osteodensitometrie DEXA

Osteoporoza Hiperparatiroidismul secundar si insuficienta renala Osteopenia Simptome post-menopauza
+1
Vezi toate grupurile

Postata de li.liana cu 15 ani in urma.

este posibil ca osteoporoza evidenta la radiografia mainii (osteoporoza patata), la osteodensitometria DEXA rezultatul sa indice totusi o densitate normala? precizez ca scanarea a fost facuta doar la nivelul mainilor si a fost raportat la greutatea totala... acest rezultat m-a surprins si as dori sa aflu parerea unui specialist. costul investigatiei e prea mare pentru a-l verifica la un alt aparat...

Adauga raspuns

Raspunsuri (20)

Carmen-Gina

acum 15 ani

Da osteoporoza se vede la radiografie.Eu am facut dexa dar la coloana.Doctora care mi-la facut a spus ca este cea mai sigura. eu am facut dexa luni pe 26-10-20009 la spitalul sf. maria, cu bilet de trimitere catre reumatologie.Am facut testul pe loc fara sa platesc ceva. Multa sanatate

Raspunde
 
0
 
mariahd

acum 14 ani

am facut si eu testul OSDO,in dec.2009 si am t-3,2 nu stiu cit de grav este,la coloana este cel mai mare grad de osteoporoza,nu stiu daca se poate face gimnastica.Poate se gaseste cineva sa-mi raspunda.Va multumesc si multa sanatate!

Raspunde
 
0
 
verde

acum 14 ani

Pentru probleme de densitate osoasa va recomand administrarea suplimentului alimentar Strontium Bone Maker de 340 mg/capsula , creste densitatea osoasa si stabilizeaza calciul in os, practic produce legatura dintre moleculele de calciu, este foarte eficient si in osteoporoza sau alte probleme de oase, fracturi care se prind greu cum ar fi cele de sold, boala oaselor fragile, etc...Le gasiti pe netten.ro se administreaza si calciu 1000mg cu D3400UI in aceeasi perioada, dar la ore diferite.

Raspunde
 
0
 
Dr. Cristina - Recuperare medicala

acum 14 ani

La valoarea -3,2 trebuie neapărat început tratamentul cu bifosfonaţi. Pe piaţa farmaceutică există mai multe medicamente din această categorie. Eu personal prefer Fosavance şi datorită conţinutului de vitamina D din compoziţie, şi datorită faptului că îl recomand de vreo 4 ani şi am văzut rezultatele cocrete. Stopează evoluţia şi uneori, asociat cu mişcarea chiar a îmbunătăţit scorul. Cele mai bune rezultate le-au obţinut cei care au introdus şi o formă de mişcare. DAR nu începeţi tratamentul decât la recomandarea medicului, care trebuie să vadă şi ce alte boli asociate mai există, sau nu.Cea mai importantă contraindicaţie o reprezintă Boala de reflux gastroesofagian! Iată un material despre osteoporoză pentru cei interesaţi. Este modest faţă de ceeace există pe acest site, dar eu sper să fie de folos.
OSTEOPOROZA

Boală a scheletului, osteoporoza sau osteopenia se caracterizează prin diminuarea masei osoase, având drept consecinţăcreşterea fragilităţii osoase şi a susceptibilităţii la fracturi, ân special de şold, antebraţ şi vertebre. Fragilitatea sau robusteţea scheletuluieste determinată de mai mulţi factori care se influenţează reciproc: ras, sexul, greutatea hormonii, activitatea fizică şi nu în ultimul rând, alimentaţia.
Pentru majoritatea oamenilor, problema cea mai mare este că ân jurul vârstei de 35-40 de ani, secreţia hormonilor anabolizanţi ( care clădesc organismul) începe să scadă în mod treptat. Cei mai importanţi sunt testosteronul, estrogenul, progesteronul şim hormonul de creştere. De la această vârstă, organismul începe să scoată din oase mai mult calciu decât se depune, urmarea fiind o scădere treptată, dar continuă , a masei şi rezistenţei osoase.

