Bouveret (boala a lui)

Tahicardie paroxistica cu debut si final brusc. Boala lui Bouveret se poate declansa la un subiect cu inima normala sau poate fi asociata unei cardiopatii. Ea face parte dintre tulburarile de ritm intalnite in hipertiroidie. Unele cazuri sunt legate de existenta anormala a unei cai suplimentare a tesutului nodal (tesut care asigura conductia nervoasa a inimii), provocand o deviere a influxului nervos.

Boala lui Bouveret se traduce printr-o accelerare cardiaca brusca, foarte rapida (intre 180 si 200 pulsatii/minut); electrocardiograma arata un ritm foarte regulat. Perioada de accelerare poate dura de la cateva minute la mai multe ore, iar criza poate recidiva dupa intervale foarte variate. Ea se incheie brusc cu o revenire imediata la frecventa cardiaca normala si este urmata adesea de o criza poliurica (nevoia frecventa 'de a urina). Tolerarea crizei este, in general, buna, dar i se poate asocia o senzatie de indispozitie, o gafaiala, o durere toracica, chiar o scadere a tensiunii arteriale.

Criza se intrerupe frecvent prin declansarea unui reflex care stimuleaza nervul vag, incetinitor al ritmului cardiac: inspiratie profunda, ingerarea unui aliment sau a unei bauturi, schimbarea pozitiei, compresia globilor oculari.
Tratamentul acut al crizei face apel la manevrele care declanseaza reflexul vagal si la injectarea intravenoasa de acid adenozintrifosforic. In continuare, poate fi prescris un tratament preventiv antiaritmic.

Sinonim: tahicardie paroxistica supraventriculara.

Citeste si despre:

Apofizita calcaneana (Boala Sever) Contractura Dupuytren sau boala Vikingilor Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19) Pirozis si boala de reflux gastro-esofagian la copii si bebelusi Boala vasculara periferica Boala von Willebrand Hemofilia (boala Christmas) Boala plamanului alb Boala Addison - insuficienta suprarenaliana lenta