Handicap mintal si psihoafectiv

El se caracterizeaza prin dificultati mintale sau psihice de a infrunta situatiile vietii obisnuite si afecteaza aproximativ 1 % dintre oameni; ele se situeaza in primul rang al handicapurilor severe si afecteaza copiii si adolescentii.

Cauze - Majoritatea handicapurilor mintale comporta o intarziere a dezvoltarii intelectuale si sunt legate de patologiile sarcinii sau ale nasterii, de origine infectioasa sau vasculara, sau, inca mult mai des, de unele patologii neaccidentale (aberatii cromozomiale, malformatii ale sistemului nervos central, sindrom polimalformativ, anomalii metabolice), responsabile de aproximativ 70% din deficientele mintale profunde. Acestea, intr-o treime din cazuri, raman inexplicabile.
Adolescenta si batranetea sunt propice exploziei de tulburari psihoafective care necesita luarea in ingrijire.

Tratament si prevenire - Unele handicapuri neurologice care induc o deficienta intelectuala sunt curabile. Gravitatea leziunii organice nu determina intotdeauna importanta intarzierii mintale, precocitatea ingrijirii fiind de mare importanta in ameliorarea capacitatii subiectului.

Citeste si despre:

Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice Dizabilitatea intelectuala sau retardul mintal Organizarea si functionarea Centrului National de Sanatate Mintala 8 mituri si prejudecati despre bolile mintale Recunoasterea semnelor de tulburari de sanatate mintala in cazul copiilor Cele mai bune activitati zilnice care ne pot imbunatati sanatatea mintala in timpul pandemiei Cum sunt legate obezitatea si sanatatea mintala Sanatatea mintala in randul copiilor Tulburarile psihice (bolile mintale) Ce efecte are uleiul de peste asupra sanatatii mintale?
Cere sfatul medicului ×