Persoane posesive

Psihologie si psihoterapie

Postata de Mirica Marius Catalin cu 11 ani in urma.

Cum pot scapa de persoanele insistente, fara a ma purta urat cu ele pentru a intelege ca depasesc o anumita limita a bunului simt?
Va dau un exemplu concret. Am un coleg de serviciu care, dupa terminarea programului, merge cu mine oriunde m-as duce, desi de foarte multe ori i-am spus ca vreau sa merg singur. Am avut intalnire cu sotia in oras si a stat cu noi, ba a si mers la cumparaturi cu noi, desi i-am spus politicos de foarte multe ori ca ne vedem ziua urmatoare. Nici in timpul programului de lucru nu mai pot discuta ceva intre 4 ochi cu o persoana, pentru ca vine imediat intre noi.
Mi se pare un comportament ciudat si ma gandesc ca aceasta persoana nu are pic de bun simt, orice i-as spune, sta, suporta orice observatie si ma streseaza cu prezenta. Am reusit sa scap de el cand am m-am furisat, dar nu-mi place sa procedez asa. Apoi am primit mesaje si email-uri ca sunt neserios ca am plecat fara el.
Daca stau peste program, sta langa mine, chiar daca insist aproape nervos sa plece.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa fac sa scap de el, sa-l fac sa inteleaga ca am nevoie de libertate, ca o relatie de prietenie, nu inseamna sa-l sufoci pe celalalt. Chiar in cadrul familiei, exista libertatea de a se intalni fiecare cu prietenii lui, de a merge singur la plimbare. imi doresc sa rezolv problema decent, nu certandu-ma cu el.

Adauga raspuns

Raspunsuri (12)

Liviu

acum 11 ani

Mirica Marius Catalin a scris: ".../ Cum pot scapa de persoane /.../ fara a ma purta urat cu ele /.../ pentru /.../ ca depasesc o anumita limita a bunului simt? /.../ ma gandesc ca aceasta persoana nu are pic de bun simt /..."
______________________

:) Realitatea este ca, mai degraba, tie ti-e teama de ceea ce iti imaginezi tu ca ar putea sa creada aceasta persoana despre tine - daca ar afla ca tu o dispretuiesti.
- Si (poate) ar fi preferabil sa lasi amabilitatile - sa indraznesti sa-ti infrunti teama - si sa fii tu insuti in relatiile cu ceilalti. Asa vei vedea (mai) clar si CE SIMTI tu insuti - cu adevarat.

Raspunde
 
0
 
Advertisement
Psih. Gabriela Miu

acum 11 ani

Buna,Marius,din cate inteleg ai intalnit o persoana posibil dependenta. Ce inseamna acest lucru? Personalitatea dependenta are doua convingeri clare - ca singuri nu se descurca si ca doar ceilalti ii pot ajuta, fiind mai puternici decat ei. Problema este ca acesti oameni nu se comporta in acest fel din placere ci din teama de a nu fi abandonati - ar fi putut fi un copil abandonat de unul din parinti sau dimpotriva prea protejat de unde si ideea ca nu este capabil sa se descurce singur. Probabil ca a vazut in tine o persoana calda si de incredere si, in incercarea de a fi cu/ca tine,evident te sufoca. Prima varianta ar fi sa ii explici ca tu ai viata ta si ca ar putea si el sa o aiba pe a lui cu ajutorul unui psiholog. Acest lucru evident o sa-l supere insa este greu sa-i menajezi sentimentele pentru ca orice incercare a ta de a-l dezlipi de tine va fi resimtita de catre el ca neplacuta, angoasanta. Alta varianta, mai costisitoare ca timp si energie, ar fi sa te inarmezi cu rabdare si sa incerci sa il ajuti in alt fel : sa nu iei decizii in locul lui, sa nu ii sari imediat in ajutor, incurajeaza-l sa isi gaseasca alte activitati,etc. Evident,apropo de sfatul lui Liviu, este util inainte de toate, sa ai foarte clar in minte ce simti tu fata de acest om si la ce nivel te deranjeaza prezenta si actiunile lui. Ce inseamna pentru tine faptul ca iti limiteaza libertatea? Ai mai trait acest lucru? In ce fel te simti amenintat? Poate daca iti raspunzi la aceste intrebari iti va fi mai usor sa faci fata situatiei si o vei privi dintr-o perspectiva noua. Relatiile cu ceilalti se construiesc si se mentin in primul rand lucrand cu noi insine. Mult succes!
Psih. Gabriela Miu

Raspunde
 
0
 
Mirica Marius Catalin

acum 11 ani

Va multumesc mult pentru lamuriri! Am inteles acum mai bine despre ce e vorba.
Mi-ati fost de mare folos.

