Postata de dalele cu 14 ani in urma.
va rog sa-mi transmiteti, daca este grava ,infectia cu proteus,
Adauga raspunsacum 14 ani
Destul de. Trebuie tratata urgent.
acum 14 ani
daca este tratat cu indiferenta, ce se poate intampla?
acum 14 ani
Netratat poate determina soc septic (infectie generalizata), de cele mai multe ori fatal. Deci se poate intampla sa moara persoana respectiva.
acum 14 ani
de pe sfatul medicului .ro
Pielonefrita acuta este o infectie a tractului urinar superior si anume reprezinta o infectie a parenchimului si a pelvisului renal, care de obicei afecteaza unul dintre rinichi, doar ocazional sunt afectati ambii rinichi.
Cuprins articol
1.Generalitati2.Cauze3.Simptome4.Investigatii5.Tratament6.De retinut! CauzeSusCauzele cele mai frecvente ale pielonefritelor sunt reprezentate de bacterii aerobe gram-negative, dintre care cel mai frecvent Escherichia coli. Toate organismele care cauzeaza cistita acuta pot cauza, de asemenea si pielonefrita acuta. Speciile de Proteus sunt in mod particular importante deoarece produc o enzima numita ureaza, care determina alcalinizarea urinii si favorizeaza formarea litiazei renale (pietre). Stafilococii pot infecta rinichiul pe cala hematogena (prin diseminare dintr-un alt focar pe calea sangelui) si pot cauza abcese renale.
SimptomeSusDebutul este brusc cu frisoane si febra mai mare de 38.5 grade C, dureri in loja renala, stare de rau general, mictiuni (urinari) frecvente si disurie (usturimi la urinare).
Adesea se asociaza greturi, varsaturi si diaree. Netratat determina soc septic, de cele mai multe ori fatal. Copiii pot acuza dureri abdominale.
InvestigatiiSusPrintre modificarile examenelor de laborator se numara:
- leucocitoza cu devierea la stanga a formulei leucocitare (ceea ce denota inflamatie)
- sumarul de urina arata prezenta piuriei (puroi in urina), cilindrilor leucocitari (leucocite in urina), hematuriei (sange in urina) si proteinuriei usoare (proteine in cantitati anormale in urina)
- urocultura este obligatorie
- se pot face si hemoculturi, dar eficacitatea este indoielnica deoarece agentul patogen poate fi gasit doar in urina
Cu exceptia cilindrilor leucocitari, bacteriemiei si a durerii in flanc, nici una dintre caracteristicile clinice sau de laborator nu este specifica pentru pielonefrita, asadar este importanta excluderea altor cauze de febra, durere dorsala (de spate) etc.
Ureea si creatinina de obicei sunt in limite normale in pielonefrita necomplicata.
TratamentSusSpitalizarea se impune daca pacientul este:
- copil (mai ales copil mic sau nou nascut)
- femeie gravida
- prezinta febra inalta
- deshidratat
- in faza de septicemie.
Datele recente indica ca pacientele gravide cu o stare generala buna (care "par sanatoase") pot fi tratate in ambulator, dar aceasta nu este abordarea standard.
Aceasta afectiune se trateaza empiric cu:
- cefalosporina de generatia a treia intravenos cu sau fara gentamicina
- fluorochinolona intravenos sau oral (fluorochinolonele administrate oral ating aceleasi niveluri serice ca si in administrarea intravenoasa)
- gentamicina si ampicilina
- ampicilina-sulbactam
- ticarcilina/acid clavulanic.
Tratamentul empiric se impune pana la obtinerea rezultatelor culturii si a sensibilitatii la antibiotice. Se evita gentamicina si fluorochinolonele la pacientele gravide.
Tratamentul se administreaza intravenos pentru circa 48 - 72 ore sau mai mult in functie de raspunsul clinic. Se continua cu antibiotice orale pentru inca 2 - 6 saptamani. Se indica de asemenea medicatie simptomatica (care sa amelioreze durerea, febra si greturile). Se asigura o hidratare adecvata si mentinerea debitului urinar cu fluide administrate oral sau intravenos.
In cazul in care pacientul nu are o boala acuta, se trateaza ca si pacientii din ambulator timp de 10 zile pana la 6 saptamani cu trimetoprim/sulfametoxazol sau fluorochinolona (de exemplu ciprofloxacin 500 mg per os de doua ori pe zi, levofloxacin 500 mg per os in doza zilnica unica) sau amoxicilina/acid clavulanic sau o cefalosporina. Fluorochinolonele ating aceleasi nivele sangvine atat in administrarea orala cat si in cea intravenoasa, fiind o buna alegere.
O optiune terapeutica eficienta este 1 g de ceftriaxona intravenos sau intramuscular in momentul diagnosticului si urmarirea pacientului in urmatoarea zi. Daca este nevoie, o doza suplimentara de ceftriaxona se poate administra la examinarea ulterioara daca starea pacientului justifica administrarea de doze mai mari decat cele orale, dar nu necesita internare. Trebuie asigurata o buna comunicare cu pacientul in caz de risc de agravare a starii. Trebuie incercata o monitorizare continua.
Daca starea pacientului nu se imbunatateste dupa 72 ore de terapie antimicrobiana adecvata, se suspecteaza o infectie suprapusa pe o litiaza renala (pietre) sau o obstructia la nivelul tractului urinar si se trateaza cat mai repede pentru a se evita aparitia complicatiilor. Daca pacientul nu raspunde la antibiotice si se stie ca agentul patogen este sensibil la antibioticele folosite curent, se suspecteaza pielonefrita emfizematoasa sau formarea unui abces.
Tomografia computerizata va identifica pacientii cu aceste complicatii. La putinii pacienti care au o recadere dupa 2 saptamani de terapie, un tratament de 6 saptamani este de obicei curativ.
De retinut!SusSe ia in considerare cistouretrograma pe gol (VCUG) dupa rezolutia infectiei de tract urinar in cazul tuturor pacientilor cu recaderi frecvente sau cu simptome neobisnuite.
Uroculturile trebuie refacute la 1 - 2 saptamani dupa tratament la urmatoarele grupe de pacienti:
- gravide
- copii
- pacientii care raman simptomatici
- pacientii la care se indica terapie de supresie.
Uroculturile pentru monitorizarea ulterioara sunt optionale in cazurile celorlati pacienti in afara celor enumerati mai sus.
acum 14 ani
Nu luati tratamente empirice cu antibiotice, asa cum au fost recomandate in articolul de mai sus !
Fetita mea era sa moara de la un astfel de tratament, intr-un caz similar ca si copilul din cazul de mai jos si care a fost mediatizat recent. Ma uimeste inca nonsalanta cu care se prescriu si recomanda astfel de tratamente empirice cu antibiotice, desi se stie deja periculozitatea lor si nu putini au murit de pe urma lor.
Calarasi 16 August 2010
"Conducerea Spitalului Municipal din Olteniţa afirmă că băieţelului de opt ani care avea o rană la picior şi care a murit în unitatea medicală îi fusese administrat un antibiotic, cu câteva ore înainte de deces. Familia copilului îi acuză pe medici că nu i-au făcut teste copilului înainte să îl trateze şi i-au administrat o doză prea mare de antibiotic pentru un copil de opt ani, urmând să depună o plângere la Colegiul Medicilor pentru malpraxis."
acum 14 ani
Am avut tratament cu antibiotice, dar tratamentul dureaza f. mult si rezultate mai putine, am luat cefalosporina intravenos,.... urovaxon , 3 luni( cica este un fel de vaccin)
acum 14 ani
diagnosticul final este "Infectie urinara cu Proteus."
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua