miros stimuleaza chemoreceptorii din nas care detecteaza mirosul, acestia transmit impulsuri electrice catre creier. Apoi, creierul interpreteaza tiparele activitatii electrice si recunoastem acest lucru ca mirosuri diferite.
Simptomele pot varia de la faptul ca pacientul are capacitatea diminuata de a determina gusturi sau mirosuri, pana la incapacitatea totala de a mirosi sau de a gusta alimente dulci, acre, amare sau sarate.
In unele cazuri, gusturile sau mirosurile pana atunci obisnuite pot deveni neplacute.
Medicul va prescrie un tratament pentru tulburarile de gust si miros tinand cont de:
- Varsta;
- Sanatatea si istoricul medical general;
- Cat de grava este afectarea acestor simturi;
- Cat timp estimeaza ca va dura aceasta afectiune.
Tratamentul poate include:
- Oprirea sau schimbarea medicamentelor care contribuie la tulburarea gustului si a mirosului;
- Corectarea problemei medicale subiacente;
- Indepartarea chirurgicala a obstructiilor care pot provoca tulburarea;
- Consiliere;
- Renuntare la fumat.
Atat tulburarile de miros, cat si cele de gust afecteaza calitatea vietii. Tulburarile de miros pot fi periculoase, intrucat ele afecteaza capacitatea pacientului de a detecta:
- Fum;
- Vapori toxici;
- Scurgeri de gaz;
- Mancaruri si bauturi alterate.
Tulburarile de gust pot afecta nutritia si pot conduce la scaderea in greutate si chiar la malnutritie. Pot, de asemenea, sa dauneze sistemului imunitar si sa agraveze alte afectiuni medicale.
- Acest lucru depinde cu adevarat de ceea ce a cauzat problema in primul rand. Exista, de asemenea, diferente intre oameni - de exemplu, unii oameni isi recupereaza rapid simtul mirosului dupa o raceala, in timp ce altii au modificari pe termen mai lung sau chiar permanente ale simtului mirosului.
- Pierderea temporara a mirosului poate aparea atunci cand oamenii fumeaza sau au o alergie sezoniera. Dupa o raceala, unii oameni revin rapid la functia normala, in timp ce altii au modificari pe termen mai lung sau chiar permanente ale mirosului. Afectiunile nazale si sinusurilor pot afecta mirosul intr-o masura diferita si poate exista un raspuns bun la tratament, care poate fi cu medicamente si, daca este necesar, cu interventii chirurgicale.
- Trauma craniana poate duce la leziuni ale nasului, nervilor mirosi sau creierului de unde este primit semnalul. Sistemul de miros se poate repara uneori singur si restabili o parte din simtul mirosului. Cand si daca acest lucru se intampla depinde de locul si de severitatea leziunii, dar exista studii care arata ca un anumit grad de recuperare poate aparea pana la 10 ani dupa trauma la 50% dintre cei afectati. Pot aparea, de asemenea, mirosuri care par diferite de ceea ce va asteptati (parosmie) si mirosuri care credeti ca sunt acolo, dar care nu sunt (fantasmia). Ele tind sa apara devreme dupa trauma, inainte de a disparea treptat.
Varsta are ca rezultat o reducere a numarului de receptori ai mirosului, ceea ce poate reduce simtul mirosului si exista o capacitate mai mica de a repara receptorii de miros deteriorati.
- Antrenamentul mirosului este recomandat dupa o pierdere a mirosului sau a gustului din cauza COVID-19 - mai multe informatii despre acest lucru sunt in sectiunea de citire ulterioara. Majoritatea persoanelor care isi pierd simtul mirosului sau al gustului din cauza COVID-19 vor fi recuperat dupa sase luni, doar 4% avand inca un simt al mirosului redus si 2% avand un simt al gust redus in acest moment.
Gustul si mirosul sunt adesea mentionate ca o pereche, deoarece sunt strans legate intre ele. Majoritatea a ceea ce credem ca este senzatia noastra gustativa provine de fapt din simtul mirosului.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.