FACTORII DE RISC PENTRU O MASĂ OSOASĂ SCĂZUTĂ

1. vârsta – începând de la 35-40 de ani pierderea de masă osoasă este de aproximativ 1% pe an; ea se acccelerează după menopauză şi poate atinge 5-15% pe an.
2. moştenirea genetică
3. tipul constituţional – persoanele slabe de rasă albă şi de statură mai mică au oase, masă osoasă şi o densitate osoasă mai mici. Acest dezavantaj aparent este compensat de faptul că , în cazul unei căderi, persoanele mai scunde fac mai rar fracturi.
4. alimentaţia lipsită de calciu, bogată in proteine animale şi sare, bogată în fosfor (în băuturile tip coca-cola,pepsi şi toate celelalte).
5. stilul de viaţă : fumatul alcoolul, luipsa obiceiului de a purta greutăţi
6. afecţiuni asociate : endocrine (diabet, tireotoxicoză, hiperparatiroidism, insuficienţă hipofizară), hematologice ( mielom multiplu, limfom, leucemie,mastocitoză), alte cauze [imobilizare prelungită, gastrectomia, boala celiacă, lipsa expunerii la soare, sarcina, medicamente ( glucocortip***azi, tiroxină,heparină,anticonvulsivante,metotrexat,ciclosporin A)].

ALIMENTAŢIA ŞI OSTEOPOROZA

La om , calciul din alimentaţie se absoarbe numai în proporţie de 25-35 %, şi aproximativ 150 mg pe zi se reîntorc în intestin, prin secreţiile digestive. Pe lângă aceasta există nişte „ hoţi” de calciu. Principalul hoţ este reprezentat de proteinele animale din hrană. Fiecare gram de proteină animală consumat – indiferent că provine din lapte, brânzeturi, ouă sau carne- creşte eliminarea urinară de calciu cu aproximativ 1,5 mg. Acest lucru se întâmplă din cauza aminoacizilor cu sulf din componenţa proteinelor şi care cresc aciditatea sanguină şi astfel eliminarea calciului prin urină. DECI, riscul de a face osteoporoză şi de a o întreţine creşte la persoanele cu un regim alimentar prea acidifiant.
Dar mai sunt şin alţi „hoţi” de calciu între care sarea, care creşte eliminarea urinară a calciului. Ingestia de sare nu ar trebui să depăşească 2-3 g pe zi.
În schimb potasiul care se găseşte din abundenţă în cartofi, zarzavaturi şi fructe, protejează împotriva pierderii de calciu contribuind la menţinerea densităţii osoase.
Alimentele bogate în acizi graşi de tip omega-3 ( ca de pildă uleiul de rapiţă, seminţele şi uleiul de in, nucile şi peştele-somon, ton, macrou, hering ) protejează de osteoporoză, după cum scad şi riscul de boală coronariană, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, poliartrită reumatoidă, tulburări autoimune şi cancer .

Prin contrast alimentele bogate în acizi graşi de tip omega-6 cresc riscul de boală (ulei de floarea soarelui şi din germeni de porumb).
ALIMENTE PUTERNIC ACIDIFIANTE
- toate produsele de origine animală: peşti, moluşte, raci, carne de vită,oaie,pasăre,porc, ouă,slănina şi brânzeturile, inclusiv brânza de vaci.
ALIMENTE CU ACŢIUNE ACIDIFIANTĂ MEDIE
- orz,ovăz,linte,porumb,orez,secară,grâu,naut,alcool,îndulcitoare artificiale,cacao,cafea,alimente prăjite,gem,îngheţata,zahăr,miere,nuci,uleiuri,paste făinoase

ALIMENTE SLAB ACIDIFIANTE
- prune,afine,uleiuri

ALIMENTE PUTERNIC ALCALINIZANTE
- fructe uscate (caise, smochine, stafide), măsline, sfeclă de zahăr, păpădie, melasă

ALIMENTE CU ACŢIUNE ALCALINIZANTĂ MEDIE
- majoritatea fructelor: ananas, caise, banane, curmale, mure, cireşe, agrişe, coacăze, lămâi, portocale, zmeură, mango, nectarine, piersici, mandarine
- majoritatea zarzavaturilor: sfeclă roşie, castravete, morcov, ţelină, gulie, păstârnac, lăptuci, cartofi,dovleac, varză acră, salată
- unele legume: mazăre, fasole lima, unele soiuri de nuci, ca migdale şi nuca de cocos.

ALIMENTE SLAB ALCALINIZANTE
- fructe : mere, pere, pepene galben şi roşu,fragi, căpşuni, gutui
- unele cereale : mei şi sorg
- unele legume : fasole, soia,
- zarzavaturi : sparanghel, broccoli, varză, conopidă, vinete, nap

Într-o alimentaţie sănătoasă, 75% dintre alimente ar trebui să facă parte din grupa alcalinizantelor şi 25% să fie acidifiante.


VITAMINA D

În mod natural Vitamina D se găseşte în puţine alimente. Avocado este obună sursă, untura de peşte la fel.
Expunerea regulată la soare, pe lângă efectul antidepresiv, ajută şi la ameliorarea densităţii osoase. Inclusiv iarna, expunerea la soare a feţei şi a mâinilor câte 10-15 minute, de trei ori pe săptămână, este suficientă pentru sinteza vitaminei D.


ACTIVITATEA FIZICĂ ŞI OSTEOPOROZA

Activitatea fizică oferă cele mai mari beneficii de lungă durată, mai ales dacă este iniţiată înainte de pubertate. Dar, niciodată nu-i târziu!
Doar mersul moderat nu este suficient pentru a opri pierderea de masă osoasă, legată de vârstă!
Efectul exerciţiului fizic nu este determinat atât de durata, ci de frecvenţa şi intensitatea acestuia.
Mersul repede, urcatul scărilor, purtarea de greutăţi, alergările de câţiva paşi cu întoarceri şi opriri bruşte, precum şi munca în grădină sau gospodărie au totuşi un efect pozitiv asupra masei osoase a întregului schelet.
Efecte deosebit de bune se pot obţine, fără a fi nevoie de a ieşi din casă, prin antrenamentul cu greutăţi mici (0,5-1 kg), de 2-3 ori pe săptămână câte 15-30 de minute. Cu ajutorul acestor mici greutăţi în mâini, se poate solicita nu numai musculatura membrelor superioare şi a toracelui, dar şi aceea a regiunii dorsale, a abdomenului şi a membrelor inferioare. Pe lângă efectul asupra scheletului şi a masei musculare, aceste exercitii pot preveni sau influenţa obezitatea, ameliorează psihicul şi sistemul imunitar.

DECI : modul cel mai eficient de a evita osteoporoza este de a atinge o masă osoasă optimă pentru potenţialul genetic al fiecăruia şi de a o reţine cât mai mult timp cu putinţă, printr-o alimentaţie cu cât mai puţine proteine animale şi printr-o viaţăcu multă activitate fizică.

TABLOU CLINIC
Osteoporoza devine manifestă clinic numai în momentul apariţiei complicaţiilor sale reprezentate de fracturi localizate preferenţial la nivelul vertebrelor, colului femural şi extremităţii distale a radiusului. Femeile cu osteoporoză postmenopauză prezintă cel mai frecvent dureri osoase localizate la nivelul coloanei dorso-lombare şi ulterior, în evoluţie, deformări ale coloanei vertebrale prin tasări vertebrale cu scăderea în înălţime. Bărbaţii cu osteoporoză de vârstă au dureri osoase atât la nivelul coloanei lombare, dar şi la nivelul altor segmente osoase şi au tendinţa de a face fracturi de col femural la traumatisme minime.
TRATAMENT
Proceduri de Balneo-fizio-kinetoterapie:
o electroterapie antalgică: curenţi de joasă sau medie frecvenţă, ultrasunete, Diapulse, Magnetodiaflux
o fototerapie: ultraviolete, laser, băi de lumină generale, băi de abur
o termoterapie: parafină, nămol
o hidrotermoterapie: apă la 37 de grade
o masaj
o gimnastică medicală
Tratament medicamentos:
o calciu în funcţie de vârstă, calcemia sanguină, monitorizarea calciuriei care nu trebuie să depăşească 300-400 mg/24h în acest caz existând un risc estimat de 20%pentru formarea calculilor renali
o vitamina D: Vigantoletten 500-1000 UI sau Alfacalcidol 0,5-1 mcg/zi
o Calcitonină
o Bifosfonati
Tratament cu gemoderivate:
- EXTR.MLĂDIŢE DE MERIŞOR DIMINEAŢA
- EXTR.MLĂDIŢE SEQUOIA LA PRÂNZ
- EXTR.MLĂDIŢE DE MUR SEARA, TIMP DE 2 LUNI.
SE CONTINUĂ CU REDUCEREA ÎN FIECARE LUNĂ A NUMĂRULUI DE PICĂTURI (30,20,15) PÂNĂ LA O CURĂ DE 6 LUNI
- OSTEOCYNESINE 3 X 2 COMPRIMATE SUBLINGUAL PE ZI, 10 ZILE/LUNĂ

Sănătate!

Raspunde
 
0
 
Mariana

acum 14 ani

Buna ziua !

Am 56 ani si am si eu osteoporoza.De 7 luni, medicul reumatolog mi-a schimbat BOMVIVA cu VOSAVANCE din aceleasi considerente pe care le-ati spus si dvs. d-na doctor. Sper sa fie de folos iar DEXA o sa fac numai in oct.2010 pentru ca am facut-o in oct.2009.Miscare fac suficienta ptr.ca nu sunt soferita!

Raspunde
 
0
 
BEUDEAN NASTASIA

acum 14 ani

Am 54 ani am si am osteoporoza. de o saptamina am inceput tratamentul cu fosavance .Trebuie sa iau medicamentul un an de zile.

Raspunde
 
0
 
Sandu Stefana

acum 14 ani

Am fost depistata cu oteopenie prin dexa ,scor t -1,9,motive:histerectomie totala cu anexectomie bilaterala,carcinom in situ cin III si un calciu intre 8-9 ,lipsa unui ovar vreo 20 ani.Mi s-a recomandatFOSAMAX si dupa 3 ani am sorul-1,2 la coloana si -1,4 la dual femur.Ce-mi recomandati Dv,medicul meu spune ca trebuie sa iau fosamax toata viata ca altfel revin la valorile anterioare chiar mai rau.50 ani,160 ic,65kg si n diagnostice:hipertensiune severa in trat.Depresie severa in trat.tumori la suprarenale urmarite la CT,tahicardie sinusala,IC,aritmii,extrasistole etc.

Raspunde
 
0
 
Delia.M

acum 13 ani

Eu am facut tratament cu Strontium bone maker 3 luni, l-am luat de la cluj, am mai luat si calciu cu d3 si analizele mi-au iesit foarte bine, doctorul a fost surprins cat de repede am raspun la tratament, dar mai trebuie sa mai fac o cura de 3 luni dupa ce fac pauza o luna. Poate am raspun asa bine la tratament si din cauza varstei, am doar 43 de ani....nu stiu cum va fi la 70, daca-i mai prind :) Sanatate tuturor.

Raspunde
 
0
 
Dr. Cristina - Recuperare medicala

acum 14 ani

Bună ziua!
La istoricul pe care l-aţi descris este de mirare că scorul nu a fost mai prost. Dar mă bucur să constat că medicamentul menţionat (pe care şi eu îl recomand) dă rezultate, cum dealtfel mă şi aşteptam. Trebuie să vă mărturisesc faptul că nu m-am ocupat niciodată de tratarea osteoporozei la persoanele bolnave de, sau operate de cancer. Am considerat că îmi depăşeşte competenţele. Dar v-aş ruga să-mi spuneţi şi mie cine v-a recomandat Fosamax-ul? Adică ce specialitate avea medicul respectiv? Vă întreb deoarece am şi eu o prietenă operată de cancer la sân şi care prezintă osteoporoză severă, iar medicul oncolog i-a interzis să ia tratament cu bifosfonaţi.
Totuşi în ceea ce vă priveşte eu aş fi de părere că la această valoare a scorului T regimul alimentar fără carne roşie şi cu multe fructe(vedeţi materialulpostat mai sus) ar fi suficient, şi aţi putea face o pauză de un an după care repetaţi testul Dexa.
Vă doresc multă sănătate şi cu încredere în Dumnezeu, totul va merge bine!

Raspunde
 
0
 
paula

acum 14 ani

Buna Seara
IN urma tesului DEXA facut in urma cu 4 ani am fost dignosticata cu osteoporoza In primii ani am facut tratament cu ALFAD3 pe care lam luat aproape un an si jumatate fara nici un rezultat multumito pt ca repetand testl nu sa vazut nici o amelirare mentionez ca la mine osteoporoza este mai avansata pe coloana pe inele L3 l4 cu risc de fractura marit iar la oasele bazinului riscul de fractura este moderat In urma acestui rezultat mi a fost recomandat medicamentul BONVIVA pe care lam luat de un an de zile si care mi a stganat boala Mentionez ca am 50 de ani Intrebarea mea este legata de acest medicament BONVIVA care pot zice ca imi da neplaceri la stomac desi iau pansament gastric si la ficat CEPARERE AVETI D VOASTRA IN LEGATURA CU ACEST MEDICAMENT SI CAT TIMP AR MAI TREBUI LUAT VA MULTUMESC

Raspunde
 
0
 
maria43

acum 14 ani

De 6 luni iau strontium bone si calciu, deocamdata a a scazut scorul t cu 0,3 dar simt ca merg spre bine, durerile de coloana si de picioare nu mai sunt atat de intense. Cum de numa uni dintre noi suntem asa norocosi sa ne pricopsim cu boala asta de oase?!