Fata de aceasta persoana nu am nici un sentiment de dispret (accept pe fiecare cu calitatile si defectele lui), e un om ca oricare altul.
In rest, sunt un om care are prietenii trainice si frumoase de ani de zile.
Ati intrebat ce inseamna sa-mi limiteze libertatea? E clar ca nimanui nu-i convine sa se tina cineva dupa el non-stop, chiar daca ii spui insistent ca nu vrei sa iti vezi de treburile tale.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

Psih. Gabriela Miu a scris: ".../ posibil /.../ ar fi putut fi /.../ Probabil ca /.../ ar putea /.../ Poate /.../ vei privi dintr-o perspectiva noua /..."
____________________
DA. Îmi place şi mă bucur
să observ cu admiraţie fe-
lul în care faci presupuneri
şi cauti să deschizi căi noi

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

:) Gabriela, raspunsul tau ma face sa ma simt inspirat si interesat, pentru ca am nevoie de cooperare.
- Esti de acord/ti-ar placea ca, indata ce timpul iti va permite, sa vii cu unele completari - pe care le consideri necesare - la raspunsurile pe care eu le-am dat pe aici(?): //sfatulmedicului.ro/comunitate/depresia-tristetea-patologica_262

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

Psih. Gabriela Miu a scris: ".../ evident /.../. Acest lucru evident /.../ Evident /..."
____________________

(Poate) ar fi preferabil sa manifestam si noi o anumita circumspectie dialectica si sa utilizam expresii asertive (constructive), cum ar fi "mie mi se pare evident ca...", ac***a in vedere ca, mai degraba, nimic nu e ce pare a fi (la prima vedere); cu atat mai mult pe taramul sufletului - unde totul poate fi (si) altfel.
- In acest fel, vom evita si exprimarile impersonale (tangentiale) si profund discordante de genul...
____________________

Psih. Gabriela Miu a scris (in alta parte*): ".../ Este evident ca... insa pare ca /..."
____________________

... expresie care nu face altceva, decat sa creeze confuzie (lucru indezirabil, cu atat mai mult, in cadrul relatiei terapeutice); sau chiar sa amplifice confuzia existenta deja.

____________________
*) vezi aici: //sfatulmedicului.ro/comunitate/psihologia-cuplului/departe-de-casa_43232

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

[ muzicoterapie ]

http://www.youtube.com/watch?v=nniyKE5ByQk&feature=related

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

http://www.youtube.com/watch?v=njpI2VfB_vk&feature=related

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

[ Enigma ][ "Open your heart and push the limits" ]

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

Mirica Marius Catalin a scris: ".../ nimanui nu-i convine sa se tina cineva dupa el non-stop /..."
______________________

:) Catalin, cand tu vorbesti ca si cum cineva se tine dupa tine "NON-STOP", mie mi se pare evident ca tu nu vorbesti despre o alta persoana reala (care mai si doarme).
- De fapt, tocmai aceasta "Persona" (= "masca") amabila, a ta - este cea care n-are cum sa nu se insoteasca "non-stop" cu "Umbra" ta; si chiar ea vorbeste acum cu gura ta.

Cuvinte-cheie: arhetip, persona, umbra

Raspunde
 
0
 
Mirica Marius Catalin

acum 11 ani

Prin "non-stop" se intelege CLAR ce am vrut sa spun.
Sunt multumit cu raspunsul dat de doamna Psih. Gabriela Miu, e un raspuns dat de un bun specialist in domeniu, asa ca am inteles bine problema.
Va rog sa va concentrati pentru a da raspunsuri altor persoane! Va multumesc pentru intelegere!

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 11 ani

:) Succes!

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Cum pot gasi un psihoterapeut bun? Psihoterapeut Lavinia Stoian ne vorbeste despre cum iti revii dupa decesul unei persoane dragi De ce romanii nu cer ajutor de la psiholog? Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012 Exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×