Sunt confuza...

Psihologie si psihoterapie

Postata de fluindelir cu 12 ani in urma.

Buna ziua! As vrea sa primesc o lamurire... Asa cum am pus si titlul intrebarii sunt confuza deoarece nu stiu ce sa mai cred. Motivul care ma detarminat este durerea care ma apasa in stomac. Familia sustine ca este vorba de gastrita sau ulcer... ceea ce eu nu prea cred. Prietenul meu este de alta parere . Mai exact ca am probleme comportamentale ( ma enervez foarte repede chiar si din intamplari banale) iar tot ce ma afecteaza pe mine se duce in stomac creindu-mi o stare neplacuta care ma termina si fizic si psihic. Am avut chiar o criza.. imi venea sa vomit si in cele din urma am ajuns la prietenul meu care m-a sfatuit sa ma calmez... am inceput sa plang neexplicabil de mult .. apoi dupa ceva timp am reusit sa vars. M-am simtit bine momentan. El a ajuns la concluzia ca am nevoie de un psiholog sau chiar un psihiatru. Nu stiu ce am ... nu stiu ce sa mai cred.

Adauga raspuns

Raspunsuri (7)

Adrienne

acum 12 ani

Citeste despre Distonie neuro-vegetativa , care se poate manifesta cardiac, digestiv,respirator,etc...............intr-un cuvant [in tremen pup**ar ] Nervi la stomac, la inima,etc.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

fluindelir a scris: "... sunt confuza deoarece... tot ce ma afecteaza pe mine se duce in stomac creindu-mi o stare neplacuta care ma termina si fizic si psihic. Am avut chiar o criza.. imi venea sa vomit..."
_____________
(in mod cert avem de-a face cu o tulburare psihosomatica)

- Cand spui ca iti vine sa vomiti*, de fapt, te SIMTI agasata, acrita si scarbita, pentru ca ai NEVOIE de calm si liniste, de timp si spatiu pentru sine - ca sa-ti insusesti propria putere ;)

______________
*) Conflictele interioare (intrapsihice) au repercusiuni corporale; de ex., asupra viscerelor: contractii, secretii.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

Si, intrucat pe taramul sufletului totul poate fi si altfel, cand tu spui ca "dupa ceva timp am reusit sa vars" si iata ca te-ai "simtit bine"; cu alte cuvinte, te SIMTI usurata, racorita si revigorata. Pentru ca si tu ai NEVOIE de recunoastere (rezonanta, ecou); dar si de toleranta, acceptarea diferentei si deschidere :)

Raspunde
 
0
 
Psih. Roxana Olaru

acum 12 ani

Buna seara,

Starile emotionale puternice se pot manifesta si la nivel corporal prin somatizari. Atunci cand starea emotionala este foarte puternica ea are nevoie sa se descarce si altfel, mai ales in cazurile in care nu puteti sa va exprimati supararea. Cea mai cunoscuta forma este plansul, dar, ca si in cazul dvs, pot aparea manifestari si la alt nivel.
Va recomand sa apelati la ajutorul unui psihoterapeut si eventual sa faceti si niste investigatii pe partea de gastro pentru a fi siguri ca nu s-a produs vreo gastrita sau ulcer. Aceasta investigatie nu exclude necesitatea interventiei psihoterapeutice.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

fluindelir a scris: "Sunt confuza [...] As vrea sa primesc o lamurire [...] Familia sustine ca este vorba de gastrita sau ulcer [...]"
____________
Rasp.: Tulburarile psihosomatice din sfera digestiva (de ex., spasmele esofagiene, gastrice, intestinale sau ale cailor biliare, precum si ulcerul gastro-duodenal) sunt tulburari specifice unui tip de personalitate cu...
- O mare NEVOIE de independenta, agresivitate, competitie in raporturile interpersonale.
- SIMPTOMELE fac "inteligibila" si "comunicabila" suferinta persoanei (de ex., spunem despre o persoana pe care o dispretuim ca "nu putem sa o inghitim"). In egala masura insa, dincolo de simptom, gasim intotdeauna situatii conflictuale.
- CONFLICTUL este dat de impiedicarea aspiratiei la autonomie a persoanei respective.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

Gestalt-terapia face distinctie intre:

1) agresivitatea pozitiva - echivalenta cu asertivitatea* - atitudine care permite afirmarea, apararea drepturilor si opiniilor fara a leza exteriorul, fara a provoca resentimentele semenilor, chiar atragand stima lor; si
2) agresivitatea "violenta" - care nu tine seama de motivele, dorintele si nevoile interlocutorului.
______________

*) ASERTIVITATEA - "agresivitatea pozitiva"(controlata) sau "afirmarea de sine prin exprimarea sentimentelor":

- trăind un conflict emoţional sau un eveniment exterior stresant, persoana reuşeşte să îşi comunice fără ocolişuri sentimentele şi gândurile, într-un mod care nu este nici agresiv, nici manip**ator;
- este o atitudine care permite afirmarea, apararea drepturilor si opiniilor fara a leza exteriorul, fara a provoca resentimentele semenilor, chiar atragand stima lor;
- consta in solicitarea propriilor drepturi sau refuzul unor sarcini;
- tine seama de motivele, dorintele si nevoile interlocutorului;
- semnifica starea buna de sanatate, fiind o "pulsiune de viata".

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

Pentru mai multe informatii, vezi si: //sfatulmedicului.ro/comunitate/depresia-tristetea-patologica/deprsie-vs-anxietate_43577

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Cum pot gasi un psihoterapeut bun? Psihoterapeut Lavinia Stoian ne vorbeste despre cum iti revii dupa decesul unei persoane dragi De ce romanii nu cer ajutor de la psiholog? Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012 Exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua