Genunchi

Regiune articulara situata la jonctiunea coapsei cu gamba. articulatia genunchiului uneste femurul cu tibia si cu rotula. adaptarea perfecta a suprafetei articulare a femurului cu cea a tibiei este asigurata prin existenta a doua formatii fibrocartilaginoase, denumite meniscuri. ligamentele foarte puternice garanteaza o stabilitate perfecta a acestei articulatii.

Patologie
- Entorsa genunchiului este o leziune a ligamentelor genunchiului, mergand de la simpla intindere (entorsa benigna) la ruptura completa (entorsa grava). Ea este adesea cauzata de o miscare de torsiune fortata a piciorului, survenind indeosebi in timpul practicarii anumitor sporturi ca fotbalul sau schiul. Entorsele benigne se traduc printr-o durere si o umflare a articulatiei. Purtatul unui simplu bandaj sau a unui gips timp de 3 saptamani permite calmarea durerii. Entorsele grave se caracterizeaza printr-o durere vie si hemartroza (sangerare in cavitatea articulara). Subiectul, cand sta in picioare, are impresia ca ii fuge genunchiul. Ruptura completa a unui ligament lateral necesita o imobilizare gipsata de 6 saptamani. Ruptura unui ligament incrucisat anterior nu necesita imobilizare gipsata, inafara de cazul in care este reparat chirurgical, prin suturarea sau transpozitionarea ligamentara (cu ajutorul unui fragment de tendon prelevat de pe muschii invecinati sau de la tendonul rotulian); aceasta reparatie, constrangatoare pentru pacient, nu trebuie sa fie propusa decat sportivilor de performanta. In fapt, o simpla reeducare, care de altfel oricum trebuie sa urmeze, duce aproape intotdeauna la rezultate excelente si la reluarea majoritatii activitatilor sportive.
- Leziunile meniscurilor genunchiului, frecvente la sportivii de performanta, sunt in principal rupturi, mergand uneori pana la ruptura completa. Tratamentul lor este chirurgical. Dupa interventie, este recomandat subiectului sa-si reia mersul cat mai repede posibil.
- Luxatia genunchiului se caracterizeaza prin pierderea contactului intre suprafetele articulare ale femurului si tibiei; leziunile arterei poplitee si ale nervului sciatic, care trece prin spatele regiunii poplitee, sunt posibile. Luxatia genunchiului necesita o reparatie chirurgicala.
- Alte patologii se mai observa pentru genunchi, care poate fi contaminat cu un germene care antreneaza aparitia unei artrite septice, poate fi sediul unei boli inflamatorii afectand sinoviala (membrana care acopera fata interna a capsulei articulare), ca poliartrita reumatoida, sau o boala degenerativa care afecteaza cartilagiIle prin uzura treptata, ca artroza. Tumori pot sa se dezvolte plecand de la sinoviala, de la oase sau de la partile moi inconjuratoare. In sfarsit, hidrartroza genunchiului, denumita in mod curent scurgere de sinovie sau "apa la genunchi", este cel mai des consecinta unui traumatism, unei artroze sau unei poliartrite reumatoide.

Citeste si despre:

Sindromul tendonului iliotibial – o afectiune a genunchiului Dislocarea genunchiului Modalitati de a avea grija de genunchii dumneavoastra Afectiunile genunchiului Sindromul plicii sinoviale a genunchiului Tendinita si ruptura tendinoasa de la nivelul genunchiului Osteocondrita disecanta a genunchiului Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Leziunile ligamentelor colaterale mediale sau laterale ale genunchiului Leziuni ale meniscului de la nivelul articulatiei genunchiului
Cere sfatul medicului ×