Genu valgum

Deviatie a gambei spre exteriorul axei membrului inferior cu proeminenta genunchiului spre interior. Daca deviatia este marcata, genu valgum, denumit in mod curent genunchi in X, poate impiedica mersul. In plus, genu algum este adesea un factor de gonartroza (artroza genunchiului), deoarece presiunile nu se exercita pe locurile obisnuite.
La copii, intre 3 si 5 ani, genu valgum este curent accentuat printr-un exces de greutate. El este cauzat de o hiperlaxitate a ligamentelor interne ale genunchiului sau de unele sechele de fractura (fractura partii inferioare a femurului sau partii superioare a tibiei, care nu este consolidata intr-o pozitie buna), de o boala osoasa prin carenta (rahitism) sau o malformatie osoasa. Genu valgum este nedureros. Chirurgia este rezervata formelor grave. La adult genu valgum poate fi urmarea unui genu valgum infantil netratat, unei sechele de fractura a genunchiului consolidata in pozitie proasta sau unei boli osoase (osteomalacie). El sta uneori la originea unei artroze invalidante a genunchiului. In afara vitaminei D (impotriva osteomalaciei), tratamentul formelor grave de genu valgum este osteotomia sau, daca situatia a evoluat de prea multa vreme, inclocuirea articulatiei genunchiului cu o proteza.

Citeste si despre:

Osteoartrita 15 aspecte pe care mersul le dezvaluie despre sanatatea unei persoane Probleme ortopedice intalnite la copii Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Tendinita patelara: cauze, simptome, tratament Simptomele si tratamentul luxatiei la genunchi Ce afectiuni medicale pot beneficia de kinetoterapie? Afectiuni si boli in timpul iernii Fiziokinetoterapia - domenii de aplicare si beneficii
Cere sfatul medicului ×