Raspunde
 
0
 
Laurentiu 46

acum 13 ani

Buna ziua. Doresc si eu sa fac tratamentul cu Strontium bone maker. De unde il procur. Multumesc anticipat.

Raspunde
 
0
 
XY

acum 13 ani

luati osseor

Raspunde
 
0
 
Ely

acum 13 ani

Am o prietena diagnosticata cu osteopenie,face tratament cu Bonvia 150 mg ( se ia o pastila pe luna )
si Osseor 2g.Vin sarbatorile si ne intanlim cu toti la diverse evenimentesi stiti se serveste si putin alcool. Ce parere aveti ?
Multi dintre prieteni ii spun ca poate sa consume putin vin s-au sampanie . Eu cred ca nu e bine ,e totusi un tratament. Multumesc,multa sanatate

Raspunde
 
0
 
teodora

acum 13 ani

am fost diagnosticata cu osteopenie cu un scor t=-2,5 la coloana si am un an de cand am intrat in menopauza.Sunt in italia la munca si doctorul de aici mi a zis sa iau ca cu d3 si o pastila de acid alendronic pe saptamana.dar eu am citit prospectul la acest acid si nu l iau ca are sute de reactii adverse.Am 46 ani,si e cam devreme pt aceasta boala Am vazut pe net strontium bone marker ca ar fi eficient,As vrea sa stiu daca si asta e asa periculos ,,,daca cineva l a incercat,si cam cat timp se tine tratamentul .si daca se gaseste in romania ?? sau trebuie facut comanda pe internet? multumesc!!

Raspunde
 
0
 
Roxana Sabian

acum 13 ani

Eu iau Strontium Bone maker si ma simt bine. Am incheiat o cura de 6 luni si parca am oasele tot mai puternice. O sa merg la clinica din nou sa fac un control sa stiu daca mai continui tratamentul. Am fost la medic in ungaria. Succes1

Raspunde
 
0
 
georgian

acum 11 ani

doamna dr cristina!
Va rog sa imi spuneti daca e bine sau nu ca sotia sa ia fosamax pt ca a vut cancer si are hiserectomie totala! De un an ia fosamax, fosavans ! unde sa va caut! ce sa fac? sunt terminat! va rog foarte mult!

Raspunde
 
0
 
rotaru ioana

acum 11 ani

am 21 de ani si am fost diagnosticata cu osteoporoza T=-2,8. am inteles ca apare doar de la varste mai inaintate...care ar fi motivul pt care am la aceasta varsta? mentionez ca am lipsa de calciu si datorita locului de munca nu fac miscare in aer liber. multumesc anticipat!

Raspunde
 
0
 
MembruMobileApp1519235126

acum 6 ani

Rotaru Ioana si eu am un scor de -3,2 si am 25 de ani. As vrea sa vorbesc cu cine mai are osteoporoza si e de varsta mea.

Raspunde
 
0
 
Utilizator21538644928

acum 6 ani

NU LUATI BIFOSFATI!.CU TOATE, CA ESTE SINGURUL TRATAMENT PT. OSTEOPOROZA RECOMANDAT DE SPECIALIST, MEDICUL STOMATOLOG, SPECIALIST IN CHIRURGIE MAXILARA ,MI-A SPUS SA NU IAU ACEST MEDICAMENT PT. CA NECROZEAZA MANDIBULA.A AVUT CAZURI.ASA CA CEL MAI INDICAT TRATAMENT ,CUM SPUNE D-NA. DR. ESTE OSTEOCINEZINE SI EXTRACT DE MLADITE DE MUR.IN ALIMENTATIE SA PREDOMINE ZILNIC VARZA, CONOPIDA ,BROCOLII, SEMINTE DE SUSAN (CU CONCENTRATIE MARE DE CALCIU),PATRUNJEL(BOGAT IN BOR),SOIA,ALIMENTE CARE FAC SANGELE ALCALIN.TOATE PRODUSELE DE ORIGINE ANIMALA DAU ACIDITATE MARE. TREBUIE SI MISCARE MULTA.SUCCES.

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Osteoporoza juvenila Tratamentul cu calciu pentru osteoporoza Osteoporoza Osteoporoza si gimnastica medicala Exercitii pentru osteoporoza

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua