Forma particulara a insuficientei respiratorii acute caracterizata prin gravitatea si aparitia sa rapida in cazul unor plamani sanatosi, in prealabil.
Cauze - Cauza poate fi, la adult, o agresiune pulmonara directa (infectie pulmonara, inhalare de gaze toxice sau de lichide (vomismente, inec), contuzie pulmonara) sau indirecta (traumatisme grave, stari infectioase grave, soc infectios, transfuzii masive etc.). La nou-nascut, acest sindrom este de cele mai multe ori consecinta unei lipse de surfactant (lichidul care tapiseaza suprafata interna a alveolelor pulmonare).
Simptome si semne - Sindromul de decompensare respiratorie acuta se traduce printr-un edem pulmonar cu leziuni. Semnele insuficientei respiratorii acute (respiratie accelerata si dificila) sunt adesea intricate cu cele ale bolii in cauza.
tratament si prognostic - tratamentul sindromului de decompensare respiratorie acuta este cel al bolii in cauza. El se bazeaza, de altfel, pe ventilatia artificiala, in asteptarea recuperarii pulmonare. Riscul este de a se observa instalarea la bolnav a unei fibroze pulmonare cicatriceale ireductibile, care se traduce prin persistenta unui anumit grad de insuficienta respiratorie, constatandu-se, in acelasi timp, regresia leziunilor initiale si a edemului.