Postata de vicki cu 14 ani in urma.
Buna ziua! Spineti-mi si mie, va rog, cum se fac impachetarile corect, atunci cand copilul are febra mare?
Multumesc
acum 14 ani
Aparitia febrei la un copil este de cele mai multe ori un motiv intemeiat de anxietate in familie. Totusi recomandarea cea mai importanta pe care parintii ar trebui sa o retina este ca primul lucru pe care-l pot face pentru copilul febril este sa nu intre in panica.
Copilul va fi imbracat cat mai subtire, contrar parerilor pop**are care asociaza imbracatul cat mai gros cu transpiratia si eventuala scadere consecutiva a temperaturii. Acest gest nu duce decat la cresterea febrei prin supraincalzire. Pana la consultul medicului parintii au la dispozitie mijloace fizice si medicamentoase pentru combaterea febrei.
Mijloacele fizice sunt reprezentate de impachetarile reci hipotermizante. Unica modalitate corecta de realizare este cea a invelirii corpului copilului pe o suprafata cat mai mare (de aceea de obicei se face la nivelul trunchiului) cu un cearceaf udat in apa la temperatura camerei.Se mentine impachetarea pana cand cearceaful folosit incepe sa se incalzeasca (aproximativ 5-10 minute). Daca temperatura nu a scazut se repeta operatiunea de doua-trei ori. S-a demonstrat ca nu au nici un fel de eficienta sosetele cu otet sau spirt, de altfel la un sugar mic riscul de a absorbi substanta alcoolica transtegumentar este mare si aceste masuri sunt de evitat, putand fi nu doar ineficiente, dar si periculoase.
Daca mijloacele fizice nu au functionat, parintii pot apela la masurile medicamentoase. Antitermicele pe care parintii le au la dispozitie sunt acetaminofenul (paracetamol) sub forma de solutie sau supozitoare de diverse concentratii si ibuprofenul (nurofenul). Dozele folosite se ajusteaza in functie de varsta si de greutatea copilului, de exemplu in cazul paracetamolului fiind de 10-15 mg/kgc/administrare. Daca febra este mare si creste rapid dupa scaderea initiala , antitermicele se dau alternativ la interval de 4 ore, cu precautie in a nu depasi doza maxima zilnica admisa care de exemplu pentru paracetamol este de 60 mg/kgc/zi. Abia dupa scaderea temperaturii parintii pot pleca spre cabinetul medicului de familie sau spre spital si nu inainte.
Copilul febril este un motiv important de anxietate pentru parinti, dar corecta informare , calmul si tenacitatea in a combate fenomenul ajuta familia in a depasi acest eveniment neplacut dar frecvent intalnit.
acum 14 ani
Multumesc
acum 14 ani
impachetarile corecte se fac cu un scutec ud la temperatura camerei la nivelul toracelui de sub umeri
se are in vedere sa nu i se raceasca extremitatile pentru a nu itra in colaps periferic
acum 11 ani
va rog frumos dati si mie un sfat unde pot sa ajug si eu cu fetita mea care sa nascut pa 08 01 2013 cu probleme pa caile respiratie si mai mult imi face si convulsie va multumesc
acum 11 ani
buna seara Va rog frumos caut un doctor pediatru ,si un neurolog petru fetita mea care sa nascut acum 12 zile cu multe probleme si nustiu ce sa mai fac sami salvez fata va multumesc.
acum 11 ani
Pentru doamna Varga, va recomad pe dna dr.Aurora Bulbuc, este o doamna cu multa experienta. Telefon 0722.476.464 si poate ii cereti doamnei un sfat pentru dr. neurolog. Baietelul meu este consultat de dansa
Multa sanatate fetitei.
acum 11 ani
Neurolog f bun, d-na dr. Sanda Magureanu, o gasiti la Clinica Sanador din Victoriei! Sanatate multa!
acum 8 ani
Bñnnnmmmm
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua